Σε λειτουργία τέθηκε από σήμερα, Δευτέρα (30/12), η ειδική πλατφόρμα parco.gov.gr, το εργαλείο γονικού ελέγχου που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Προστασίας των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο.
Η ιστοσελίδα βγήκε στον “αέρα” αμέσως μετά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Αθηνών το πρωί, στην οποία ανακοινώθηκαν οι παρεμβάσεις του κυβερνητικού σχεδίου.
Μιλώντας για τις παρεμβάσεις ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ότι αμφιβάλλει ότι θα ήταν αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση και τόνισε πως πρώτα πρέπει να συζητήσουμε για το πρόβλημα οι γονείς με τα παιδιά, να δούμε ποιος μπορεί να είναι ο ρυθμιστικός ρόλος του κράτους και να τεθούν οι εταιρείες προ των ευθυνών τους καθώς σημείωσε ότι οι αλγόριθμοι είναι έτσι σχεδιασμένοι για να μεγιστοποιούν τον χρόνο που περνάμε όλη κοιτώντας την οθόνη.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η προστασία της παιδικής ψυχής είναι αυτονόητη υποχρέωση μιας κοινωνίας και πως ο παιδικός και εφηβικός εγκέφαλος ακόμα διαμορφώνονται. «Γι’ αυτό απαιτείται παρέμβαση ειδικά για αυτές τις ηλικίες», πρόσθεσε.
Με τη σειρά του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, δήλωσε: «Το πρώτο εργαλείο που ανακοινώνουμε είναι το parco.gov.gr. Είναι ένα εργαλείο που θα συμβουλεύει τους γονείς».
Όπως εξήγησε, οι γονείς θα μπορούν να βρουν εύληπτες οδηγίες, ώστε να αξιοποιήσουν τους γονικούς ελέγχους, ενώ μέσω της πλατφόρμας θα μπορούν να ρυθμιστούν ο χρονικός περιορισμός χρήσης των εφαρμογών, ο περιορισμός τους και οι ημέρες και ώρες ενασχόλησης. «Οι γονείς θα πρέπει να εγκαταστήσουν την εφαρμογή στα κινητά. Πρότασή μας είναι οι νέες εφαρμογές να είναι προ εγκατεστημένες. Τίποτα δεν θα γίνει εάν εμείς ως γονείς δεν το ελέγξουμε» τόνισε.
8 ερωταπαντήσεις για το parco.gov.com
Τι είναι ο γονικός έλεγχος;
Ο γονικός έλεγχος είναι ένα σύνολο εργαλείων και ρυθμίσεων που επιτρέπουν στους γονείς να διαχειρίζονται και να ελέγχουν τη χρήση του διαδικτύου και των εφαρμογών από τα παιδιά τους. Με αυτά τα εργαλεία, μπορείτε να περιορίσετε την πρόσβαση σε ακατάλληλο περιεχόμενο, να θέσετε χρονικά όρια για τη χρήση συγκεκριμένων εφαρμογών ή του διαδικτύου συνολικά, και να παρακολουθείτε τη δραστηριότητα του παιδιού.
Ο κύριος στόχος είναι να προστατεύσετε τα παιδιά από κινδύνους που συνδέονται με την έκθεση στο διαδίκτυο, όπως η πρόσβαση σε βίαιο ή ακατάλληλο υλικό, η επαφή με άγνωστα άτομα και η υπερβολική χρήση της συσκευής που μπορεί να επηρεάσει την ψυχική και σωματική υγεία τους. Οι ρυθμίσεις γονικού ελέγχου διαφέρουν ανάλογα με τη συσκευή και την πλατφόρμα, αλλά γενικά προσφέρουν μεγάλο βαθμό ευελιξίας για να προσαρμόζετε τους περιορισμούς στις ανάγκες και την ηλικία του παιδιού σας.
Πώς μπορώ να ενεργοποιήσω τον γονικό έλεγχο στη συσκευή του παιδιού μου;
Μπορείτε να ενεργοποιήσετε τον γονικό έλεγχο μέσω των ρυθμίσεων της συσκευής σας. Ακολουθήστε τα βήματα από τις οδηγίες που μπορείτε να βρείτε εδώ για iOS και εδώ για Android συσκευές.
Μπορώ να περιορίσω τον χρόνο που περνά το παιδί μου σε εφαρμογές;
Ναι, τα εργαλεία γονικού ελέγχου σας επιτρέπουν να ορίσετε χρονικά όρια για τη χρήση συγκεκριμένων εφαρμογών ή συνολικά για τη χρήση της συσκευής. Μπορείτε να ρυθμίσετε, για παράδειγμα, πόση ώρα την ημέρα μπορεί το παιδί σας να χρησιμοποιεί συγκεκριμένες εφαρμογές, όπως παιχνίδια ή εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης. Κάποιες πλατφόρμες επιτρέπουν επίσης την οριστική διακοπή της χρήσης της συσκευής μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αυτή η δυνατότητα είναι χρήσιμη για να ελέγχετε την ισορροπία μεταξύ της διαδικτυακής δραστηριότητας και των άλλων καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως το διάβασμα και ο ύπνος. Η ρύθμιση αυτή σας βοηθά επίσης να αποτρέψετε την υπερβολική χρήση της συσκευής, η οποία μπορεί να επηρεάσει την υγεία του παιδιού και την ποιότητα του ύπνου του.
Μπορώ να αποκλείσω συγκεκριμένες ιστοσελίδες ή περιεχόμενο;
Ναι, με τον γονικό έλεγχο μπορείτε να φιλτράρετε και να αποκλείσετε την πρόσβαση σε ιστοσελίδες ή περιεχόμενο που δεν είναι κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού σας. Πολλά εργαλεία γονικού ελέγχου προσφέρουν λίστες αποκλεισμού (blacklists) και λίστες επιτρεπόμενων (whitelists), επιτρέποντάς σας να επιλέξετε ποιες ιστοσελίδες είναι ασφαλείς για το παιδί σας και ποιες όχι. Επιπλέον, μπορείτε να ρυθμίσετε φίλτρα που αυτόματα αποκλείουν ιστοσελίδες με ακατάλληλο περιεχόμενο, όπως βία, πορνογραφία ή επικίνδυνες πληροφορίες. Αυτή η λειτουργία εξασφαλίζει ότι το παιδί σας θα έχει πρόσβαση μόνο σε περιεχόμενο που εσείς θεωρείτε κατάλληλο και ασφαλές για την ηλικία του. Τα φίλτρα μπορούν να προσαρμοστούν ώστε να καλύπτουν τόσο τις αναζητήσεις στο διαδίκτυο όσο και την πρόσβαση σε εφαρμογές ή βίντεο.
Μπορώ να δω τι περιεχόμενο παρακολουθεί το παιδί μου;
Ναι, πολλά εργαλεία γονικού ελέγχου σάς επιτρέπουν να παρακολουθείτε τη δραστηριότητα του παιδιού σας, όπως ποιες εφαρμογές χρησιμοποιεί και για πόσο χρόνο. Μπορείτε επίσης να δείτε σε ποιες ιστοσελίδες έχει πρόσβαση ή ποιο περιεχόμενο παρακολουθεί, ειδικά εάν έχετε ενεργοποιήσει την παρακολούθηση περιεχομένου στο YouTube ή σε άλλες πλατφόρμες βίντεο. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορείτε να λαμβάνετε εβδομαδιαίες ή μηνιαίες αναφορές σχετικά με τη χρήση της συσκευής, αποκτώντας μια ολοκληρωμένη εικόνα της διαδικτυακής δραστηριότητας του παιδιού σας. Αυτό σας βοηθά να διαπιστώσετε αν το παιδί σας ακολουθεί τους κανόνες που έχετε θέσει ή αν χρειάζεται να αναπροσαρμόσετε τους περιορισμούς για την ασφάλεια και ευημερία του.
Μπορεί το παιδί μου να παρακάμψει τον γονικό έλεγχο;
Εφόσον έχετε ρυθμίσει τον γονικό έλεγχο σωστά και έχετε ορίσει έναν ισχυρό κωδικό ή PIN, μόνο εσείς θα μπορείτε να τροποποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε τις ρυθμίσεις. Ωστόσο, είναι σημαντικό να εξασφαλίσετε ότι το παιδί δεν έχει πρόσβαση στον κωδικό ή το PIN, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να παρακάμψει τους περιορισμούς. Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις τα παιδιά μπορεί να προσπαθήσουν να βρουν τρόπους να παρακάμψουν τους περιορισμούς μέσω τρίτων εφαρμογών ή με τη βοήθεια συνομήλικων. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να ενημερώνετε τακτικά τις ρυθμίσεις γονικού ελέγχου και να επιβλέπετε τη χρήση της συσκευής για τυχόν δυσλειτουργίες. Η διαρκής επικοινωνία με το παιδί σας για τη σημασία της υπεύθυνης χρήσης του διαδικτύου, μπορεί επίσης να αποτρέψει τέτοιες προσπάθειες.
Μπορώ να παρακολουθώ την τοποθεσία της συσκευής του παιδιού μου;
Ναι, πολλές εφαρμογές γονικού ελέγχου παρέχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης της τοποθεσίας της συσκευής του παιδιού σας σε πραγματικό χρόνο. Αυτή η λειτουργία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για να γνωρίζετε πού βρίσκεται το παιδί σας, ειδικά αν περνάει χρόνο έξω από το σπίτι, χωρίς την επίβλεψή σας. Οι περισσότερες εφαρμογές γονικού ελέγχου, όπως το Google Family Link και το Find My iPhone, σάς επιτρέπουν να δείτε την τοποθεσία της συσκευής σε έναν χάρτη και να λαμβάνετε ειδοποιήσεις, όταν η συσκευή μπαίνει ή βγαίνει από συγκεκριμένες περιοχές. Με τον τρόπο αυτό έχετε πρόσθετη ασφάλεια και σιγουριά, καθώς γνωρίζετε πού βρίσκεται το παιδί σας ανά πάσα στιγμή.
Πώς μπορώ να ρυθμίσω διαφορετικούς περιορισμούς για κάθε παιδί;
Οι σύγχρονες συσκευές και οι λειτουργίες γονικού ελέγχου παρέχουν τη δυνατότητα δημιουργίας πολλαπλών προφίλ, καθένα από τα οποία μπορεί να ρυθμιστεί ξεχωριστά για κάθε παιδί. Αυτή η λειτουργία είναι εξαιρετικά χρήσιμη, καθώς μπορείτε να προσαρμόσετε τους περιορισμούς ανάλογα με την ηλικία, τις ανάγκες και το επίπεδο ωριμότητας κάθε παιδιού. Για παράδειγμα, μπορείτε να ορίσετε πιο αυστηρούς περιορισμούς για ένα μικρότερο παιδί, όπως φιλτράρισμα ακατάλληλου περιεχομένου ή αυστηρά χρονικά όρια στη χρήση εφαρμογών, ενώ για έναν έφηβο μπορείτε να επιλέξετε λιγότερο αυστηρούς κανόνες, επιτρέποντας περισσότερη ευελιξία. Η διαδικασία είναι απλή: μέσα από τις ρυθμίσεις γονικού ελέγχου, μπορείτε να δημιουργήσετε διαφορετικά προφίλ, να τα προσωποποιήσετε και να ορίσετε συγκεκριμένες επιλογές, όπως περιορισμοί σε εφαρμογές, ώρες χρήσης και φίλτρα περιεχομένου. Αυτό σας επιτρέπει να παρακολουθείτε και να ελέγχετε κάθε παιδί με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες του, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλειά του στο διαδίκτυο.
Ζαχαράκη: Ο Χάρτης Ψηφιακών Δικαιωμάτων θα φέρει τα παιδιά σε ένα ασφαλή ψηφιακό κόσμο
«Στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, έχουμε ήδη φέρει στον δημόσιο διάλογο την αξία που έχει η συμβουλευτική γονέων. Η εφαρμογή της συμβουλευτικής είναι και στις άμεσες δικές μας προτεραιότητες, στο πλαίσιο της υποστηρικτικής, αλλά και της προληπτικής δράσης που οφείλουν να έχουν οι κοινωνικές μας υπηρεσίες. Η συμβουλευτική γονέων έχει έναν κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσει. Οι γονείς χρειάζονται εργαλεία για να κατανοούν, όχι μόνο πώς να θέτουν όρια στη χρήση του διαδικτύου, αλλά και πώς να αναπτύσσουν μια σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους», τόνισε χαρακτηριστικά η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Χάρτη Ψηφιακών Δικαιωμάτων των Παιδιών, ο οποίος όπως χαρακτηριστικά είπε, «είναι ο δρόμος που θα φέρει τα παιδιά μας στο επίκεντρο ενός ασφαλούς ψηφιακού κόσμου. Πρόκειται για μια σειρά δικαιωμάτων που αφορούν την προστασία της ιδιωτικότητας και της αποτροπής στοχοποίησης, την πρόσβαση σε εξατομικευμένο περιεχόμενο που ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του παιδιού, αλλά και σε πλατφόρμες που σχεδιάζονται με γνώμονα την ισότητα, την προσβασιμότητα και την ασφάλεια» κατέληξε η υπουργός.
Μακρή: Χρειάζεται αγάπη για την τεχνολογία, αλλά και όρια
Η υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττα Μ. Μακρή, τόνισε ότι είναι σημαντικό για τη χώρα να υπάρχει ελληνική λύση σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα του ΟΗΕ και σχετικά με τις δράσεις του ΥΠΑΙΘΑ ανέφερε: «Στο υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, υποστηρίζουμε την τεχνολογία ως ένα ισχυρό εργαλείο για τη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας χωρίς να παραγνωρίζουμε το μέτρον άριστον. Η σχολική χρονιά ξεκίνησε με την απαγόρευση της εμφανούς κατοχής και της χρήσης κινητών τηλεφώνων στα σχολεία. Το μέτρο έχει αποδώσει γιατί το έχουν αγκαλιάσει εκπαιδευτικοί και οικογένειες. Προχωρήσαμε, επίσης, σε ακόμα μια πρωτοβουλία, αποτέλεσμα της συνεργασίας του υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη με τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων Κωνσταντίνο Μενουδάκο. Υλικό που θα δώσει ο φορέας για την ασφαλή πλοήγηση θα ενταχθεί, με τη μορφή παιχνιδιού, στο μάθημα της Πληροφορικής, ενώ από την επόμενη χρονιά το υλικό θα αυτό θα λειτουργήσει πιο συντεταγμένα και γενικευμένα».
Και κατέληξε: «Σημαντική και η συνεργασία με την Google μέσω του προγράμματος Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου, που υλοποιείται ήδη τρία χρόνια στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων. Το σύνολο των μέτρων που λαμβάνονται στην κατεύθυνση της καταπολέμησης του εθισμού των παιδιών στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την προστασία τους σε αυτό το περιβάλλον, προϋποθέτουν την ενεργό στήριξη της οικογένειας».
Βαρτζόπουλος: Ιδρύουμε εντός του 2025, Μονάδες Ολικής Φροντίδας Ψυχικής Υγείας, για την αντιμετώπιση του φαινομένου
«Είναι πράγματι μια μεγάλη πρόκληση για το κοινωνικό κράτος να προσφέρει στον γονέα, πέραν από το απαραίτητο νομικό πλαίσιο και την απαραίτητη εργαλειοθήκη, μια όσο το δυνατόν πιο εξειδικευμένη, πιο εξατομικευμένη γνώση και βοήθεια. Αυτό θα το επιδιώξουμε με ειδική πρόβλεψη στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη της τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης ψυχικής υγείας 10306 για μια όσον το δυνατόν πιο εύληπτη και ευρεία ενημέρωση των γονέων», είπε ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, κατά την τοποθέτησή του, ενώ ανακοίνωσε την ίδρυση Μονάδων Ολικής Φροντίδας Ψυχικής Υγείας για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
«Πέραν από την κινητοποίηση όλου του Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας για την αντιμετώπιση του φαινομένου, σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής ιδρύουμε από το ΕΣΠΑ, εντός του 2025, Μονάδες Ολικής Φροντίδας Ψυχικής Υγείας, με πρόβλεψη Κέντρων Υποστήριξης της Οικογένειας σε κάθε περιφέρεια, που θα παρέχουν ειδικές, δια ζώσης υπηρεσίες και σε αυτόν τον τομέα. Ο Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων θα οργανώσει πρόσβαση σε προγράμματα απεξάρτησης από το διαδίκτυο, το ταχύτερο δυνατόν, σε όλη την χώρα. Για την όσον το δυνατόν πιο ευρεία ευαισθητοποίηση αλλά και διασύνδεση των υπηρεσιών, συνεργαζόμαστε με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για να υπάρξει ειδική θεματική για το διαδίκτυο στην Πρωτοβουλία του για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων, που απευθύνεται στους λειτουργούς υγείας, εκπαίδευσης, κοινωνικών υπηρεσιών και δικαιοσύνης· μια πρωτοβουλία, που υλοποιείται ήδη, σε πολύ στενή συνεργασία με το υπουργείο Υγείας».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / news247.gr