Τον καταξιωμένο αρχιτέκτονα Δημήτρη Αντωνακάκη θα προτείνει ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης ως επικεφαλής της ομάδας επιστημόνων που θα αναλάβουν το κρίσιμο έργο της δημόσιας διαδικασίας διαβούλευσης και σύνθεσης των προτάσεων, που θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, για τον τελικό καθορισμό των επιμέρους χρήσεων στο αστικό πάρκο πρασίνου, το οποίο η Δημοτική Αρχή σχεδιάζει να δημιουργήσει στον χώρο των 52 στρεμμάτων τού πρώην στρατοπέδου Μαρκοπούλου.
Αυτό γνωστοποίησε ο κ. Σημανδηράκης κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης τού Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, στη συζήτηση για τη λήψη απόφασης αναφορικά με τον καθορισμό προσωρινών χρήσεων στον χώρο του πρώην στρατοπέδου Μαρκοπούλου, η αγορά του οποίου, μέσω υπογραφής τής σχετικής σύμβασης, αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές τού 2025, όταν και θα έχουν ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, κάποιες δευτερεύουσας σημασίας, επουσιώδεις, γραφειοκρατικές διαδικασίες. Υπενθυμίζεται ότι η έκταση των 52 εκ των 54, συνολικά, στρεμμάτων τού πρώην στρατοπέδου Μαρκοπούλου θα αποκτηθεί έναντι 2 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω δανείου που θα λάβει ο Δήμος, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο κ. Σημανδηράκης.
Ο κ. Σημανδηράκης σημείωσε ότι ο σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής προβλέπει τη δημιουργία προσωρινού χώρου στάθμευσης 250 θέσεων –η σχετική πρόταση «πέρασε» κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από πολύωρη συζήτηση-, με ορίζοντα την ολοκλήρωση των διαδικασιών που πρέπει να προηγηθούν (χρήσεις γης), με μία «πρότυπη διαδικασία, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, συμμετοχικού σχεδιασμού για τις τελικές χρήσεις», όπως είπε ο Δήμαρχος Χανίων.
Και συνέχισε: «Αυτό σημαίνει ότι θα ακολουθηθούν συγκεκριμένα βήματα και θα εμπλακούν συγκεκριμένοι επιστήμονες, με τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο να ανήκει στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων. Η διαδικασία θα περιλαμβάνει όλους αυτούς που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν χωρίς κανέναν αποκλεισμό και δεσμεύομαι δημόσια γι’ αυτό. Στα τέλη Ιανουαρίου περίπου, θα είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε τα συμβόλαια, καθώς εκκρεμούν κάποιες δευτερεύουσες, επουσιώδεις διαδικασίες. Της διαδικασίας του συμμετοχικού διαγωνισμού θα προτείνω να είναι επικεφαλής ο καταξιωμένος αρχιτέκτονας Δημήτρης Αντωνακάκης, που συνδέεται με τα Χανιά, με μία ομάδα αρχιτεκτόνων, με την εμπλοκή του ΚΑΜ, του Πολυτεχνείου Κρήτης και όλων όσων ενδιαφέρονται, για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Χανίων.
Εισηγούμενος το θέμα, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης αναφέρθηκε στο ιστορικό της πολυετούς διεκδίκησης τής συγκεκριμένης έκτασης, λέγοντας ότι ολοκληρώθηκε επί της ουσίας ο πρώτος κύκλος αυτής της μεγάλης προσπάθειας, η οποία έχει πολλά στοιχεία από αγώνες μεμονωμένους και συλλογικούς καθώς και αγώνες της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής τα τελευταία πολλά χρόνια.
Ο κ. Σημανδηράκης τόνισε ότι το ζήτημα της αξιοποίησης τού στρατοπέδου είχε μπει ψηλά στην ατζέντα της Δημοτικής Αρχής ήδη από τον Σεπτέμβριο τού 2019 και πρόσθεσε ότι «σήμερα βρισκόμαστε στο καλύτερο δυνατό σημείο, με βάση τις συνθήκες που κληθήκαμε να διαχειριστούμε. Δεν θέλω να μειώσω τη συνεισφορά κανενός, αλλά οφείλω να καταθέσω τι κάναμε ως Δημοτική Αρχή», πρόσθεσε ο Δήμαρχος Χανίων και συνέχισε: Στις αρχές τού 2020 επισκεφθήκαμε το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, με μοναδικό σκοπό την υλοποίηση όλων αυτών που είχαν ανακοινωθεί λίγους μήνες νωρίτερα (σ.σ.: επί Δημοτικής Αρχής Τάσου Βάμβουκα) από τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη, δηλαδή η παραχώρηση της χρήσης του στρατοπέδου Μαρκοπούλου έναντι μισθώματος 100.000 ευρώ ετησίως για 99 χρόνια, με την υψηλή εποπτεία του ΤΕΘΑ, το οποίο θα έδινε την τελική έγκριση για όσα θα γίνονταν. Ο Διευθυντής του ΤΕΘΑ μάς είπε ότι κανένα δεσμευτικό έγγραφο δεν υποχρεώνει το Ταμείο Εθνικής Άμυνας να προχωρήσει στη συγκεκριμένη συμφωνία και αξίωσε τη μισή έκταση προκειμένου να προχωρήσει η πολεοδόμησή της για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών. Η συνάντηση έληξε σε πολύ τεταμένο κλίμα και ακολούθησε επικοινωνία με τον τότε υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή. Μετά από μία εβδομάδα υπήρξε νέα συνάντηση, αυτή τη φορά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο κ. Στεφανής μας διαβεβαίωσε ότι θα παραχωρηθούν τα 52 από τα 54 στρέμματα. Αυτή τη συμφωνία κληθήκαμε να εφαρμόσουμε τους επόμενους μήνες, με μίσθωση. Προσθέσαμε το αίτημα, αντί να πάμε για παραχώρηση χρήσης με ένα τίμημα 100.000 ευρώ ετησίως για 99 χρόνια, να πάμε σε διαδικασία αγοράς, προκειμένου ο Δήμος Χανίων να μη χρειάζεται να αναφέρεται σε κανέναν τρίτο, υπογράμμισε ο κ. Σημανδηράκης.
Ο ίδιος σημείωσε ότι «η μείωση του συντελεστή δόμησης από 0,2 που προέβλεπε το προηγούμενο πολεοδομικό, σε 0,1 ήταν μία απόφαση που έδινε την πολιτική κατεύθυνση ότι πράγματι εννοούμε πως δεν θέλουμε κτήρια σε αυτό τον χώρο. Θέλουμε να δημιουργήσουμε το καλύτερο αστικό πάρκο πρασίνου σε όλη τη χώρα. Αυτό είπα τότε, αυτό λέω και τώρα».
Ο κ. Σημανδηράκης αναρωτήθηκε «πώς θα μπορέσει αυτό το πάρκο να λειτουργήσει» και τόνισε ότι «στα 52 αυτά στρέμματα, με δεδομένες τις πολλαπλές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, δεν υπάρχει ούτε άσπρο ούτε μαύρο. Η διατύπωση πάρκο ή πάρκινγκ είναι διχαστική, ατελέσφορη και πρέπει να φύγει από τον δημόσιο διάλογο, όχι γιατί δεν εξυπηρετεί αυτό που προτείνει η Δημοτική Αρχή, αλλά επειδή ποτέ δεν εξυπηρέτησε τις ανάγκες μιας δημοκρατικής κοινωνίας».
«Το ξαναλέω μπας και γίνω πιστευτός σε κάποιους, αν και δεν έχω τέτοια φιλοδοξία. Είτε αρέσει σε κάποιους είτε δεν αρέσει, θα προχωρήσουμε με συγκεκριμένες διαδικασίες… Κανείς από τους δημοτικούς συμβούλους δεν είναι διορισμένος. Κανείς δεν κάθεται στη δημοτική καρέκλα χωρίς την ψήφο των πολιτών… Προτεραιότητα το πράσινο, προτεραιότητα και οι ανάγκες τού χώρου για στάθμευση. Για τους πολίτες που θέλουν να προσεγγίσουν τον χώρο του πρώην στρατοπέδου, αλλά και για τους εργαζόμενους που θέλουν να αφήσουν εκεί τα οχήματά τους και να προσεγγίσουν το κέντρο της πόλης δωρεάν με τα ηλεκτρικά λεωφορεία, όπως συμβαίνει με το πάρκινγκ στον Κλαδισό. Μπορούμε να συγκεράσουμε τις δύο ανάγκες, που πράγματι υπάρχουν ιεραρχικά στην πόλη», είπε ο κ. Σημανδηράκης, υπογραμμίζοντας ότι «ένα πάρκο δεν δημιουργείται με φυτεύσεις, δημιουργείται με έργα για να είναι απολύτως λειτουργικό».
Ο Δήμαρχος Χανίων σημείωσε, τέλος, ότι κάποιοι από τους παριστάμενους πολίτες στη συνεδρίαση -και όχι μόνο- «δεν με εμπιστεύονται εμένα, τον θεσμό του Δημάρχου, ή κάποιοι δεν εμπιστεύονται γενικά τη λειτουργία της δημοκρατίας…», επισήμανση που προκάλεσε αντιδράσεις.
Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΑΝΙΜΑΝΑΚΗ
Εκ μέρους της δημοτικής παράταξης «Όνειρο είναι τα Χανιά» η δημοτική σύμβουλος Ζωή Γεωργούλα υπογράμμισε, διαβάζοντας τη σχετική εισήγηση, η οποία απεστάλη, στη συνέχεια, στα τοπικά ΜΜΕ, ότι «η Δημοτική Αρχή φέρνει σήμερα πιεστικά και εμβόλιμα στο Δημοτικό μας Συμβούλιο ένα θέμα προς συζήτηση, του οποίου η διαχείριση από τη Δημοτική Αρχή έχει όλα τα χαρακτηριστικά τα οποία μας τοποθετούν απέναντί της. Συζητάμε σήμερα τις προσωρινές χρήσεις του πάρκου Μαρκοπούλου όταν η Δημοτική Αρχή δεν έχει απασχολήσει το σώμα ή τις υπηρεσίες του Δήμου με μια διαχειριστική μελέτη για τις μόνιμες χρήσεις αυτού του αστικού χώρου που επί δεκαετίες διεκδικήθηκε δυναμικά ως χώρος πρασίνου για ολόκληρη την πόλη», είπε η κα Γεωργούλα.
Και συνέχισε: «Έχουμε μπροστά μας μια πρόταση ομολογουμένως πρόχειρη που αφορά αποκλειστικά τη χωροθέτηση χρήσης στάθμευσης. Αλλά κυρίως αποσπασματική, αφού αναμφίβολα πρόκειται να προσθέσει κυκλοφοριακό φόρτο στην περιοχή από τη μετακίνηση των οχημάτων προς και από τον χώρο στάθμευσης, αλλά δεν συνοδεύεται από κυκλοφοριακή μελέτη. Με ποιον τρόπο σχεδιάζει η Δημοτική Αρχή να διαχειριστεί αυτόν τον φόρτο αλλά και την όχληση και την περιβαλλοντική επιβάρυνση και πώς κρίνει ότι μια τέτοια πρόταση μπορεί να είναι ολοκληρωμένη χωρίς σχετικές προβλέψεις όταν μιλάμε για δρόμους για τους οποίους δεν έχει προβλεφθεί τέτοια χρήση και κάποιοι από αυτούς παρουσιάζουν ήδη κυκλοφοριακή πίεση; Επιπλέον, δεν υπάρχει υφιστάμενη πρόβλεψη για μετακίνηση από το πάρκο πέραν του λεωφορείου, μάλιστα μόνο δύο οχημάτων που θα εκτελούν το δρομολόγιο: δεν υπάρχουν προσβάσιμα πεζοδρόμια, δεν έχει προχωρήσει ο ποδηλατόδρομος που προβλέπει το ΣΒΑΚ στη Νεάρχου και την Παπανδρέου, αν και έχουν ήδη τοποθετηθεί ηλεκτρικά ποδήλατα. Ακόμα αυτή η πρόταση, που προτίθεται να απαντήσει στο γενικότερο πρόβλημα στάθμευσης επισκεπτών της πόλης και χρηστών του εμπορικού κέντρου, δεν φαίνεται να συνοδεύεται από κάποια πρόβλεψη, όπως και το ΣΒΑΚ προκρίνει και η πραγματικότητα επιτάσσει, για τη στάθμευση των μόνιμων κατοίκων όλων των περιοχών του κέντρου που στερούνται θέσεις στάθμευσης».
Η κα Γεωργούλα τόνισε ότι «η Δημοτική Αρχή μιλά για προσωρινή χρήση. Δεν έχουμε πρόθεση να είμαστε κακόπιστοι, όπως φοβάται ο κ. Δήμαρχος, γιατί άλλωστε θα είμαστε παρόντες και παρούσες να διαφυλάξουμε αγωνιστικά κεκτημένα δεκαετιών, αλλά δεν θα εδραίωνε την πίστη κάθε πολίτη αν παράλληλα επιδείκνυε και κάποια δραστηριότητα, εκτός από τα παραπάνω, και ως προς τις πιο μόνιμες λύσεις για χώρους περιφερειακών χώρων στάθμευσης που έχουν προταθεί; Τι γίνεται με την Εθνικής Αντιστάσεως; Τι γίνεται με το οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Πλατανιά;»
Η κα Γεωργούλα σημείωσε ότι «πράγματι, η πόλη μας -και ιδιαίτερα το κέντρο της- αντιμετωπίζει οξυμμένο πρόβλημα κυκλοφοριακού και στάθμευσης. Ωστόσο, η Δημοτική Αρχή, με σειρά έργων επέτεινε και το κυκλοφοριακό και το πρόβλημα της στάθμευσης, χωρίς να έχει εξασφαλίσει τους όρους λύσης του προβλήματος πριν, κατά τη διάρκεια ή έστω αμέσως μετά τα έργα. Τα οποία μπορεί να έχουν θετικό πρόσημο, αν όμως η πόλη δεν είναι έτοιμη από πλευράς υλικών όρων και υποδομών να τα δεχτεί, το πρόσημο αυτό αλλοιώνεται. Έρχεται λοιπόν η Δημοτική Αρχή σε μια πόλη σε πλήρη κυκλοφοριακή συμφόρηση και προτείνει τη δημιουργία ενός προσωρινού χώρου στάθμευσης σε μια γειτονιά στις παρυφές του κέντρου, σε χώρο που επί χρόνια τα κινήματα πολιτών διεκδικούν τον πρώτο τέτοιου μεγέθους χώρο πρασίνου στην πόλη. Ο Δήμαρχος, όπως και ο Αντιδήμαρχος, έχουν την εμπειρία και τη συγκρότηση να αντιληφθούν ότι μια τέτοια πρόταση πιθανώς ηχεί στα αυτιά αρκετών ταλαιπωρημένων πολιτών διαφορετικά από ό,τι θα ηχούσε σε μια πόλη που έχει προβλέψει για τη λύση ενός υπάρχοντος προβλήματος αντί να σπρώχνει τους πολίτες με την πλάτη στον τοίχο. Οι κάτοικοι της γειτονιάς του Άη Γιάννη, χωρίς καμία δυνατότητα διαλόγου ή χωρίς να έχουν μπροστά τους μια συγκεκριμένη μελέτη, αντιδρούν. Επίσης αναμενόμενο. Τι άλλο εκτός από κοινωνικό αυτοματισμό στις μεταξύ των δημοτών διεκδικήσεις μπορεί να επιφέρει μια τέτοια διαχείριση από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής; Και πώς αυτή η διαχείριση μπορεί να γίνει δεκτή χωρίς προβληματισμό για τις κατ’ αρχήν προθέσεις και τα μέσα που χρησιμοποιεί η Δημοτική Αρχή;»
«Συνεπώς», συνέχισε η κα Γεωργούλα, «από την πρόταση που έχουμε μπροστά μας αλλά και από τη συνολική διαχείριση απουσιάζει ο στρατηγικός σχεδιασμός που προτεραιοποιεί και προβλέπει. Απουσιάζουν τα συνοδά έργα που να εξασφαλίζουν το θετικό πρόσημο της πρότασης και για την περιοχή που θα την υποδεχτεί. Απουσιάζει η διαβούλευση που μπορεί να καλλιεργήσει συγκλίσεις – τις οποίες συχνά εδώ μέσα η δημοτική αρχή λέει ότι επιθυμεί αλλά δεν καλλιεργεί. Μάλιστα, ο κ. δήμαρχος στην τοποθέτησή του μίλησε για σεβασμό στη δημοκρατία, επέμεινε στη διαδικασία της συζήτησης αφού όμως περιέφερε για μήνες το θέμα στα ΜΜΕ πετώντας το ως πυροτέχνημα. Επειδή λοιπόν για εμάς πολιτική δεν είναι μόνο ο προορισμός αλλά και η διαδρομή και τα μέσα με τα οποία επιλέγει να φτάσει κάποιος στον στόχο, σήμερα δεν μπορούμε, χωρίς τις παραπάνω προϋποθέσεις, να υπερψηφίσουμε τη δημιουργία ενός χώρου στάθμευσης που η πόλη έχει ανάγκη», τόνισε η κα Γεωργούλα.
Και κατέληξε: «Την ίδια στιγμή δημιουργούνται ερωτηματικά γιατί προεκλογικά ο δήμαρχος απάλειψε με απόφασή του την πρόβλεψη για δημιουργία χώρου στάθμευσης στο Πάρκο Μαρκοπούλου από το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και σήμερα το ξαναφέρνει; Τι άλλαξε από τότε, πέραν της διαχείρισης της Δημοτικής Αρχής που έχει φέρει το ζήτημα της στάθμευσης σε πολύ δυσμενέστερο σημείο; Θα θέλαμε να απευθυνθούμε στη Δημοτική Αρχή: κύριοι συνάδελφοι έχετε την πίτα, έχετε και το μαχαίρι, έχετε και την πλειοψηφία εδώ μέσα. Μην ξεχνάτε όμως ότι το συμφέρον και τις ανάγκες της πλειοψηφίας των πολιτών είσαστε εκλεγμένοι να υπηρετείτε, και εσείς και όλοι μας. Όχι να επιτείνετε ανάγκες και να διαιρείτε κοινωνικές πλειοψηφίες, και στη συνέχεια ως μεσσίες να προωθείτε αποσπασματικές προτάσεις. Συνεπώς καταψηφίζουμε».
Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΛΟΥΤΣΕΤΗ
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Χανίων» Μπάμπης Λουτσέτης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι σήμερα «συγκρούονται δύο διαφορετικές αντιλήψεις για την ανάπτυξη της πόλης» και πρόσθεσε πως «αν νομίζει ο κ. Δήμαρχος ότι έπεισε αυτός το ΤΕΘΑ να απομακρύνει το στρατόπεδο, κάνει λάθος. Ήταν αποτέλεσμα της πολυετούς διεκδίκησης της κοινωνίας των Χανίων. Λέει ο κ. Δήμαρχος ότι βάζουν κάποιοι διχαστικό λόγο. Δεν είναι όλοι το ίδιο. Υπάρχουν αντιθέσεις στην κοινωνία. Δεν μπορούμε να ψάχνουμε σε μία κοινωνία να βάζουμε τα συμφέροντα όλων σε ένα μπλέντερ. Πρέπει να έχουμε το θάρρος να παίρνουμε αποφάσεις υπέρ αυτού και κατά αυτού».
Ο κ. Λουτσέτης είπε, ακόμη, ότι «η αμφισβήτηση δεν αφορά το πρόσωπο τού Δημάρχου, αφορά συνολικά τη λειτουργία τού κράτους, που βάζει άλλες προτεραιότητες. Πού είναι τα πάρκα; Πού είναι τα σχολεία; Πού είναι οι παιδικές χαρές; Ξενοδοχεία βλέπουμε να επιδοτούνται όμως. Να λέμε την αλήθεια γιατί ο κόσμος δεν έχει εμπιστοσύνη. Γιατί γνωρίζει ότι ουδέν μονιμότερο τού προσωρινού. Το κράτος είναι τέτοιο και το έχει αποδείξει».
Ο ίδιος είπε ότι ο σχεδιασμός για προσωρινό χώρο στάθμευσης «δεν αφορά έκταση οκτώ στρεμμάτων, αλλά 12 στρεμμάτων στην “καρδιά” τού στρατοπέδου. Πρέπει να πέσει άσφαλτος… Και ο χώρος της ΑΒΕΑ, που μας είπατε ότι θα γίνει χώρος πρασίνου, ακόμα πάρκινγκ είναι…», σημείωσε ο κ. Λουτσέτης.
ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΦΟΡΕΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ
Η πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Άννα Δασκαλάκη, κατέθεσε τις απόψεις του θεσμικού φορέα, όπως έχουν συζητηθεί στη Διοικούσα Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι το ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της δημιουργίας αστικού πάρκου στον χώρο του πρώην στρατοπέδου Μαρκοπούλου, τονίζοντας ότι αυτό «θα λειτουργήσει βιοκλιματικά για όλη την πόλη».
Η κα Δασκαλάκη επισήμανε ότι στην πόλη των Χανίων όπως και στις περισσότερες ελληνικές πόλεις η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο είναι πολύ χαμηλή (λίγο κάτω ή λίγο πάνω από 3 τ.μ./κάτοικο, ανάλογα με τη μέθοδο υπολογισμού), όταν διεθνώς προτείνεται τουλάχιστον 9 τ.μ./κάτοικο και πρόσθεσε ότι η ιδιαιτερότητα της πόλης των Χανίων, όπως και αυτών της υπόλοιπης Κρήτης, είναι οι κλιματικές συνθήκες με τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες για αρκετούς μήνες τον χρόνο. Σε αυτές τις συνθήκες τα πάρκα και οι δενδροστοιχίες λειτουργούν βιοκλιματικά μειώνοντας τη θερμοκρασία το καλοκαίρι και βελτιώνοντας το μικροκλίμα κάθε περιοχής.
Ταυτόχρονα οι χώροι πρασίνου ως χώροι περιπάτου, αναψυχής, άθλησης δημιουργούν πολλαπλά οφέλη στους κατοίκους βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής, υπογράμμισε η κα Δασκαλάκη, τονίζοντας ότι δυστυχώς υπάρχει άγνοια για το ότι το αστικό πράσινο και τα αστικά δέντρα είναι πολύτιμες επενδύσεις που ωφελούν ποικιλότροπα την κοινωνία, συνεισφέροντας ακόμα και με οικονομικούς όρους, πολλά περισσότερα από όσα απορροφούν. Είναι οι μόνες επενδύσεις στις πόλεις, των οποίων η αξία αυξάνεται αντί να μειώνεται, ιδιαίτερα εξαιτίας του θετικού περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος αλλά και των πολλαπλών οφελών στους χρήστες τους.
Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου, το μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννης Κανάκης επισήμανε ότι έπρεπε να έχει προηγηθεί μία διαδικασία δημοσίου διαλόγου, που δυστυχώς δεν έγινε, σημείωσε ότι η κατεύθυνση που δίνει η Δημοτική Αρχή με τη δημιουργία προσωρινού χώρου στάθμευσης έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς πρακτικές στις πόλεις της Ευρώπης και παρουσίασε τις θέσεις της Πρωτοβουλίας, η οποία, ως γνωστόν, μαζί με τον Σύλλογο «Γειτονιά του Αη Γιάννη» έχουν ήδη ζητήσει – και συγκεκριμένα:
– Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να χαρακτηρισθεί ολόκληρος ο χώρος των 52στρ., που πρόκειται να αγοράσει ο Δήμος από το ΤΕΘΑ, ως χώρος «Αστικού Πρασίνου» και να μη δοθεί καμία άλλη χρήση.
– Να δρομολογηθούν κατά προτεραιότητα στο πρόγραμμα του Δήμου, οι απαραίτητες μελέτες για τη δημιουργία του πάρκου.
– Να αφαιρεθεί άμεσα η περίφραξη που μας εμποδίζει από το να χαρούμε όλη την περιοχή του πρώην στρατοπέδου, που ακόμα και τώρα μπορούμε να απολαμβάνουμε υπέροχους περιπάτους.
– Να αντιμετωπιστεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα και της στάθμευσης σύμφωνα με το Σχέδιο του Δήμου για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα και όχι με προσωρινά και πρόχειρα ημίμετρα π.χ. με την παροχή κινήτρων για τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, με επιχορήγηση των εισιτηρίων των εργαζομένων, μαθητών και φοιτητών, που μετακινούνται προς και από το κέντρο συγκεκριμένες πρωινές και μεσημεριανές ώρες, με πύκνωση των δρομολογίων των αστικών λεωφορείων τις ώρες αυτές.
Το μέλος του Συλλόγου «Γειτονιά του Αη Γιάννη» Στέλιος Κουτρουμπάς επισήμανε ότι «δυστυχώς αντί για τη δημιουργία πάρκου, σήμερα μιλάμε για πάρκινγκ». Επίσης, γνωστοποίησε ότι «καταθέσαμε 500 και πλέον υπογραφές στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, έχοντας τη στήριξη σωματείων και συλλογικοτήτων…». Παρατήρησε, δε, ότι στη σημερινή συνεδρίαση τού Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων «δεν έχουμε καμία παρουσία που να αφορά τη στήριξη της πρότασης για τη δημιουργία προσωρινού πάρκινγκ. Αυτό», όπως είπε, «πρέπει να προβληματίσει τη Δημοτική Αρχή».
Η πρόεδρος της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων Ρούλα Καστρινάκη σημείωσε ότι «θέλω να ακούσω τους δημοτικούς συμβούλους. Η Δημοτική Αρχή είναι εδώ για να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Ένας Δήμαρχος νέος, “ζωντανός”, έξυπνος, θα έπρεπε να μιλάει για το περιβάλλον και την προστασία του. Ο Δήμαρχος πιστεύει ότι εκπροσωπεί το δημόσιο συμφέρον, όμως δεν το πράττει με την εισήγησή του», είπε η κα Καστρινάκη.
Η ίδια ανέφερε ότι το μέλλον του χώρου του πρώην στρατοπέδου Μαρκοπούλου είναι ένα από τα σημαντικότερα διακυβεύματα και από τους πιο κρίσιμους κοινωνικούς αγώνες για τον δημόσιο χώρο, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στα Χανιά. Η ανάγκη για δέντρα, δροσιά, οξυγόνο, ελεύθερο χώρο γίνεται περισσότερο επιτακτική όσο επιδεινώνεται η κλιματική κρίση.
Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων Χρήστος Μπέλμπας είπε ότι «ακούγοντας τη συζήτηση, ο ο νους μου πήγε δεκαοκτώ χρόνια πίσω, στις 30 Δεκεμβρίου 2006, όταν τότε είχε φτιαχθεί ένα σχέδιο για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου για κτήρια και άλλα πράγματα, αλλά η κινητοποίηση τού κόσμου τότε, που δεν άφησε να ολοκληρωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο, μας έφερε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα».
Ως γνωστόν, η ΕΛΜΕ Χανίων έχει ζητήσει τη μετατροπή του πρώην στρατοπέδου Μαρκοπούλου σε χώρο αστικού πρασίνου, τονίζοντας την ανάγκη προστασίας του συγκεκριμένου χώρου και την απόρριψη των σχεδίων για τη δημιουργία προσωρινού πάρκινγκ.
Το μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού του Πολυτεχνείου Κρήτης Νεκτάριος Μουμουτζής, εκπροσωπώντας 22, συνολικά, υπογράφοντες του Ιδρύματος, εργαζόμενους και εκπαιδευτικό προσωπικό, σημείωσε ότι η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να δρομολογήσει κατά προτεραιότητα τις απαραίτητες μελέτες για τη δημιουργία πάρκου – άλσους στο σύνολο τής έκτασης.
Παράλληλα, ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να επανεξετάσει τη στάση της και να αποσύρει την πρότασή της για προσωρινό χώρο στάθμευσης, κάτι που, όπως είπε, βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την άμεση δημιουργία πάρκου – άλσους σε όλη την έκταση. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη δημιουργία πάρκου – άλσους θα πρέπει να διαμορφωθούν το συντομότερο οι αναγκαίες υποδομές ώστε ο χώρος να είναι επισκέψιμος ως χώρος περιπάτου και αναψυχής.
Ο εκπρόσωπος της συλλογικότητας «ΠοδηΛάτρεις», καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης Στέλιος Ροζάκης είπε ότι «στον χώρο που μας ειπώθηκε ότι είναι επικίνδυνος “φυτεύεται” ένας χώρος στάθμευσης σε έκταση δώδεκα στρεμμάτων. Η δημιουργία χώρου στάθμευσης προσελκύει και άλλα αυτοκίνητα στην πόλη», πρόσθεσε και επανέλαβε τις θέσεις της συλλογικότητας, όπως αυτές εκφράστηκαν με σημερινή ανακοίνωση.
Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Δήμου Χανίων Σταμάτης Μαμμάκας τάχθηκε κατά της δημιουργίας προσωρινού χώρου στάθμευσης εντός του πρώην στρατοπέδου Μαρκοπούλου, ενώ σημείωσε ότι πρόσφατα στο συγκεκριμένο χώρο διοργανώθηκε το φεστιβάλ της ΚΝΕ, με τη συμμετοχή 1.500 ανθρώπων όλων των ηλικιών, χωρίς να υπάρχει χώρος στάθμευσης στην ευρύτερη περιοχή.
Ακολουθεί η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής για τη δημιουργία προσωρινού χώρου στάθμευσης σε έκταση τού πρώην στρατοπέδου Μαρκοπούλου:
1. Προσωρινές Χρήσεις Μαρκοπούλου