Άνοιξε από χθες, Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα εσωτερικής κινητικότητας για το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2024/25 και έτσι οι ενδιαφερόμενοι προπτυχιακοί φοιτητές των ελληνικών πανεπιστημίων, οι οποίοι έχουν εισαχθεί μέσω εξετάσεων πανελλαδικού επιπέδου Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου, μπορούν να υποβάλουν σχετική ηλεκτρονική αίτηση έως τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2024.
Το Πρόγραμμα Εσωτερικής Κινητικότητας Φοιτητών (επωνομαζόμενο και ως «Εσωτερικό ERASMUS», τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή στα ελληνικά πανεπιστήμια από το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2023/24 και έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Παιδείας ως ένα «καινοτόμο πρόγραμμα», μέσω του οποίου κάθε φοιτητής/τρια που είναι εγγεγραμμένος/η σε πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου Τμήματος/Μονοτμηματικής Σχολής ΑΕΙ της ημεδαπής και δεν έχει υπερβεί τον ελάχιστο χρόνο φοίτησης του προγράμματος σπουδών (ΠΣ), δύναται να μετακινηθεί σε ομοειδές ή μη ομοειδές ΠΣ πρώτου κύκλου Τμήματος/ Μονοτμηματικής Σχολής άλλου ΑΕΙ της χώρας για ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο προκειμένου να παρακολουθήσει τις εκπαιδευτικές του δραστηριότητες και να αξιολογηθεί σε αυτές.
Πού υποβάλλονται οι αιτήσεις – Τα δικαιολογητικά
Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το υπουργείο, κάθε ενδιαφερόμενος φοιτητής δύναται να υποβάλει αίτηση μετακίνησης προς ένα ΑΕΙ της επιλογής του και να δηλώσει έως τρία προγράμματα σπουδών πρώτου κύκλου του ίδιου ΑΕΙ προς τα οποία επιθυμεί να μετακινηθεί κατά σειρά προτίμησης.
Η ηλεκτρονική αίτηση υποβάλλεται στην πλατφόρμα που βρίσκεται στη διεύθυνση: https://internalerasmus.it.minedu.gov.gr και θα πρέπει να συνοδεύεται απαραιτήτως από τα ακόλουθα δικαιολογητικά (τα οποία αναρτώνται στην ψηφιακή πλατφόρμα):
– Αντίγραφο ακαδημαϊκής ταυτότητας.
– Βεβαίωση σπουδών του Τμήματος/της Μονοτμηματικής Σχολής.
– Σύντομο βιογραφικό σημείωμα βάσει του υποδείγματος Europass CV.
– Επιστολή κινήτρων συμμετοχής στο πρόγραμμα εσωτερικής κινητικότητας, στην οποία αναλύονται οι λόγοι για τους οποίους θέλει να παρακολουθήσει εκπαιδευτικές δραστηριότητες των συγκεκριμένων προγραμμάτων σπουδών και να μετακινηθεί για ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο στο συγκεκριμένο ΑΕΙ.
Ο ενδιαφερόμενος φοιτητής μπορεί να συνυποβάλει πρόσθετα δικαιολογητικά, εφ’ όσον κρίνει ότι αυτά δύνανται να συμβάλλουν θετικά στην αξιολόγηση τους αιτήματος του (π.χ. πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας, συστατικές επιστολές διδακτικού προσωπικού, αντίγραφο τίτλων σπουδών, πιστοποιητικά γνώσης ξένων γλωσσών).
Για την είσοδο στην ηλεκτρονική εφαρμογή, οι αιτούντες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκε από τη Γραμματεία της Σχολής ή του Τμήματός τους για τις ακαδημαϊκές υπηρεσίες (π.χ. φοιτητική Ταυτότητα, Εύδοξος κτλ) του Ιδρύματος στο οποίο φοιτούν.
Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων φοιτητών και τα δικαιολογητικά θα διαβιβάζονται ηλεκτρονικά προς κάθε ΑΕΙ και θα αξιολογούνται από τη Συνέλευση του Τμήματος/της Μονοτμηματικής Σχολής υποδοχής.
Τα οφέλη
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, τα οφέλη για τους φοιτητές είναι πολλαπλά: Από την εξερεύνηση νέων γνωστικών πεδίων, μέχρι την απόκτηση πολυεπίπεδης και διεπιστημονικής αντίληψης και από τη διεύρυνση των γνώσεων και των δεξιοτήτων τους μέχρι την ανάπτυξη νέων εμπειριών σε διαφορετικό ακαδημαϊκό περιβάλλον.
Ποιοι δικαιούνται να συμμετάσχουν;
Στο «εσωτερικό Erasmus» δικαιούται να συμμετάσχει κάθε προπτυχιακός/ή φοιτητής/τρια που:
α) Έχει ολοκληρώσει το πρώτο ακαδημαϊκό εξάμηνο του 1ου έτους στο ΠΣ που είναι εγγεγραμμένος/η,
β) του/της υπολείπονται κατ’ ελάχιστον τριάντα (30) πιστωτικές μονάδες για τη λήψη του πτυχίου,
γ) δεν έχει υπερβεί την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης του ΠΣ,
δ) δεν έχει μετακινηθεί άλλη φορά στο πλαίσιο του προγράμματος εσωτερικής κινητικότητας κατά τη διάρκεια της φοίτησής του/ης στο συγκεκριμένο ΠΣ πρώτου κύκλου.
ε) δεν τελεί υπό καθεστώς μερικής φοίτησης κατά το εξάμηνο για το οποίο αιτείται συμμετοχής στο πρόγραμμα εσωτερικής κινητικότητας.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι κάθε φοιτητής έχει δικαίωμα κινητικότητας μόνο μία φορά έως την ολοκλήρωση του ΠΣ πρώτου κύκλου και την απονομή του τίτλου σπουδών.
Ο ανώτατος αριθμός ανά πανεπιστημιακό τμήμα που δύναται να μετακινείται ανά ακαδημαϊκό εξάμηνο προς κάθε πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου έχει οριστεί στο 10% του συνολικού αριθμού των εισακτέων του Τμήματος/Μονοτμηματικής Σχολής υποδοχής.
Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας, στο Εσωτερικό Erasmus συμμετέχουν υποχρεωτικά όλα τα Τμήματα και οι Μονοτμηματικές Σχολές των ΑΕΙ που οργανώνουν πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου, με εξαίρεση τα Ξενόγλωσσα Προγράμματα Σπουδών.
Από πλευράς υπουργείου επισημαίνεται επίσης ότι από το πρόγραμμα εσωτερικής κινητικότητας εξαιρούνται οι φοιτητές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών που έχουν υποβάλλει ή πρόκειται να υποβάλλουν αίτηση μετεγγραφής/μετακίνησης.
Αναγνώριση εκπαιδευτικής δραστηριότητας
Για τα προγράμματα σπουδών αμφοτέρων τμημάτων (προέλευσης/υποδοχής) που έχουν χαρακτηριστεί ως ομοειδή, αναγνωρίζεται το σύνολο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που αξιολογήθηκε επιτυχώς ο/η φοιτητής/τρια και προσμετράται για την απονομή του τίτλου σπουδών το σύνολο των πιστωτικών μονάδων (ECTS) που αντιστοιχούν σε αυτές.
Αν το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος υποδοχής έχει χαρακτηριστεί ως μη ομοειδές με το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος προέλευσης, μπορεί να αναγνωρίζονται οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες στις οποίες αξιολογήθηκε επιτυχώς ο/η φοιτητής/τρια και να προσμετρώνται για την απονομή του τίτλου σπουδών οι πιστωτικές μονάδες που αντιστοιχούν σε αυτές ως μαθήματα ελεύθερης επιλογής, με ανώτατο όριο έως το δέκα τοις εκατό (10%) του συνολικού αριθμού πιστωτικών μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθηνά Καστρινάκη