Παρακολούθησα με ενδιαφέρον τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αποκορώνου σχετικά με τη διέλευση των πυλώνων υψηλής τάσης, έργο του ΑΔΜΗΕ, από Ξυλοκαμάρα Χανίων έως Δαμάστα Ηρακλείου.
Ένα έργο σημαντικό για την ενεργειακή σταθερότητα της Κρήτης.
Δυστυχώς με λύπη μου άκουσα να λέγονται πράγματα τα οποία ουδέποτε έγιναν, όπως και στοχοποιήθηκαν για ακόμα μια φορά, πρόσωπα με ονοματεπώνυμο, μεταξύ αυτών και το δικό μου.
Ειπώθηκε από μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Αποκορώνου, πως ο μόνος Χανιώτης περιφερειακός σύμβουλος, μέλος της επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, που ψήφισε υπέρ του έργου, ενάντια στην απαίτηση του κόσμου, ήταν ο περιφερειακός σύμβουλος και μέλος της Επιτροπής, Γιάννης Μανούσακας, χωρίς να είμαι παρών στη συνεδρίαση και χωρίς να μπορώ να απαντήσω επιτόπου.
Προς αποκατάσταση της αλήθειας, καθώς κάποιοι αποδεικνύεται πως εκμεταλλεύονται καταστάσεις για προσωπική πολιτική προβολή, ημιμαθείς των νόμων και κανονισμών που διέπουν τέτοια θέματα, ενώ στο παρελθόν έχουν υπηρετήσει στον πρώτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, βλέπουμε για ακόμα μια φορά, ότι πέρασαν και δεν πάτησαν.
Ο τελικός φορέας αδειοδότησης και αυτός που θα αποφασίσει πώς και τι, σχετικά με μια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, δηλαδή το υπουργείο, δηλαδή το κράτος.
Σωστά ο νομοθέτης φέρνει προς συζήτηση το θέμα στην αιρετή Περιφέρεια, με σκοπό να θέσει όρους διαφύλαξης του Περιβάλλοντος, τους οποίους η Αποκεντρωμένη Διοίκηση οφείλει να τους λάβει υπόψιν, αλλά μπορεί και να τους απορρίψει.
Η Επιτροπή Περιβάλλοντος είναι καθαρά γνωμοδοτικό όργανο, όχι αποφασιστικό δυστυχώς, με άριστα καταρτισμένους υπηρεσιακούς υπαλλήλους, οι οποίοι παραθέτουν τις παρατηρήσεις τους μετά τις αυτοψίες τις οποίες πραγματοποιούν για κάθε αίτημα χωριστά.
Εάν ένα θέμα αδειοδότησης ΜΠΕ, έρθει με αίτηση στην αιρετή περιφέρεια προς συζήτηση και εντός 30 ημερών δεν παρθεί απόφαση, τότε η αποκεντρωμένη διοίκηση προχωράει στην αδειοδότηση όπως αυτή νομίζει, με δικούς της όρους ή χωρίς όρους ή όπως την κατέθεσαν οι μελετητές του έργου, χωρίς αλλαγές.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο ΑΔΜΗΕ, κατέθεσε αίτηση για τοποθέτηση πυλώνων υψηλής τάσης, με εναέρια καλώδια μεταφοράς 150 kw, από Χανιά – Δαμάστα, χωρίς καμία άλλη εναλλακτική. Κάτι το οποίο, δικαίως, δεν αρέσει στον λαό της Κρήτης, καθώς ο πρώτος που πρέπει να ερωτηθεί είναι αυτός, όπως δεν άρεσε και σε μας ως Κρητικοί και αιρετά μέλη μιας επιτροπής που μπορεί να θέσει όρους για το έργο αυτό.
Πριν ακόμα να υπάρξουν αντιδράσεις και πάρει δημοσιότητα, μόλις ήρθε το θέμα αυτό στην Περιφέρεια Κρήτης, σε ιδιωτική συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος κ. Ξυλούρη, συζητήσαμε και είπαμε πως πρέπει να βρούμε λύσεις οι οποίες καθιστούν το απαραίτητο αυτό έργο πιο φιλικό στο περιβάλλον, οπτικά αλλά και με λιγότερα συνοδά έργα.
Δεν ψήφισα υπέρ του έργου με κάθε κόστος, όπως λανθασμένα ειπώθηκε στη συνεδρίαση και καιρό τώρα λέγεται, ειδικά στην κοινωνία του Αποκόρωνα και δεν ήμουν ο μόνος που κράτησε αυτή τη στάση.
Κάτι το οποίο το κατάλαβαν και συμφώνησαν στον Δήμο Γαζίου, Μυλοποτάμου και Ρεθύμνου, πώς γίνεται να μην έγινε κατανοητό από άλλους;
Κάτι το οποίο συμφώνησε και Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης.
Ψηφήσαμε υπέρ στο επιστρέψει πίσω στον ΑΔΜΗΕ η ΜΠΕ, να εξετασθούν με αιτιολογημένο αναλυτικό τρόπο και κοστολογημένα, κάθε άλλη λύση, ολική υπογειοποίηση, ολική πόντιση και στην περίπτωση της εναέριας όδευσης με μερική υποχρεωτική υπογειοποίηση σε όταν περνάει κοντά σε οικισμούς και κατοικίες και μετά να επιστρέψει στην επιτροπή Περιβάλλοντος για οριστική συζήτηση.
Αυτό ψηφίσαμε ως Επιτροπή και αυτό είχαμε συζητήσει και κατ’ ιδίαν με τον κ. Ξυλούρη.
Κάποιοι για δικούς τους λόγους, εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία να σηκώσουν σημαίες επανάστασης, στοχοποιώντας πρόσωπα δημόσια με ονοματεπώνυμο, τα οποία δέχτηκαν ύβρεις και τηλεφωνικές απειλές με απόκρυψη.
Μπορεί να διακατέχονται από πολιτική πικρία για λόγους απόρριψης ή αποτυχίας στόχων, αλλά όταν απευθύνεσαι στον κόσμο, να λες αλήθειες.
Και εμένα δεν μου αρέσει να βλέπω φαραωνικούς πυλώνες στις μαδάρες μας, αλλά εάν είναι αλήθεια τα όσα ξεστομίζονται από τοπικούς άρχοντες, τότε να μπω πρώτος μπροστά να βγάλουμε και τους υπάρχοντες πυλώνες, που διασχίζουν το νησί μας τώρα και παρά πολλά χρόνια.
Ως Επιτροπή και ως οφείλαμε, είχαμε ζητήσει γνωματεύσεις από το ΕΛΜΕΠΑ και από τον Δημόκριτο, οι οποίοι απάντησαν, τις οποίες όποτε θέλετε σας τις αποστέλλω όπως και σας στέλνω την απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος ΠΚ, όπως την ψηφίσαμε και όχι όπως λανθασμένα μεταφέρεται στην κοινωνία της Κρήτης.
Παρακαλώ το έγκριτο μέσο σας, να δημοσιεύσει την απάντησή μου προς αποκατάσταση της αλήθειας για να γνωρίζει ο κόσμος την αλήθεια, όπως μάλλον λίγοι τη λένε σήμερα. Σας ευχαριστώ.
* Ο κ. Γιάννης Μανούσακας Βλαντάς είναι εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Χανίων