«Η ψυχρή αέρια μάζα που επισκέφθηκε το νησί μας, σε συνδυασμό με μια διαταραχή της ανώτερης ατμόσφαιρας, από τη Δευτέρα το απόγευμα άφησε ενα πολύ καλό αποθεματικών βροχομετρικών κατά μήκος όλης της Κρήτης σε Βορρά και Νότο, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο. Στόλισε όμως στα λευκά και τις κορυφές των ορεινών μας όγκων», σημειώνει ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι χιονόστρωση (έστω και μικρού πάχους) προκλήθηκε στο οροπέδιο του Ομαλού σε υψόμετρο 1.000 μέτρων (εικόνα 1), κάτι που δεν ήταν προβλέψιμο από τα προγνωστικά μοντέλα, πέραν από την εμφάνιση χιονόνερου ή και λίγων χιονονιφάδων. Αποτέλεσμα φυσικά της έντονα ψυχρής αέριας μάζας η οποία όμως ευνόησε προφανώς πολύ περισσότερο τις σημαντικές χιονοπτώσεις στα προβλεπόμενα ύψη άνω των 1.400 μέτρων».
Εικόνα 1
«Κατάλευκα και με σημαντική ποσότητα χιονιού εμφανίζονται τα Λευκά Όρη (εικόνα 2, με οπτική από τον Βάμο Αποκορώνου)», προσθέτει ο κ. Λέκκας.
Εικόνα 2
Και συνεχίζει: «Μπορεί στα Ανώγεια Ρεθύμνου να μη χιόνισε, αλλά η πανέμορφη εικόνα του χιονισμένου Ψηλορείτη, με σημαντική και εδώ ποσότητα του χιονιού, είναι πραγματικά στολίδι των Χριστουγέννων (εικόνα 3, κορυφές του Ψηλορείτη με οπτική από τα Ανώγεια)».
Εικόνα 3
Ο κ. Λέκκας σημειώνει ότι «δεν χιόνισε επίσης στο οροπέδιο του Λασιθίου αν και υψόμετρο 1.200 μέτρα, άφησε όμως καλό αποθεματικό νερού περίπου 40 χιλιοστών (εικόνα 4, Οροπέδιο Λασιθίου).
Εικόνα 4
Ψηλότερα όμως στην κορυφή του “Μικρού Αφέντη” της οροσειρά Δίκτης που περικλείει το Οροπέδιο Λασιθίου, σε υψόμετρο 1.570 μέτρων, σημειώθηκε μια αξιόλογη χιονόστρωση (εικόνα 5, Κορυφή Μικρός Αφέντης, υψόμετρο 1.570 μ.)».
Εικόνα 5
«Αισιόδοξο παραμένει το γεγονός ότι η ψυχρή αέρια μάζα δεν απομακρύνεται από το νησί μας και αυτό μας δίνει την ελπίδα επαναφοράς καιρικών φαινομένων, και γιατί όχι, είναι πολύ πιθανό να δούμε στο επόμενο διάστημα τα χιόνια να πληθαίνουν στα ορεινά και να κατέρχονται όλο και σε χαμηλότερα υψόμετρα. Ενδείξεις υπάρχουν, μένει να επιβεβαιωθούν επί της ασφαλούς πρόγνωσης στα επόμενα προγνωστικά και πιο φερέγγυα δεδομένα των προγνωστικών μοντέλων», καταλήγει ο κ. Λέκκας.
Σημείωση: Οι 5 παραπάνω φωτογραφίες προέρχονται από την εθελοντική ομάδα του Creta weather.
Κεντρική φωτογραφία αρχείου: Παύλος Μπουζάκης