Ένα σημαντικό -όπως επισημάνθηκε- βήμα για την προστασία κρίσιμων οικοσυστημάτων με μεγάλη περιβαλλοντική αξία, που δέχονται μεγάλο «βάρος» εξαιτίας της δημοφιλίας τους και, κατά συνέπεια, της αυξημένης ροής επισκεπτών την καλοκαιρινή περίοδο, έγινε σήμερα στην Κίσαμο, με την υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων για Λαφονήσι, Μπάλο – Γραμπούσα, Κεδρόδασος και Φαλάσαρνα, μεταξύ των Δήμων Κισάμου και Καντάνου – Σελίνου, της Περιφέρειας Κρήτης, του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών.
Αντικείμενο των συμβάσεων αποτελεί η συνεργασία των συμβαλλόμενων μερών, με την παροχή υπηρεσιών και τη συνεισφορά του καθενός, στο πλαίσιο των σκοπών και των αρμοδιοτήτων τους, για την υλοποίηση έργων που αποσκοπούν στην αποτελεσματική προστασία και διαχείριση σημαντικών τύπων οικοτόπων και πληθυσμών χλωρίδας και πανίδας των περιοχών προστασίας της βιοποικιλότητας. Έργα, τα οποία θα πρέπει να γίνουν εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, όπως ρητά αναφέρεται στα σχετικά κείμενα.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, που έγινε στο δημαρχείο Κισάμου για την υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων, παρουσία εκπροσώπων τοπικών Αρχών, φορέων και πολιτών, επισημάνθηκε η σπουδαιότητα της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας. Παράλληλα, τονίστηκε ότι οι δύο επόμενοι μεγάλοι στόχοι είναι αφενός η έκδοση των αναγκαίων Προεδρικών Διαταγμάτων και, αφετέρου, είτε η αγορά είτε η απαλλοτρίωση συνολικής έκτασης 1.000 στρεμμάτων, προκειμένου να προχωρήσει ο συνολικός σχεδιασμός για την προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής που περιλαμβάνει το Λαφονήσι και το Κεδρόδασος.
Ο δήμαρχος Κισάμου Γιώργος Μυλωνάκης σημείωσε πως «σήμερα θεωρώ ότι είναι μια σημαντική μέρα για τον Δήμο Κισάμου, όπως και για τον Δήμο Καντάνου – Σελίνου. Μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από πολύ παλιά, ξεκινά να μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Οι προγραμματικές που υπογράψαμε σήμερα διασφαλίζουν τις περιοχές από το ακρωτήρι Κριός μέχρι το ακρωτήριο Γραμπούσας, δηλαδή Μπάλο, Φαλάσαρνα, Λαφονήσι, Κεδρόδασος, για να γίνεται μια σωστή διαχείριση, μια σωστή προστασία και μέχρι να βγουν τα Προεδρικά Διατάγματα αυτές οι προγραμματικές θα εξασφαλίσουν την κατάσταση».
Ο κ. Μυλωνάκης πρόσθεσε ότι, πλέον, ζητούμενο είναι «η απαλλοτρίωση του Λαφονησιού, γιατί αυτό θα είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε ως Δήμοι για τις επόμενες γενιές. Στις άλλες περιοχές θα γίνουν οι ανάλογες κινήσεις για τη σωστή και χρηστή διαχείριση».
Ο δήμαρχος Καντάνου – Σελίνου Αντώνης Περράκης υπογράμμισε ότι «οι προγραμματικές συμβάσεις είναι το επιστέγασμα της ευαισθησίας προς το περιβάλλον καθώς και των προσπαθειών όλων των εμπλεκόμενων φορέων, Δήμοι, ΟΦΥΠΕΚΑ, Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Μ.Α.Ι.Χ., καθώς και της ευαισθησίας που έχουν δείξει τόσο οι πολιτευτές της περιοχής μας, αλλά και η κα Μπακογιάννη τα τελευταία χρόνια, κινούμενοι προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, είναι και το έναυσμα, το ξεκίνημα, για δράσεις και έργα, εφαρμογές διαχειριστικών σχεδίων, όπως τα περιγράφουν οι προγραμματικές συμβάσεις. Καταλυτικός όρος, τουλάχιστον για την περιοχή του Λαφονησίου και του Κεδροδάσους, είναι η εφαρμογή αυτών των σχεδίων, εκτός των άλλων, και η εξαγορά και η απαλλοτρίωση όλων των απαιτούμενων εκτάσεων για να επιτευχθεί, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η δημιουργία ενός τέτοιου φυσικού πάρκου, το οποίο θα έχει πολλαπλάσια οφέλη, όχι μόνο για την περιοχή των δύο Δήμων, αλλά για την Κρήτη και όλη την Ελλάδα. Ευχόμαστε όλοι οι παρεβρισκόμενοι να συνεχίσουν προς την ίδια κατεύθυνση».
Ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σημερινή εξέλιξη και συνεχάρη όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τονίζοντας ότι «μόνο μέσα από τη συνεργασία, τη συνέργεια, τη συμπόρευση, μπορούμε να πετυχαίνουμε τον στόχο. Και η Κρήτη είναι τυχερή γιατί υπηρετούμε όλοι μαζί, με τους Δημάρχους, με τους Υπουργούς μας, τους Βουλευτές μας, μέσα από τους βουλευτές, τους δημάρχους, την κοινωνία πολιτών, υπηρετούμε το κοινό συμφέρον. Υπηρετούμε αυτό το οποίο πρέπει να κάνει η κάθε περιοχή».
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης ευχαρίστησε την κα Μπακογιάννη «για την προσπάθεια που έχει κάνει», όπως επίσης τους Δημάρχους Κισάμου και Καντάνου – Σελίνου, καθώς και τον πρώην δήμαρχο του πρώην «Καποδιστριακού» Δήμου Ιναχωρίου Κώστα Κουκουράκη, ο οποίος, ως γνωστόν, τα τελευταία χρόνια «τρέχει» τα θέματα περιβάλλοντος του Δήμου Κισάμου, ως άμισθος σύμβουλος. Αναφορά έκανε και στην κα Βολουδάκη και τον κ. Μαρκογιαννάκη, λέγοντας ότι «σας θέλουμε μαζί μας».
Κλείνοντας την αναφορά του στο συγκεκριμένο ζήτημα, είπε ότι «… πρέπει να παραδώσουμε ένα καλύτερο περιβάλλον. Και το καλύτερο περιβάλλον θα είναι με την προσπάθεια όλων, η απαλλοτρίωση ή αγορά των χώρων, για να μπορούμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα».
Ο κ. Αρναουτάκης έκανε δύο σημαντικές ανακοινώσεις, που αφορούν την ολοκλήρωση της παράκαμψης Τοπολίων και τη δημοπράτηση του νέου σχολικού συγκροτήματος, που θα στεγάσει το ΓΕΛ και το ΕΠΑΛ Κισάμου.
«Θα ήθελα να υπενθυμίσω σε κάποιους ανθρώπους που είναι σήμερα εδώ ότι από 11 – 12 χρόνια, από αυτόν εδώ τον χώρο, είχαμε πει ως Περιφέρεια Κρήτης ότι θα προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση των μελετών για την παράκαμψη Τοπολίων και φέτος θα ολοκληρωθεί αυτό το έργο, με μεγάλη προσπάθεια, με μεγάλες αλλαγές, με τις φυσικές καταστροφές. Όμως, μέσα από τη διεκδίκηση των πόρων από την κεντρική εξουσία μπορέσαμε και κατορθώσαμε να έχουμε την ολοκλήρωση αυτού του έργου. Να πω επίσης ότι σε αυτόν εδώ τον χώρο υποσχεθήκαμε, ως Περιφέρεια Κρήτης, ότι το σχολείο, το οποίο πιάνει 19,5 εκατομμύρια ευρώ, εντάσσεται μέσα στο επόμενο δίμηνο…», ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης.
Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής επισήμανε ότι η σημερινή μέρα «είναι το επιστέγασμα προσπαθειών πολλών ανθρώπων» για «την προστασία περιοχών παγκοσμίου ενδιαφέροντος και μεγάλης οικολογικής σημασίας, όπως είναι ο Μπάλος, η Γραμπούσα, τα Φαλάσαρνα και το Λαφονήσι… Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και προσηλωμένοι μέχρι να ολοκληρωθεί γιατί είμαστε προσωρινοί διαχειριστές του περιβάλλοντος. Όσο πιο σημαντικό είναι το απόθεμα τόσο και πιο μεγάλη είναι η ευθύνη και η δική μας… Σήμερα έγινε το πρώτο βήμα για την προστασία των περιοχών αυτών. Αυτά έχουν προσωρινό χαρακτήρα αλλά δεν παύει να καθορίζουν το πλαίσιο και την περιοχή προστασίας, το αντικείμενο και τις δράσεις που πρέπει να γίνουν μέχρι να γίνουν οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και να βγουν τα Προεδρικά Διατάγματα, ώστε να έχουμε ένα οριστικό νομοθετικό πλαίσιο, για να πούμε ότι εξασφαλίσαμε τη βιώσιμη ανάπτυξη και διατήρησή τους».
Η πρόεδρος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), Μαρία Παπαδοπούλου σημείωσε ότι «η επόμενη μέρα μας βρίσκει σε ένα πολύ θετικό κλίμα, με τη συνδρομή και τοπικών φορέων, που είναι τόσο οι Δήμαρχοι, όσο και η Περιφέρεια, αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, που πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα αρχίσουν να φαίνονται σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα κάποια στάδια βελτίωσης και αυτό θα συνεχιστεί και περαιτέρω, και με τη συνδρομή του ΟΦΥΠΕΚΑ, αλλά προφανώς και με τη συνδρομή όλων ημών, που εμπλεκόμαστε σε αυτή τη διαδικασία.
Ερωτηθείσα αναφορικά με την έλλειψη προσωπικού στον ΟΦΥΠΕΚΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στο ελεγκτικό έργο ευθύνης του, η κα Παπαδοπούλου υπογράμμισε ότι «ο Οργανισμός έχει στην αρμοδιότητά του 446 προστατευόμενες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων και αυτών στην Κρήτη. Η Μονάδα Διαχείρισης Δυτικής Κρήτης αυτή τη στιγμή, που έχει στην αρμοδιότητά της και το φαράγγι της Σαμαριάς, που η τοπική κοινωνία των Χανίων γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει διαχείριση του φαραγγιού, πέραν του μόνιμου προσωπικού, υπάρχει ένας διαγωνισμός ΑΣΕΠ, ο οποίος αφορά 300 και πλέον θέσεις σε όλη την Ελλάδα για τις προστατευόμενες περιοχές – αφορά και θέσεις στη Μονάδα Διαχείρισης Δυτικής Κρήτης. Για πρώτη φορά, αυτοί οι άνθρωποι που θα προσληφθούν, με ειδικά προσόντα, με απαιτήσεις για εξειδικευμένη εμπειρία, θα έχουν, πλέον, ένα επαγγελματικό πλαίσιο μονιμότητας, το οποίο θα τους απελευθερώσει και από πολλές άλλες ανησυχίες που υπάρχουν… Εμείς, ως Οργανισμός, αναγνωρίζοντας τις απαιτήσεις που έχουν αυτές οι περιοχές ακόμα περισσότερο, και με την υπογραφή αυτών των προγραμματικών συμβάσεων, θα ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο και με εποχιακό προσωπικό και φέτος, όπως το κάναμε και πέρυσι. Ήδη βρισκόμαστε σε διαδικασία πρόσληψης 42 εποχικών υπαλλήλων οκτάμηνης διάρκειας. Θα υπάρχουν συνάδελφοι, στελέχη του Οργανισμού, που θα έρθουν και στην περιοχή εδώ πέρα για τα Χανιά, προκειμένου να βοηθήσουν ακόμα περισσότερο τα υφιστάμενα στελέχη, αλλά θα υπάρχουν και τουλάχιστον τρία στελέχη από άλλες περιοχές, που θα έρθουν στα Χανιά, δουλεύοντας και σε άλλα προγράμματα, αλλά θα βοηθήσουν σημαντικά την περιοχή. Άρα, υπολογίζουμε ότι θα υπάρχει ένας ικανοποιητικός αριθμός στελεχών, πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό που υπήρχαν τα τελευταία χρόνια. Και υπάρχει η δυνατότητα ανά πάσα στιγμή, από την κεντρική Υπηρεσία, να υπάρχει οποιαδήποτε συνδρομή και σε προσωπικό και σε εξοπλισμό και σε χρηματοδότηση προκειμένου να δίνονται λύσεις σε όλα αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν και για τα οποία, με τη συνδρομή της τοπικής κοινωνίας, μπορούμε να βρούμε γρήγορες λύσεις που θα είναι και προς το καλό της κοινωνίας».
Σημειώνεται ότι στη σημερινή διαδικασία υπογραφής των συμβάσεων τον ΟΦΥΠΕΚΑ εκπροσώπησαν, επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος Κωνσταντίνος Τριάντης και ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Γιάννης Μητσόπουλος.
Ο έφορος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Πέτρος Λυμπεράκης, είπε ότι «είμαστε σε μία κορυφαία στιγμή, σε μία προσπάθεια που έχει ξεκινήσει πάνω από τριάντα χρόνια τώρα και όντως το χαρακτηριστικό της είναι η συναίνεση. Η συναίνεση δεν ήταν αυτονόητη. Η συναίνεση κατακτήθηκε με προσπάθεια πολλών ανθρώπων, πολλά χρόνια, σε μεγάλο βαθμό των ανθρώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρέπει να την κρατήσουμε, να τη διαφυλάξουμε και να την προβάλλουμε ως πολύτιμο κληρονόμημα. Έχουμε δύο ακόμα στόχους πάρα πολύ σημαντικούς για τις περιοχές. Ο ένας είναι η απαλλοτρίωση, ο δεύτερος είναι η υπογραφή των Προεδρικών Διαταγμάτων. Προστατευόμενες περιοχές χωρίς Προεδρικά Διατάγματα είναι επί ξύλου κρεμάμενες. Αυτό είναι ένα θέμα της κεντρικής Διοίκησης. Πρέπει να το κυνηγήσουμε όλοι με ζέση. Να πιέσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Τα Προεδρικά Διατάγματα είναι εξίσου σημαντικός στόχος με όλα τ’ άλλα».
Η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη τόνισε, σε δηλώσεις της, ότι «η υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων σήμερα είναι ένα μεγάλο βήμα για την Κρήτη και την Ελλάδα ολόκληρη μπορώ να πω. Όλες οι τοπικές Αρχές, μαζί με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τον ΟΦΥΠΕΚΑ, έχουν συμφωνήσει και κάνουν δράσεις με σκοπό να διασώσουν τα οικοσυστήματα σε τρεις προστατευόμενες περιοχές του Νομού Χανίων, για τη βελτίωσή τους όσον αφορά τον τουρισμό και την επισκεψιμότητα, αλλά κυρίως για τη διάσωσή τους και τη διατήρηση στην κατάσταση που βρίσκονται τώρα και ακόμα καλύτερα για το μέλλον. Είναι κάτι που είναι πολύτιμο. Γίνεται πριν την ολοκλήρωση των Διαχειριστικών Σχεδίων και των Προεδρικών Διαταγμάτων, με σκοπό να διασώσει αυτά τα πολύ ευαίσθητα οικοσυστήματα, έτσι ώστε να μην υποβαθμιστούν, να τα διασώσει, τόσο για τους κατοίκους, όσο και για τους επισκέπτες των περιοχών αυτών».
Η κα Κοζυράκη σημείωσε, ακόμη, πως «είναι πολύτιμο ότι η τοπική κοινωνία είναι υπέρ του να θεσπιστούν περιοριστικά μέτρα με σκοπό να διασωθεί το οικοσύστημα αυτό. Δηλαδή, με τη συναίνεση και την προσφορά όλων επιτεύχθηκε αυτό, γιατί μπορείτε να φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι όταν τμήμα της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου δεν μπορεί να αντιληφθεί αυτή τη χρησιμότητα και απλώς θεωρεί ότι όλα είναι καλώς καμωμένα και μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι και για όσο καιρό αντέξει αυτό το οικοσύστημα».
Ο ερευνητής στο Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) Νίκος Λαμπαδαρίου αναφέρθηκε στο θαλάσσιο περιβάλλον, λέγοντας ότι η προστασία αυτών των περιοχών «είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας των ωκεανών και την ισορροπία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Στις περιοχές αυτές τα είδη βρίσκουν καταφύγιο από την υπερεκμετάλλευση, τη ρύπανση και άλλες ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Τα είδη στις περιοχές αυτές μπορούν έτσι ν’ αναπαραχθούν και να τροφοδοτήσουν και τις περιοχές που δεν προστατεύονται, με αποτέλεσμα έτσι να συμβάλουν τόσο στη διατήρηση της ισορροπίας των οικοσυστημάτων, όσο και στη βιώσιμη ανάπτυξη της αλιείας και του τουρισμού. Οι περιοχές αυτές είναι, επίσης, πολύ σημαντικές για την έρευνα. Μπορούμε, μελετώντας τις περιοχές αυτές, να κατανοήσουμε καλύτερα τα οικοσυστήματα αυτά και να παράξουμε δεδομένα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια για να βγάλουμε κρίσιμες και σημαντικές διαχειριστικές αποφάσεις. Ως ΕΛΚΕΘΕ χαιρετίζω αυτή την προσπάθεια και ελπίζω να συμβάλουμε όλοι μαζί στην προστασία των περιοχών αυτών, στη μελέτη τους και στην κατανόησή τους και επίσης -γιατί όχι- να τις επεκτείνουμε ακόμα περισσότερο στο μέλλον».
Η ερευνήτρια του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων Χριστίνα Φουρναράκη τόνισε ότι σε αυτή την πολυετή προσπάθεια και διαδικασία για την προστασία των περιοχών «το ΜΑΙΧ έχει συμβάλλει πάρα πολύ». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «από το 1992 ξεκίνησα να δουλεύω σε αυτές τις περιοχές, που έχω αφιερώσει την εργασιακή μου ζωή. Έχουμε ένα σημαντικό αρχείο για τη βιοποικιλότητά τους».
ΒΟΛΟΥΔΑΚΗ, ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ, ΡΟΚΑΚΗΣ
Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, βουλευτής Χανίων της ΝΔ Σέβη Βολουδάκη έκανε λόγο για «μία μέρα πολύ σημαντική. Αποδείχθηκε ότι με πολύ στενή συνεργασία, της κοινωνίας, των τοπικών Αρχών, της Περιφέρειας, του ΟΦΥΠΕΚΑ, της Αποκεντρωμένης και όλων των άλλων φορέων, που υπέγραψαν σήμερα τις προγραμματικές, επετεύχθη αυτό που θέλαμε όλοι εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δηλαδή, αυτές οι περιοχές, που έχουν μεγάλο φυσικό κάλλος, πρώτον, να προστατευτούν και δεύτερον, να αναδειχθεί η ομορφιά τους κι έτσι να περάσουν και στις επόμενες γενιές. Είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως θα έλεγα εγώ, γιατί είναι ίσως μία από τις πολύ λίγες φορές, αν όχι η μοναδική, που τόσοι πολλοί φορείς και τοπική κοινωνία συνεργάζονται χωρίς αντιδράσεις για το γενικό και για το δημόσιο καλό. Απομένει, βέβαια, πολλή δουλειά ακόμη να γίνει. Όλοι μαζί θα συνεισφέρουμε με τις δυνάμεις μας, ώστε αυτό να προχωρήσει και να τελειοποιηθεί με τον τρόπο που πρέπει».
Η βουλευτής Χανίων της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι «είναι μία πάρα πολύ μεγάλη μέρα, όχι μόνο για τα Χανιά και την Κρήτη, είναι μία πάρα πολύ μεγάλη μέρα για την Ελλάδα, διότι αυτό που έγινε σήμερα εδώ στα Χανιά είναι ένα παράδειγμα που πρέπει να ακολουθηθεί σε ολόκληρη τη χώρα. Η τοπική κοινωνία, η πολιτική ηγεσία, οι κοινωνικοί φορείς, οι επαγγελματικοί φορείς, οι πάντες, συμφώνησαν σε ένα στόχο: την προστασία του περιβάλλοντος για τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Αυτό δεν είναι αυτονόητο, διότι όταν έγινε η προσπάθεια και στη Χρυσή, υπήρχαν πάρα πολλές αντιδράσεις. Όταν έγινε προσπάθεια σε άλλα μέρη της Ελλάδος είχαμε αντιδράσεις. Μικρά συμφέροντα, τα οποία έβαζαν τον εαυτό τους πάνω από το γενικότερο καλό. Σήμερα εδώ δεν υπάρχει δεύτερη γνώμη και αυτό είναι μία μεγάλη επιτυχία, για την οποία όλοι εμείς πρέπει να είμαστε πολύ περήφανοι».
Ερωτηθείσα αναφορικά με τις ελλείψεις σε προσωπικό, το οποίο απαιτείται για την προστασία των συγκεκριμένων περιοχών, η κα Μπακογιάννη είπε ότι «ο ΟΦΥΠΕΚΑ έχει αυτή τη στιγμή τα κονδύλια για να κάνει τις απαραίτητες προσλήψεις, οι οποίες χρειάζονται στην προστατευμένη περιοχή. Η βούληση όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι, στην κυριολεξία, να βάλουν πλάτη με ό,τι ανθρώπους έχουν. Δεν υπάρχει το τέλειο, υπάρχει, όμως, ο δρόμος για το τέλειο. Σε αυτόν τον δρόμο θα δουλέψουμε όλοι μαζί και θα το πετύχουμε. Τα επόμενα στάδια είναι δύο και τα είπε πολύ σωστά ο κ. Λυμπεράκης: το ένα είναι ότι χρειαζόμαστε τα σχέδια κι εδώ χρειαζόμαστε τα Προεδρικά Διατάγματα. Είμαστε σε εκκρεμότητα, γιατί περιμένουμε μία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σε αυτό το θέμα, αλλά το κυνηγάμε συνεχώς για να προχωρήσουν τα Προεδρικά Διατάγματα. Και το δεύτερο είναι η απαλλοτρίωση. Η απαλλοτρίωση αφορά δύο, περίπου, κομμάτια, ουσιαστικά 1.000 στρέμματα. Μέσα στην εβδομάδα θα έχω μία συνάντηση με το νέο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, γιατί ο κ. Σκυλακάκης» (σ.σ.: ο προηγούμενος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας) «είχε ήδη δεσμευτεί, για να δούμε τι είναι πιο γρήγορο. Η αγορά ή η απαλλοτρίωση. Ό,τι είναι πιο γρήγορο, θα το κάνουμε».
Ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης έκανε λόγο για «μία πολύ σημαντική μέρα, μία μέρα χαράς για το σύνολο της κοινωνίας και της Ελλάδας», τονίζοντας ότι «μετά από μία προσπάθεια πολλών ετών έρχεται ο καιρός για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε επιτέλους και να παραδώσουμε όλη αυτή την περιουσία στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας, όπως ακριβώς την παραλάβαμε, αλλά και ακόμα καλύτερη. Είναι μία ιδιαίτερη μέρα, γιατί αποδεικνύει ακριβώς το γεγονός ότι εάν και εφόσον όλοι οι φορείς ενωθούν, μπορούν να καταφέρουν κάτι, το οποίο ενδεχομένως τα προηγούμενα χρόνια φάνταζε αδύνατο, δηλαδή το να μπορέσουμε εμείς οι ίδιοι τη χρήση σε σχέση με μία περιοχή, η οποία είχε ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα, το οποίο θα βρίσκαμε μπροστά μας τα επόμενα χρόνια. Είμαι βέβαιος ότι όλο αυτό το αποτύπωμα θα φανεί το επόμενο διάστημα σε σχέση με τη διαφοροποίηση που θα γίνει για να μπορέσουμε, επιτέλους, να έχουμε την αξιοποίηση των θερέτρων αυτών όπως ακριβώς θέλουμε…».
Τέλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων Αντώνης Ροκάκης υπογράμμισε ότι «είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, τόσο ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου και εκπρόσωπος της επιχειρηματικότητας στο σύνολό της στο Νομό μας, αλλά κυρίως ως Κισαμίτης. Διότι αυτή η αλλαγή είναι αλλαγή και της Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού, που σημαίνει τοπική κοινωνία και σημαίνει αλλαγή κουλτούρας. Αλλαγή κουλτούρας στην Κίσαμο, επειδή έχω γεννηθεί, έχω μεγαλώσει εδώ, είναι κάτι πολύ σημαντικό για πολλούς και διάφορους λόγους. Οι ντόπιοι με καταλαβαίνουν… Είναι μία αλλαγή που πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια θα φέρει τρομερές και μεγάλες αλλαγές στο σύνολό της στην καθημερινότητα της Κισάμου, που πονάει σε πάρα πολλά σημεία και είμαι σίγουρος ότι σε συνεργασία με τον Δήμο, με την Περιφέρεια, φυσικά με τους εκπροσώπους μας στη Βουλή πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα. Οι σημερινές υπογραφές ήρθαν όταν κι εμείς, ως Επιμελητήριο, το 2020, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, με το Πολυτεχνείο Κρήτης, με τον Δήμο Κισάμου το Cross Coastal Net, ένα διακρατικό πρόγραμμα, το οποίο είχε ως κύριο θέμα την αειφόρο ανάπτυξη σχετικά με παραλίες όπως αυτή του Μπάλου…».