Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τουριστικά γραφεία της χώρας ανέδειξε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού (FedHATTA) Λύσανδρος Τσιλίδης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την κοπή της βασιλόπιτας του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Κρήτης, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 21 Μαρτίου, στο Chania Flair Boutique Hotel, στη Νέα Χώρα Χανίων.
Παρουσία, μεταξύ άλλων, σύσσωμης της Διοίκησης και μελών του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Κρήτης (πρόεδρος στο Δ.Σ. είναι ο Μιχάλης Κυριακάκης και αντιπρόεδρος ο Αντώνης Γελασάκης), του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Χανίων Μανώλη Σταματάκη και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αντώνη Ροκάκη, αλλά και του τέως προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Μανώλη Γιαννούλη, ο κ. Τσιλίδης έκανε λόγο για διαχρονικά προβλήματα, τα οποία αν και θα έπρεπε να έχουν αντιμετωπιστεί εδώ και πολλά χρόνια, δυστυχώς παραμένουν ανοιχτά μέχρι και σήμερα.
«Δυστυχώς μας δουλεύουν άγρια. Μας υπόσχονται ότι θα τελειώσουν τις εκκρεμότητές τους, δεν τις τελειώνουν ποτέ, τις αναβάλλουν για μετά τις εκλογές ή μετά από έναν ανασχηματισμό ή μετά από ευρωεκλογές και είμαστε μετά από πέντε – έξι χρόνια όπως ήμασταν πριν από έξι χρόνια. Είναι κουτό, γιατί δεν ζητάμε ούτε λεφτά, ούτε να μας χαρίσουν κάτι. Ζητάμε να λήξουν εκκρεμότητες σε νομικές έννοιες, σε ένα νομοθέτημα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού (FedHATTA).
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Αναφερόμενος στο μεταφορικό έργων των τουριστικών λεωφορείων, ο κ. Τσιλίδης σημείωσε ότι «… έβγαλαν τη λέξη τουριστικά, έβαλαν τη λέξη Δ.Χ., κι έρχεται το ΚΤΕΛ να κάνει τη δουλειά μας. Τότε γιατί λεγόμαστε τουριστικά; Για να μας κοροϊδεύουν; Πληρώνουμε διπλά τέλη κυκλοφορίας από τους άλλους. Ενώ οι άλλοι έχουν δώδεκα μήνες έργο, εμείς έχουμε μισό χρόνο έργο, μας παίρνουν και το έργο, παίρνουν και τα διπλά λεφτά. Λένε ότι σε 27 χρόνια αποσύρουμε τα αυτοκίνητα για λόγους τεχνολογικούς, καθώς πρέπει να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Ευχαρίστως. Μα όταν ένα λεωφορείο στην Κρήτη δουλεύει έξι μήνες, στα 27 χρόνια είναι ουσιαστικά 13 χρόνων…».
Αναφερόμενος στα μίνι βαν, ο κ. Τσιλίδης επισήμανε: «Έχουμε μίνι βαν. Έχουν μίνι βαν και οι ξενοδόχοι. Και μεταφέρετε κόσμο, κύριοι ξενοδόχοι, από το αεροδρόμιο στο λιμάνι. Σας πειράζει κανείς; Όχι. Εμάς γιατί μας πειράζουν; Μεταφέρουμε, λέει, λαθραία επιβάτη και κλέβουμε το μεταφορικό έργο των ταξί. Εγώ δεν έχω δει ταξιτζή να πάει στην Αργεντινή και στην Ιαπωνία να φέρει κόσμο. Εγώ δεν έχω δει ταξιτζή να είναι στο ΑΕΠ του τουρισμού με 3,5 και 4 δισ. ευρώ. Εμείς το κάνουμε. Τους δίνουμε δουλειά και αντί να μας πουν ευχαριστώ, μας κυνηγάνε… Και θέλουν να ανεβάζουμε σε μία πλατφόρμα το δρομολόγιό μας. Ούτε ο Κιμ Τζονγκ Ουν δεν το έχει αυτό. Λέει: Θα βάλεις το δρομολόγιο και το όνομα τού επιβάτη. Κι εγώ μεταφέρω έναν επιβάτη, έναν μεγάλο υπουργό, έναν μεγάλο στρατηγό και είναι ινκόγκνιτο. Πώς θα βάλω εγώ το όνομά του σε μία πλατφόρμα, να κινδυνεύει η ασφάλειά του; Και το GDPR» (σ.σ.: Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Δεδομένων) «πού πάει; Αλλά πρέπει να το κάνω. Βέβαια…».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσιλίδης και στη συνεργασία με τους ξεναγούς, λέγοντας: «Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα. Υπογράφουμε συλλογικές συμβάσεις με τους ξεναγούς. Και λέμε: Θα πάρεις 150 ευρώ τη μισή μέρα ή 200 ευρώ τη μία μέρα. Έρχονται οι ισπανόφωνοι, οι γερμανόφωνοι, οι τουρκόφωνοι και λένε: Εμάς θα μας δίνεις 300 τη φορά. Δεν το κατάλαβα αυτό… Ο εργαζόμενος βάζει όρους σ’ εσένα τι θα του δίνεις. Δεύτερον: Όπως ξέρετε, το Υπουργείο Εργασίας τους θέλει αυτούς ως εξαρτημένη σχέση εργασίας να τους ανεβάζουμε στο ΕΡΓΑΝΗ. Ναι; Είναι εργαζόμενοι; Αν είναι εργαζόμενοι, όπως οι υπάλληλοι των γραφείων ταξιδίων, πέντε ημέρες στη δουλειά και όχι έξι, όπως έχετε στα ξενοδοχεία, θα πρέπει Σαββατοκύριακο να μη δουλεύουν. Να δουλεύουν μόνο πέντε μέρες την εβδομάδα. Δουλεύουν 18 μέρες την εβδομάδα. Το κόστος τους δεν είναι ελεύθερου επαγγελματία, έχουν εξαρτημένη σχέση. Το εξαρτημένη δεν βγαίνει από το πακέτο το δικό τους κόστος αμοιβή, άρα έχουν συν 24% ΦΠΑ. Αυτό το έχουν καταλάβει όλοι, το ζητάνε όλοι, αλλά δεν λύνεται ποτέ. Αντιλαμβάνεστε… Το ακούτε και λέτε ότι μα είναι εύκολο. Ε, δεν είναι εύκολο. Δεν γίνεται κατανοητό. Δεν υπάρχει πολιτική βούληση. Άρα, περνάει ο χρόνος, συνεχίζεται η διαδικασία…».
Ο κ. Τσιλίδης υπογράμμισε, ακόμη, ότι την ίδια στιγμή που συμβαίνουν τα παραπάνω, «οι ξενοδόχοι λένε ότι τους πίνουμε το αίμα γιατί βγάζουμε προμήθεια όταν τους πάμε πελάτες… Ακούσατε τι φτάσαμε να μας λένε. Τους πίνουμε το αίμα για 8% και δίνουν 20% στο booking.com. Θα τρελαθούμε τελείως. Ξεχάσατε τόσα χρόνια πώς αναπτύχθηκε ο τουρισμός σε όλη την Ελλάδα, με ποιους παλαιότερους από εμάς, οι οποίοι έφερναν την επαφή με τους tour operators, που δεν τους ξέρανε… Τους έδωσαν στήριξη χρηματο-οικονομική, με χαμηλά επιτόκια, που τα δικά μας επιτόκια ήταν από 30 έως και 47% διατραπεζική… Ξαφνικά γίναμε οι βδέλες που τους ενοχλούμε. Υπόψιν. Πρέπει να πω, όμως, ότι ο αγαπητός κ. Γιαννούλης» (σ.σ.: ο τέως πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Χανίων) «μας υπερασπίζεται σε αυτό. Και λέει, “μην το λέτε συνάδελφοι, γιατί δεν είναι έτσι”. Δεν το λέω επειδή είναι εδώ. Το λέει. Και το λέει ξέρετε πού; Στην καρδιά της Αθήνας. Στην πλατεία Κολωνακίου. Εκεί που είναι μαζεμένες όλες οι σφήκες».
Αναφορικά με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, ο κ. Τσιλίδης είπε ότι «εμείς δεν βάλαμε στα γραφεία ταξιδίων. Εξαιρεθήκαμε. Για πρώτη φορά πήραμε κάτι ως εξαίρεση. Τώρα, πότε θα “ξυπνήσουν” να μας την ξαναζητήσουν, δεν ξέρουμε», σημείωσε και συνέχισε: «Οι συνοδοί. Τι είναι οι συνοδοί; Αυτός που έρχεται από ένα γραφείο του εξωτερικού και κάνει συνοδεία στο αεροδρόμιο πρέπει να μπει στο ΕΡΓΑΝΗ, να μη δουλεύει τις ώρες που είναι το τσάρτερ εδώ γιατί πρέπει να κάνει οκτάωρο, που δεν θέλουν οι εργαζόμενοι συλλογική σύμβαση εργασίας, να τους δώσουν το δικαίωμα να δουλέψουν και να εισπράξουν λεφτά; Τους απαγορεύουν να δουλεύουν. Δηλαδή, έχουμε επτά μήνες δουλειά, δεν έχουμε χέρια, δεν τους επιτρέπουν να δουλέψουν, αλλά κατά τ’ άλλα απαγορεύεται. Πηγαίντε εσείς στο αεροδρόμιο, να πάρετε τον κόσμο, να τον πάτε όπου θέλετε. Δηλαδή τι θα λέμε στον κόσμο; Σαββατοκύριακο να μην έρθει γιατί έχουμε ρεπό, ελάτε Δευτέρα, που θα είναι τα αυτοκίνητα στον δρόμο, να σας εξυπηρετήσουν».
«Δεν μιλάμε τώρα για τον ΒΟΑΚ, δεν μιλάμε γι’ αυτά που είναι γνωστά σε όλους. Αυτά τα θέματα θα έπρεπε να είχαν λυθεί. Αλλά επειδή η ευφυΐα των πολιτικών μας, απ’ όπου και αν προέρχονται και όσα χρόνια και αν είναι, όποιος και αν είναι, όποτε κυβερνάει, είναι ακριβώς το ίδιο. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πώς θα πάρουν καρέκλα, πώς θα περπατάνε βαριά στον δρόμο, λες και η γη είναι δική τους και όλα ανήκουν στην οικογένειά τους. Εμπειρία δεν έχουν, έργο νομοθετικό δεν μπορούν να κάνουν», τόνισε ο κ. Τσιλίδης.
Και πρόσθεσε: «Ζητάνε τα συναρμόδια υπουργεία να νομοθετούν, γράφει ο καθένας από κάθε υπουργείο μία λέξη σε μία παράγραφο που χαλάει την έννοια της παραγράφου… Όταν λέει rent a car, γραφεία ταξιδίων ή και συνεταιριστές αυτοκινητιστές καταλάβετε τίποτα; Θα το εξηγήσω. Rent a car δεν είναι τα αυτοκίνητα των rent a car που νοικιάζουν αυτοκίνητα. Είναι το ένα βανάκι που έχει πάρει ένας μεμονωμένος, που ήταν το οποιοδήποτε επάγγελμα, και κάνει μεταφορές τρεις ώρες υποχρεωτικά με 82 ευρώ. Και ανεβαίνει πλατφόρμα. Τα γραφεία ταξιδίων τι σχέση έχουν με αυτό; Εμείς και τα ξενοδοχεία που είναι το άρθρο 5 του Νόμου 393, που λέει ότι μεταφέρουμε πελάτες άνευ κομίστρου. Μεταξύ μας, ψέματα λέμε όλοι. Και οι ξενοδόχοι κι εμείς. Γιατί στην πλατφόρμα γράφει ο ξενοδόχος: 40 ευρώ transfer. Δεν είναι δωρεάν. Εμάς το δωρεάν είναι γιατί είναι στο πακέτο. Εμείς προσφέρουμε δωρεάν μεταφορά, αλλά όχι για όλους. Για κάποιους που θέλουν. Και οι συνεταιριστές αυτοκινητιστές ξέρετε ποιοι είναι; Τα ταξί. Τα οποία αποκτούν μίνι βαν σαν και τα δικά μας, δεν είναι κίτρινη πινακίδα, είναι άσπρη, δεν έχουν ταξίμετρο, μας ανταγωνίζονται και είναι αυτοί που μας “καρφώνουν” στο αεροδρόμιο. Τώρα, θα κάνουμε πόλεμο, θα βγούμε στους δρόμους να τσακωθούμε; Καλό είναι να τα ξέρουμε», ανέφερε ο κ. Τσιλίδης.
Καταλήγοντας, αναφέρθηκε σε «ένα σοβαρό πρόβλημα που έχουμε τα γραφεία ταξιδίων» και αφορά «τον τρόπο που βγάζουμε τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Για ένα εισιτήριο που κάνει 100 ευρώ, ο ναύλος είναι 50. Η προμήθειά μας είναι σε αυτά τα 50 ευρώ. Τα άλλα 50 ευρώ είναι φόροι. Όταν εισπράττουμε τα λεφτά από τον πελάτη, μέσω κάρτας, εμείς δίνουμε 1,8 στο σύνολο του ποσού, δηλαδή δίνουμε προμήθεια από την τσέπη μας για να εισπραχθούν φόροι που θα τους πάρει το κράτος…».
Δείτε όλα όσα είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού (FedHATTA) Λύσανδρος Τσιλίδης: