Την προοπτική διάθεσης μετοχών του μεγαλύτερου ελληνικού ακτοπλοϊκού ομίλου, της Attica Group, ενδεχομένως και κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2025, με στόχο τη συμμόρφωση με τα προβλεπόμενα από το ρυθμιστικό πλαίσιο της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, εξετάζουν οι μέτοχοι και η διοίκηση της εισηγμένης.
Σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο της κεφαλαιαγοράς, κάθε εισηγμένη πρέπει να έχει διαθέσει τουλάχιστον 15% του μετοχικού κεφαλαίου της στην ελεύθερη διασπορά. Μετά τους εταιρικούς μετασχηματισμούς των τελευταίων λίγων ετών και της απορρόφησης εταιρειών όπως η ΑΝΕΚ, η Attica Group πλέον έχει πολύ περιορισμένο αριθμό μετοχών στο ευρύ επενδυτικό κοινό. Σήμερα, ποσοστό τουλάχιστον 86,704% ελέγχει η εταιρεία συμμετοχών Strix Holdings LP.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται ρεπορτάζ του Ηλία Μπέλλου στο moneyreview.gr, οι μέτοχοι και η διοίκηση της Attica Group εξετάζουν τη διάθεση μετοχών μέσω ιδιωτικής ή δημόσιας τοποθέτησης σε θεσμικούς ή και ιδιώτες επενδυτές κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού του επόμενου έτους, μια και πλέον έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες απορρόφησης της ΑΝΕΚ σε μεγάλο βαθμό και έχει δρομολογηθεί ένα σημαντικό τμήμα του μεσοπρόθεσμου επενδυτικού της προγράμματος.
Οριστικές αποφάσεις για τον χρόνο και τον τρόπο του placement δεν έχουν ακόμη ληφθεί, ωστόσο η εισηγμένη, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων εννεαμήνου, ανέφερε πως σχεδιάζει να οργανώσει παρουσίαση προς το διεθνές επενδυτικό κοινό στο Λονδίνο τον Ιανουάριο.
Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, η συναλλαγή θα αφορά μόνο διάθεση μετοχών του βασικού μετόχου και όχι αύξηση κεφαλαίου, σημειώνουν πηγές της αγοράς. Εξάλλου η εταιρεία, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα εννεαμήνου, διαθέτει τα ίδια κεφάλαια και παράγει τις ταμειακές ροές για να υλοποιήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα, επισημαίνουν χρηματιστηριακοί κύκλοι.
Ειδικότερα, η Attica Group έχει προβεί σε συνολικές επενδυτικές ταμειακές εκροές 145,1 εκατ. στους εννέα πρώτους μήνες του 2024 περιλαμβανομένων της προκαταβολής για τη μακροχρόνια ναύλωση με δικαίωμα αγοράς δύο πλοίων τύπου Ε-Flexer υπό ναυπήγηση, της απόκτησης του επιβατηγού/ οχηματαγωγού ταχυπλόου πλοίου Highspeed 3, της άσκησης του σχετικού δικαιώματος εξαγοράς των επιβατηγών/οχηματαγωγών «Κίσσαμος» και «Κύδων», της αγοράς του νέου ξενοδοχειακού συγκροτήματος στη Νάξο, των εργασιών ανακαίνισης του ξενοδοχείου στην Τήνο, εκτεταμένων έργων ψηφιοποίησης, καθώς και των περιβαλλοντικών αναβαθμίσεων και συντηρήσεων πλοίων του ομίλου.
Ο δανεισμός μειώθηκε από 588,5 εκατ. στα τέλη του 2023 σε 578,2 εκατ. στα τέλη του φετινού Σεπτεμβρίου, ενώ τα αχρησιμοποίητα όρια χρηματοδότησης ανέρχονται σε 34 εκατ. και τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα σε 42,3 εκατ., μειωμένα από 103,4 εκατ. στα τέλη του προηγούμενου έτους, ιδίως λόγω του εκτεταμένου επενδυτικού προγράμματος που υλοποιείται.
Ο κύκλος εργασιών του ομίλου στο εννεάμηνο παρουσιάζει αύξηση και στους δύο γεωγραφικούς τομείς δραστηριοποίησης (ελληνική ακτοπλοΐα και διεθνείς πλόες). Συνολικά, στο εννεάμηνο σε σύγκριση με τo αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 27,4% φτάνοντας στα 593,4 εκατ. από 465,6 εκατ. κυρίως λόγω της ενσωμάτωσης της ΑΝΕΚ. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 93,5 εκατ. (έναντι κερδών 121,3 εκατ.) και τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 45,3 εκατ.
Πηγή: moneyreview.gr
Ηλίας Μπέλλος