Όταν κάποιος έχει εξοχικό βρίσκεται συχνά σε αυτή την παράδοξη θέση, όπου οι άλλοι τον ζηλεύουν κι ο ίδιος αγανακτεί κάθε φορά, που το επισκέπτεται. Πώς γίνεται αυτό; Γιατί η σφουγγαρίστρα, η απλώστρα και λοιπά καθαριστικά σύνεργα επιστρατεύονται κάθε φορά για να γίνει το σπίτι κατοικήσιμο ξανά.
Κι έτσι ενώ όλοι οι άλλοι πηγαίνουν τις διακοπές τους με χαρά κι ενθουσιασμό, κάποιοι κατσουφιάζουν -το λιγότερο- και υποφέρουν, αφού πρέπει να περάσουν τουλάχιστον μια μέρα για να φέρουν σε πέρας την καθαριότητα στο εξοχικό σπίτι. Το να ισχυριστεί βέβαια κάποιος, ότι δεν πρέπει να ανησυχείτε και ότι όλα γίνονται πανεύκολα, είναι ψέματα. Απλώς υπάρχει τρόπος να συγυρίσετε με σύστημα χωρίς να σας πιάνει πανικός και να χάσετε όλη τη μέρα.
Εξοχικό σπίτι και καθαριότητα: Κάντε πρώτα τον… απολογισμό
Υπάρχουν δύο τρόποι να δει κανείς το εξοχικό σπίτι και την καθαριότητά του: Να τον πιάσει το γνωστό: «Παναγιά μου τι κάνουμε» ή να περιεργαστεί τον χώρο. Το δεύτερο από μόνο του ως λύση σας γλιτώνει ήδη λίγο χρόνο. Οπότε περπατήστε από δωμάτιο σε δωμάτιο και δείτε τι ανάγκες έχει κάθε χώρος.
Υπάρχουν δωμάτια ή σημεία, που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής όπως βαριά λερωμένες επιφάνειες ή σημεία ίσως με μούχλα λόγω υγρασίας; Ίσως κάποια δωμάτια είναι απλώς ακατάστατα και πρέπει τα πράγματα να μπουν στη θέση τους. Έτσι θα βάλετε τις εργασίες που απαιτούνται σε προτεραιότητα και θα δημιουργήσετε ένα πλάνο.
Πριν σας έρθει στο μυαλό ο ατμοκαθαριστής ή ο κλίβανος…
Προτού αποφασίσετε, ότι ένας κλίβανος ή έστω ένας ατμοκαθαριστής θα σας δώσει τη λύση, δημιουργήστε ένα πλάνο καθαριότητας. Σε αυτό το στάδιο είναι χρήσιμο να διαμορφώσετε ένα σχέδιο, για κάθε δωμάτιο ή κάθε συγκεκριμένη περιοχή του σπιτιού.
Σπάστε τις εργασίες, που δείχνουν χρονοβόρες σε μικρότερες εργασίες για να αποφύγετε να επιβαρυνθείτε. Βάλτε σε προτεραιότητα τα επείγοντα και κατανείμετε τον χρόνο σας, ώστε κάθε εργασία να ολοκληρώνετε στην ώρα της.
Συγκεντρώστε τα καθαριστικά σας σύνεργα
Βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα τα απαραίτητα καθαριστικά σύνεργα πριν ξεκινήσετε την καθαριότητα στο εξοχικό σπίτι. Επομένως συγκεντρώστε όλες τις απαραίτητες προμήθειές σας για να μην ψάχνεστε στη διάρκεια της καθαριότητας και χάνετε χρόνο. Να τι θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας:
• Πολυκαθαριστικά
• Απολυμαντικά
• Πανάκια μικροϊνών
• Σφουγγάρια
• Βούρτσες για να τρίβετε επιφάνειες
• Σακούλες σκουπιδιών
Αφού συγκεντρώσετε, ότι χρειάζεστε ξεκινήστε την καθαριότητα ανά δωμάτιο.
1. Ξεκινήστε από το καθιστικό
• Περιοδικά, παιχνίδια, αντικείμενα που απλώς δεν έχουν θέση στον χώρο, πετάξτε, μετακινήστε ή βάλτε τα στη θέση τους. Ξεσκαρτάρετε αντικείμενα και αποφασίστε τι κρατάτε και τι πετάτε.
• Στη συνέχεια ξαραχνιάστε τα ταβάνια και ξεσκονίστε ράφια, τραπεζάκια, συρταριέρες ή επιφάνειες χρησιμοποιώντας πανάκια μικροϊνών.
• Με ένα νωπό πανί σκουπίστε τα έπιπλα για να απομακρύνετε βρωμιές και σκόνες.
• Ακολούθως σκουπίστε με το ειδικό σκουπάκι υφάσματα και καναπέδες και ύστερα τα χαλιά.
• Σειρά έχει η σφουγγαρίστρα, τα πλακάκια ή το παρκέ ανάλογα με το πάτωμα, που έχετε. Τώρα αν υπάρχουν επίμονοι λεκέδες σε ορισμένα σημεία του πατώματος, είναι η ώρα να τους περάσετε με μια ειδική βούρτσα και απορρυπαντικό.
• Τέλος, φρεσκάρετε τις κουρτίνες με τον ατμοκαθαριστή και τινάξτε τα μαξιλάρια.
Τώρα ξέρετε, ότι ένα από τα δωμάτια, που όλη η οικογένεια περνάει πολύ χρόνο στις διακοπές, είναι τώρα έτοιμο. Πάμε για τη συνέχεια.
2. Επόμενος στόχος η κουζίνα
• Απομακρύνετε ότι αντικείμενο υπάρχει στον πάγκο της κουζίνας και χρησιμοποιήστε ένα πολυκαθαριστικό για να απομακρύνετε, σκόνες, λεκέδες, ψίχουλα ή ό,τι άλλη βρωμιά υπάρχει.
• Καθαρίστε τις συσκευές της κουζίνας, όπως ψυγεία, κουζίνες, φούρνους, πλυντήρια.
• Χρησιμοποιήστε μια βούρτσα και καθαριστικό για να καθαρίσετε τον νεροχύτη και τις επιφάνειες σχολαστικά. Εδώ ίσως φανεί χρήσιμο ένα ισχυρό καθαριστικό με χλώριο και για να απολυμάνετε.
• Έπειτα ξεσκονίστε πόρτες, παράθυρα, χερούλια και διακόπτες και για το τέλος σειρά έχει το σκούπισμα και το σφουγγάρισμα.
3. Καθαριότητα στο σπίτι και μπάνιο
• Απομακρύνετε σαμπουάν, αφρόλουτρα, πετσέτες και άλλα αντικείμενα και αποθηκεύστε τα προσωρινά σε ένα καλάθι.
• Χρησιμοποιήστε ένα καθαριστικό μπάνιου και βούρτσα να καθαρίσετε την τουαλέτα και τα αντίστοιχα καθαριστικά για πλακάκια αφαιρώντας μούχλα, άλατα ή υπολείμματα από σαπούνι.
• Αφού καθαρίσετε όλες τις επιφάνειες, όπως και τον νιπτήρα, τον καθρέφτη, τη ντουζιέρα, σκουπίστε και σφουγγαρίστε.
4. Υπνοδωμάτια και σιδερώστρα πάνε πάνε παρέα
Αφού μεριμνήσατε για όλα τα δωμάτια, που περνάμε περισσότερο χρόνο και που είναι άμεσης ανάγκης, ώρα να φροντίσατε και για τους χώρους, που θα ξεκουραστείτε. Εδώ μπορείτε να επικαλεστείτε τη βοήθεια της οικογένειας. Και ναι τα υπνοδωμάτια σημαίνει άπλυτα σεντόνια και σιδερώστρα παραμάσχαλα.
• Κάθε μέλος της οικογένειας θα αναλάβει το δικό του δωμάτιο. Έτσι τα παιδιά για παράδειγμα θα βάλουν τα σεντόνια τους στο πλυντήριο και θα στρώσουν τα κρεβάτια τους, ενώ θα τους αναθέσετε να τακτοποιήσουν παιχνίδια και ρούχα, αν υπάρχουν πεταμένα.
• Την ίδια ώρα κι εσείς τακτοποιήστε κομοδίνα, βάλτε στη θέση τους ό,τι δημιουργεί ακαταστασία στον χώρο και αλλάξτε σεντόνια στο κρεβάτι σας.
• Αφού ξεμπερδέψετε με αυτά ξεκινάτε πάλι στον ίδιο ρυθμό, ξεσκόνισμα, σκούπισμα, σφουγγάρισμα. Φρεσκάρετε με τον ατμοκαθαριστή τις κουρτίνες και είστε έτοιμοι.
Οι τελικές πινελιές
Μετά απ’ όλα αυτά και έχοντας τελειώσει με την καθαριότητα στο εξοχικό σπίτι, αν βάλετε σε κεντρικό σημείο φρέσκα λουλούδια και ανάψετε αρωματικά κεριά, αμέσως θα δώσετε έναν αέρα φρεσκάδας και ζεστασιάς στο σπίτι. Και είστε έτοιμοι να απολαύσετε τις διακοπές σας στο καθαρό εξοχικό σας.
Φωτογραφία: Freepik