Περιορισμένης εμβέλειας θα είναι τελικά η κυβερνητική παρέμβαση για τη συγκράτηση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος τον Δεκέμβριο, αφού οι καθετοποιημένες εταιρείες του κλάδου, υπό την απειλή και της έκτακτης φορολογίας στα κέρδη από τη δραστηριότητα της παραγωγής, προχωρούν σε απορρόφηση του μεγαλύτερου μέρους των αυξήσεων της χονδρεμπορικής αγοράς.
Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, μετά την Protergia που απορρόφησε πλήρως την αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής, διατηρώντας για πέμπτο συνεχόμενο μήνα την τιμή της κιλοβατώρας στο πράσινο τιμολόγιό της στα 15,9 λεπτά, η ΔΕΗ, προσφέροντας μια γενναία έκπτωση της τάξεως του 68%, συγκράτησε το βασικό της τιμολόγιο στα 15,5 λεπτά/κιλοβατώρα, μεταφέροντας στους πελάτες ένα μικρό μόνο μέρος του αυξημένου κατά 53% κόστους ενέργειας της χονδρεμπορικής αγοράς. Η τιμή στο πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ τον Οκτώβριο ήταν στα 14,9 λεπτά/κιλοβατώρα. Παρά τις όποιες διακυμάνσεις στη χονδρική αγορά κατά τη διάρκεια της χρονιάς, η μέση τιμή για τους πελάτες της ΔΕΗ στο πράσινο τιμολόγιο διαμορφώθηκε για το 2024 σε 13,425 λεπτά/κιλοβατώρα, μειωμένη κατά περίπου 30,6% σε σχέση με το 2023. Ολόκληρο το 2024, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της, η ΔΕΗ εξομάλυνε τις έντονες διακυμάνσεις στη χονδρική αγορά ενέργειας, με εκπτώσεις προς τους πελάτες της που συνολικά ξεπέρασαν τα 550 εκατ. ευρώ.
Μια αντίστοιχη πολιτική συγκράτησης των τιμών αναμένεται και από τους άλλους δύο καθετοποιημένους παρόχους, Εlpedison και Ηρων, με τους μικρούς του κλάδου να ακολουθούν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό λόγω ανταγωνισμού.
Η οριστική εικόνα για το εύρος της τιμής της κιλοβατώρας τον Δεκέμβριο θα διαμορφωθεί την 1η του μηνός με τις επίσημες ανακοινώσεις του συνόλου των παρόχων. Σε κάθε περίπτωση, για τη μεγάλη πλειονότητα των καταναλωτών, αφού μόνο η ΔΕΗ και η Protergia συγκεντρώνουν ένα συνολικό μερίδιο κοντά στο 73% στη χαμηλή τάση (61,9% και 11%, αντιστοίχως, τον Οκτώβριο), οι τιμές διαμορφώνονται μεταξύ 15,5 και 15,9 λεπτών.
Σημείο αναφοράς για το ύψος των επιδοτήσεων, όπως συμβαίνει κάθε φορά, θα αποτελέσει και τον Δεκέμβριο το τιμολόγιο της ΔΕΗ. Στόχος, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, είναι οι τελικές τιμές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις να μην υπερβούν τα 15 λεπτά/κιλοβατώρα, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για επιδότηση ενός λεπτού που θα οδηγήσει την τελική τιμή στο πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ στα 14,5 λεπτά/κιλοβατώρα.
Οι μεγάλοι πάροχοι με την απορρόφηση των μεγάλων αυξήσεων στα τιμολόγια του Δεκεμβρίου έστειλαν και ένα «σήμα» στην κυβέρνηση για τη στάση που θα κρατήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, που οι καταναλώσεις των νοικοκυριών αναμένονται αυξημένες λόγω θέρμανσης, προφανώς για να το λάβει υπόψη της καταρτίζοντας τη ρύθμιση για την επιβολή έκτακτης φορολογίας στα κέρδη της ηλεκτροπαραγωγής που έχει εξαγγείλει. Η πολιτική των απορροφήσεων περιορίζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για επιδοτήσεις και αντιστοίχως τα έσοδα που θα πρέπει να αντληθούν μέσω της έκτακτης φορολόγησης. Οι επιδοτήσεις, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, θα αφορούν τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις μικρές επιχειρήσεις, ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί αυτή τη φορά και για τη στήριξη των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων αναζητώντας εκείνα τα εργαλεία που θα παρακάμπτουν το ευρωπαϊκό πλαίσιο περί κρατικών ενισχύσεων.
Προσανατολίζεται σε φοροελαφρύνσεις σε επίπεδα που να αντιστοιχούν στο 22% του κόστους ρεύματος για το διάστημα που είναι σε εφαρμογή οι επιδοτήσεις για τις υπόλοιπες κατηγορίες καταναλωτών. Για τις μικρές επιχειρήσεις η επιδότηση θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και ενός μηχανισμού που θα θέτει εκτός εταιρείες που κλέβουν ρεύμα και όσους υπερβαίνουν τα όρια κρατικής ενίσχυσης που προβλέπει ο ευρωπαϊκός κανονισμός «De minimis» (έως 200.000 ευρώ σε διάστημα τριών ετών).
Το συνολικό πλέγμα μέτρων που εξετάζει το αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο για τη συγκράτηση των τιμών κοστολογείται, σε μια πρώτη ανάλυση, στα 100 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα τριμήνου, δεδομένου ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται ενόψει χειμώνα στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας προεξοφλεί ανοδικές τάσεις τόσο στις τιμές φυσικού αερίου όσο και στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Πηγή: moneyreview.gr