Η Ιστορική, Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης απευθύνει πρόσκληση συμμετοχής στην επίσκεψη που οργανώνει την Κυριακή 30 Μαρτίου στο Μουσείο Σχολικής Ζωής στο χωριό Νεροκούρου, στο Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη στο Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων, καθώς και στην περιήγηση στο Καλλιτεχνικό Χωριό «Βερέκυνθος».
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΙΛΑΕΚ στην ανακοίνωσή της:
1. Το Μουσείο Σχολικής Ζωής Δήμου Χανίων είναι το πρώτο Μουσείο Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, το οποίο οργανώθηκε από διακεκριμένους επιστήμονες μουσειολόγους, μετά από πρόταση και πρωτοβουλία δύο ενεργών εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, της Μαρίας Δρακάκη και του Δημήτρη Καρτσάκη. Στεγάζεται στο Παλαιό Διδακτήριο, το οποίο βρίσκεται απέναντι στο Γήπεδο.
2. Το πρώτο στην Ελλάδα Μουσείο Τυπογραφίας Γ. και Ε. Γαρεδάκη, αφιερωμένο εξολοκλήρου στην τυπογραφία, την τέχνη που άλλαξε την ροή της ιστορίας, λειτουργεί στα Χανιά από το 2005 και βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη, στο Βιοτεχνικό Πάρκο Σούδας. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο Μουσείο, το οποίο, μέσα από την ξενάγηση “αφηγείται” διαδραστικά, (συμμετοχή επισκεπτών, σχετικά βίντεο) πώς ξεκίνησε και πώς αναπτύχθηκε η σπουδαιότερη – ίσως – εφεύρεση του ανθρώπου, η Τυπογραφία.
3. Το Καλλιτεχνικό Χωριό «Βερέκυνθος» βρίσκεται ανάμεσα στη Σούδα και τα Τσικαλαριά, στην ανατολική είσοδο της πόλης των Χανίων. Στο σημείο αυτό, λειτουργούσαν παλαιότερα εργαστήρια παραγωγής τσουκαλιών. Αντικείμενα που μαρτυρούν την παράδοση του χωριού των Τσικαλαριών στην κατασκευή κεραμικών και άλλων έργων, αποτελούν δύο παλιά καμίνια, στα οποία οι αγγειοπλάστες έψηναν με ξύλα τα κεραμικά τους. Σήμερα, στο ίδιο μέρος λειτουργούν εργαστήρια κεραμικής, γλυπτικής, αργυροχρυσοχοϊας, υαλουργίας, κατασκευής δερμάτινων ειδών και υφαντών, καθώς και εργαστήρια επεξεργασίας ημιπολύτιμων λίθων. Όλα τα είδη είναι χειροποίητα και κατασκευάζονται στο Καλλιτεχνικό Χωριό από τους ίδιους τους τεχνίτες, δίδοντας συνέχεια στη μεγάλη παράδοση της περιοχής στη χειροβιοτεχνία.
Η περιήγηση θα ξεκινήσει από το Μουσείο Σχολικής Ζωής στις 10:00 με σημείο συνάντησης το Παλαιό Διδακτήριο Νεροκούρου, απέναντι στο Γήπεδο. Την Συλλογή θα παρουσιάσει η κα Μαρία Δρακάκη. Στις 12:00 θα ξεκινήσει η επίσκεψη στο Μουσείο Τυπογραφίας, με ξεναγό την κα Ελένη Φουντουλάκη. Στο τέλος, οι συμμετέχοντες θα επισκεφτούν τα εργαστήρια στο Καλλιτεχνικό Χωριό. Τα μέλη και οι φίλοι της ΙΛΑΕΚ μπορούν να συμμετάσχουν με δικά τους μέσα.
Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: κα Ευαγγελία Σερδάκη – Χιωτάκη: 697 450 9642 στις ώρες: 11:00-15:00, κα Αλέκα Μελεμενή: 697 701 2587 στις ώρες: 18:00-19:30.