Την ανακοίνωση της επικείμενης αδελφοποίησης του Δήμου Σφακίων με τον Δήμο Αγίας Νάπας έκανε ο δήμαρχος Γιάννης Ζερβός κατά τη διάρκεια των ιστορικών εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 199ης επετείου της μοναδικής μάχης της Ελληνικής Επανάστασης στην Κύπρο.
Ο Δήμαρχος Σφακίων επισκέφθηκε την Αγία Νάπα, προσκεκλημένος του δημάρχου Χρίστου Ζαννέττου, με αφορμή τις ιστορικές εκδηλώσεις και προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για την αδελφοποίηση με συνδετικό κρίκο τον ήρωα Χατζημιχάλη Νταλιάνη. Μάλιστα συμμετείχε σε κοινή σύσκεψη παραγόντων τόσο του Δήμου Αγίας Νάπας όσο και του αδελφοποιημένου Δήμου Πωγωνίου, σηματοδοτώντας τη δημιουργία ενός ισχυρού τριγώνου αδελφοποιημένων Δήμων: Πωγώνι – Σφακιά – Αγία Νάπα, συνδεδεμένων μέσα από την πορεία και την αυτοθυσία του Χατζημιχάλη Νταλιάνη. Η πρωτοβουλία αυτή επιβεβαιώνει ότι η ιστορία δεν είναι μόνο παρελθόν, αλλά και οδηγός για το μέλλον, ενισχύοντας τη φιλία, τη συνεργασία και την πολιτιστική ανταλλαγή μεταξύ των τριών περιοχών.
Ο Δήμος Σφακίων επισημαίνει σε σημερινή του ανακοίνωση ότι η παρουσία του Δήμου Σφακίων επισφραγίζει τους άρρηκτους δεσμούς που ενώνουν την Κρήτη, την Ήπειρο και την Κύπρο, μέσα από τη μορφή και τη θυσία του Χατζημιχάλη Νταλιάνη. Να σημειωθεί ότι ο Χατζημιχάλης Νταλιάνης, γεννημένος στο Δελβινάκι Πωγωνίου, πολέμησε ηρωικά στη μοναδική μάχη της Ελληνικής Επανάστασης που έλαβε χώρα στην Αγία Νάπα και θυσιάστηκε στο Φραγκοκάστελλο, αφήνοντας ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην ιστορία της Κρήτης. Αυτός ο κοινός ιστορικός δεσμός αποτέλεσε τον πυρήνα της αδελφοποίησης των Δήμων Σφακίων και Πωγωνίου και τώρα οδηγεί σε έναν νέο δεσμό, την επικείμενη αδελφοποίηση του Δήμου Σφακίων με τον Δήμο Αγίας Νάπας.
Οι εορτασμοί της 199ης επετείου της μοναδικής μάχης της Ελληνικής Επανάστασης στην Κύπρο πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 22 Μαρτίου στο Λιμανάκι Αγίας Νάπας, υπό την αιγίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας και παρουσία της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Δρ. Αθηνάς Μιχαηλίδου.
Οι ιστορικές εκδηλώσεις άνοιξαν με την υποδοχή της μεγαλοπρεπούς εικόνας της Παναγίας Αγίας Νάπας, την παρέλαση της Φιλαρμονικής της Αστυνομίας Κύπρου, Σχολείων, Σωματείων, Συλλόγων Χορευτικών Συγκροτημάτων και Πολιτιστικών Ομίλων με τα λάβαρά τους και τις σημαίες του Αγώνα.
Ακολούθησε το άναμμα της φλόγας με το Άγιο Φως από την Παναγία Αγίας Νάπας στο Μνημείο το οποίο ανεγέρθηκε εις ανάμνηση της Μάχης και η εντυπωσιακή άφιξη, διά θαλάσσης, της σημαίας του Επαναστατικού Αγώνα 1821 από την ομάδα κολυμβητών του Συνδέσμου Εφέδρων Βατραχανθρώπων, η οποία παραδόθηκε κατά τη διάρκεια σεμνού τελετουργικού στην Υπουργό Παιδείας.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τους χαιρετισμούς επισήμων και την πανηγυρική ομιλία από την Υπουργό Παιδείας.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου «Άρωμα» Αγίας Νάπας – Φίλοι Πάρκου Γλυπτικής, Χριστάκης Πίττας ανέφερε ότι οι λαοί που ξεχνούν την ιστορία χάνονται και στάθηκε ιδιαίτερα στον οπλαρχηγό Χατζημιχάλη Νταλιάνη που συνδέει τους τρεις Δήμους.
Ο δήμαρχος Πωγωνίου Κωνσταντίνος Καψάλης τόνισε ότι ο φετινός εορτασμός αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς πραγματοποιείται ένα χρόνο μετά την αδελφοποίηση των Δήμων Πωγωνίου και Αγίας Νάπας, μια ένωση που επισφραγίζει την κοινή κληρονομιά, το κοινό χρέος στην μνήμη των ηρώων και την κοινή πορεία προς το μέλλον ενώ επίκειται και η αδελφοποίηση του Δήμου Σφακίων με τον Δήμο Αγίας Νάπας ώστε να δημιουργηθεί ένα «τρίγωνο» αδελφοποιημένων Δήμων που θα παρουσιάζει την πορεία του μεγάλου ήρωα Χατζημιχάλη Νταλιάνη.
Ο δήμαρχος Σφακίων Γιάννης Ζερβός, με ιδιαίτερη συγκίνηση, ανακοίνωσε την επικείμενη αδελφοποίηση με τον Δήμο Αγίας Νάπας, σε συνέχεια της αδελφοποίησης με τον Δήμο Πωγωνίου, με κοινό σημείο αναφοράς τη διαδρομή του Χατζημιχάλη Νταλιάνη. Μια πρωτοβουλία, που, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, δεν αποτελεί απλώς έναν συμβολικό δεσμό, αλλά μία γέφυρα ιστορικής μνήμης και συνεργασίας μεταξύ των τόπων που σημαδεύτηκαν από την ηρωική του παρουσία.
Στον χαιρετισμό του, ο κ. Ζερβός ανέφερε τα εξής: «Με αισθήματα συγκίνησης και βαθιάς ευγνωμοσύνης βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στον ιστορικό αυτό τόπο, για να αποτίσουμε φόρο τιμής σε ένα γεγονός που παραμένει χαραγμένο στη συλλογική μνήμη του ελληνισμού. Η μοναδική μάχη της Ελληνικής Επανάστασης στην Κύπρο δεν αποτελεί απλώς μια σελίδα ιστορίας, αλλά ένα ζωντανό παράδειγμα αυτοθυσίας, γενναιότητας και αφοσίωσης στα ιδανικά της ελευθερίας. Σήμερα τιμούμε τον γενναίο πολεμιστή και οραματιστή της ελευθερίας, τον Χατζημιχάλη Νταλιάνη. Έναν άντρα που αν και γεννημένο στο ακριτικό Δελβινάκι αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα της πατρίδας. Ως έμπειρος Φιλικός και ακούραστος αγωνιστής, δεν δίστασε να ηγηθεί των επαναστατικών δυνάμεων, μεταφέροντας το μήνυμα της ελευθερίας από την ηπειρωτική Ελλάδα μέχρι την Κρήτη και την Κύπρο».
«Ο Χατζημιχάλης Νταλιάνης με τους γενναίου συμπολεμιστές του έφτασε στην Κύπρο φέροντας μαζί του τον παλμό και τη φλόγα της Ελληνικής Επανάστασης. Η παρουσία του εδώ, στη γη της Μεγαλονήσου, ήταν μία υπενθύμιση ότι ο πόθος για την ελευθερία δεν γνωρίζει σύνορα και ότι ελληνισμός ενωμένος αγωνιζόταν παντού για τα ίδια ιδανικά. Αντιμετώπισε τις υπέρτερες οθωμανικές δυνάμεις με απαράμιλλη γενναιότητα, γνωρίζοντας ότι η μάχη θα ήταν άνιση. Κι όμως προτίμησε να σταθεί όρθιος μέχρι το τέλος γράφοντας με το αίμα του μία από τις ηρωικότερες σελίδες της ιστορίας. Η θυσία του Νταλιάνη και των συμπολεμιστών του δεν ήταν μάταιη. Έγινε σύμβολο αυταπάρνησης και σημείο αναφοράς για τις επόμενες γενιές αγωνιστών. Ο αγώνας του ενέπνευσε όχι μόνο τους επαναστατημένους Έλληνες του 1821 αλλά και τους ήρωες του Κυπριακού αγώνα του 1955-59, που με την ίδια αποφασιστικότητα διεκδίκησαν την ελευθερία τους».
«Ο ελληνισμός της Κύπρου και της Κρήτης μοιράζεται κοινές ιστορικές ρίζες, κοινούς αγώνες και ένα ακατάλυτο πνευματικό και πολιτιστικό δεσμό. Από το Φραγκοκάστελλο των Σφακίων, όπου ο Νταλιάνης έδωσε την ύστατη μάχη του λίγους μήνες αργότερα, μέχρι την Αγία Νάπα, όπου η φλόγα της Επανάστασης άναψε στην Κύπρο, το μήνυμα είναι το ίδιο: ο ελληνισμός δε λύγησε ποτέ μπροστά στην τυραννία. Η παρουσία μας εδώ σήμερα δεν είναι μόνο μία πράξη μνήμης αλλά και μία υπόσχεση να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορία μας, να διδασκόμαστε από το παράδειγμα των ηρώων μας και να μεταλαμπαδεύουμε στις επόμενες γενιές της αξίες για τις οποίες αγωνίστηκαν. Στο πλαίσιο αυτής της κοινής ιστορικής πορείας είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς να ανακοινώσουμε την επικείμενη αδελφοποίηση του Δήμου Σφακίων με τον Δήμο Αγίας Νάπας, όπως ήδη έχει γίνει και με το Δήμο Πωγωνίου, με κοινό σημείο αναφορά στη διαδρομή του Χατζημιχάλη Νταλιάνη. Μια πρωτοβουλία που δεν αποτελεί απλώς ένα συμβολικό δεσμό, αλλά μία γέφυρα ιστορικής μνήμης και συνεργασίας μεταξύ των τόπων που σημαδεύτηκαν από την ηρωική του παρουσία».
Ο δήμαρχος Αγίας Νάπας Χρίστος Ζαννέττου σημείωσε ότι η Μάχης της Αγίας Νάπας είναι ένα γεγονός που δεν αποτελεί απλώς μια σελίδα στην ιστορία, αλλά έναν διαχρονικό συμβολισμό του ελληνικού αγώνα για ελευθερία και αξιοπρέπεια, υπενθυμίζοντας πως η εθνική ταυτότητα σφυρηλατήθηκε μέσα από θυσίες και αδιάκοπη αντίσταση. «Η μοναδική Μάχη της Ελληνικής Επανάστασης στην Κύπρο, η Μάχη της Αγίας Νάπας δεν αποτελεί μια ξεχασμένη σελίδα της ιστορίας, ούτε μια απλή επέτειο που τιμάται με τυπικές εκδηλώσεις αλλά είναι σύμβολο, μήνυμα, υποχρέωση και καθήκον, είναι η ζωντανή απόδειξη ότι ο Ελληνισμός ποτέ δεν περίμενε να του χαριστεί η ελευθερία. Την διεκδικούσε με το αίμα, την ψυχή και το ακατάβλητο πνεύμα του, από το 1821 έως το 1955, από το 1974 έως σήμερα, ο αγώνας αυτός δεν υπήρξε ποτέ στατικός, ούτε σταμάτησε να καθορίζει το πεπρωμένο του έθνους μας. Στην ιστορική Μάχη της Αγίας Νάπας, η μορφή του Χατζημιχάλη Νταλιάνη δεσπόζει ως σύμβολο ανδρείας, αυτοθυσίας και εθνικού χρέους. Ο Νταλιάνης, Έλληνας οπλαρχηγός της Ελληνικής Επανάστασης, άφησε το αποτύπωμά του όχι μόνο στη Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα, αλλά και στην Κρήτη, όπου το όνομά του χαράχθηκε για πάντα στην ιστορία των Σφακίων. Η θυσία του Νταλιάνη και των ανδρών του δεν είναι απλά μια ιστορική ανάμνηση. Είναι η κινητήρια δύναμη που πρέπει να μας καθοδηγεί» υπογράμμισε.
Στην πανηγυρική ομιλία της ημέρας, η υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Δρ. Αθηνά Μιχαηλίδου ανέφερε ότι η Μάχη της Αγίας Νάπας συνδέει την Κύπρο με μία κορυφαία στιγμή στην ιστορική διαδρομή της Ελλάδας. «Η μάχη επιβεβαιώνει τους ακατάλυτους ιστορικούς δεσμούς της Ελλάδας με την Κύπρο και εμψύχωσε τον Κυπριακό λαό, εμπνέοντάς τον για τους κατοπινούς αγώνες που χρειάστηκε να δώσει στο ακρότατο αυτό όριο του Ελληνισμού εξού και η διεκδίκηση της δικής τους ελευθερίας το 1955 είχε τις ρίζες της στην Επανάσταση του 1821 και στα μηνύματα, τις αρχές και αξίες στις οποίες εδράστηκε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ακολούθησε η καθηλωτική επετειακή παράσταση με αφήγηση από τον ποιητάρχη της εποχής, τον οποίο ενσάρκωσε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Αντρέας Τσουρής, ο οποίος επιμελήθηκε και σκηνοθέτησε την παράσταση, χορόδραμα και αναπαράσταση της Μάχης μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων Φρουρών Αγίας Νάπας – Αμμοχώστου. Στην παράσταση έλαβαν μέρος το Μουσικό Σχήμα του Μιχάλη Χατζημιχαήλ, ο Λαογραφικός Όμιλος Δάσους Άχνας, το Χορευτικό Συγκρότημα «Παρά τη Λίμνη» και οι Χορευτικοί Όμιλοι «Η Παράδοση» Λιοπετρίου, «ΘΟΙ» Αυγόρου και ΕΛΔΥΚ.
Η εκδήλωση, την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου, ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς χορούς.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στον Δήμο Αγίας Νάπας, ο Δήμαρχος Σφακίων είχε την ευκαιρία να αποτίσει φόρο τιμής σε μεγάλους αγωνιστές της ελευθερίας ενώ ιδιαίτερα φορτισμένες ήταν οι στιγμές που αντίκρυσε την κατεχόμενη Αμμόχωστο και την Άχνα. Παράλληλα περιηγήθηκε στην ελεύθερη Άχνα, επισκέφθηκε το Δημοτικό Μουσείο Αγίας Νάπας «Thalassa» όπου εκτίθεται η εικαστική έκθεση «Η μάχη της Αγίας Νάπας στην Ελληνική Επανάσταση και η Ελληνική Επανάσταση του 1821» του ζωγράφου Πανίκκου Π. Χατζηδάκη, επισκέφθηκε το Παρατηρητήριο του Πολιτιστικού Κέντρου Αμμοχώστου στη Δερύνεια όπου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων Στρατεύσιμων Αμμοχώστου 1974, την Εκκλησία Αγία Μάμα και την Πλατεία Ι.Ν. Μεταμορφώσεως Σωτήρος όπου τους υποδέχτηκε η παιδική Μπάντα, κατέθεσε στεφάνι το Μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων και επισκέφθηκε το Μουσείο Αγώνος Ε.Ο.Κ.Α. 1955-59 όπου εκτίθεται το αυτοκίνητο με το οποίο δραπέτευσαν από τα Κρατητήρια Πύλας οι ήρωες Φ. Πίττας και Α. Κάρυος μαζί με δύο συναγωνιστές τους στις 12 Μαρτίου 1958.
Παράλληλα, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Λιοπετρίου, κατέθεσε στεφάνι στον ιστορικό χώρο «Αχυρώνας» όπου έγινε μία από τις πιο σημαντικές ιστορικές μάχες Ηρώων της ΕΟΚΑ 1955-59 και στη συνέχεια είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί την οικία του Παντελή Μόδεστου, του πρωτομάρτυρα του αγώνα για την Ένωση. Ακολούθησε επίσκεψη και κατάθεση στεφάνων στο Μουσείο Αγώνος 1955-59 στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αυγόρου και περιήγηση στον Ποταμό Λιοπετρίου και στην Μαρίνα Αγίας Νάπας.
Η παρουσία του Δήμου Σφακίων στις εκδηλώσεις υπογραμμίζει τη διαρκή δέσμευση στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την ενίσχυση των δεσμών που ενώνουν λαούς και περιοχές με κοινές ιστορικές καταβολές. Ο Δήμος Σφακίων τιμά τη μνήμη του Χατζημιχάλη Νταλιάνη και αγκαλιάζει με θέρμη αυτή τη νέα αδελφοποίηση, βλέποντας σε αυτήν έναν ακόμη κρίκο σε μια αλυσίδα ιστορικής συνέχειας και συνεργασίας.
Ο δήμαρχος Σφακίων Γιάννης Ζερβός ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Δήμο Αγίας Νάπας και προσωπικά τον δήμαρχο Χρίστο Ζαννέττο για την εγκάρδια φιλοξενία.