Τις δυνατότητες και προοπτικές καλλιέργειας της καστανιάς στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, συζήτησε σήμερα ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης με αιρετούς, υπηρεσιακούς παράγοντες και καλλιεργητές.
Η συνάντηση εργασίας έγινε στα γραφεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης & Κτηνιατρκής, Π.Ε. Χανίων και συμμετείχαν η εντεταλμένη σύμβουλος Πρωτογενή Τομέα Χρυσάνθη Μακράκη Χαριτάκη, ο Σπύρος Μπαλαντίνος εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού σε σύνδεση με τον Πρωτογενή Τομέα, η διευθύντρια της ΔΑΑΚ Χανίων Μάνια Μυλωνάκη, ο προϊστάμενος του τμήματος Ποιοτικού & Φυτουγειονομικού Ελέγχου Νίκος Παπαδαντωνάκης.
Εκ μέρους του Δασαρχείου η προϊσταμένη Διεύθυνσης Δασών Χανίων Πολύμνια Σκλαβάκη και η δασολόγος Βούλα Νούσια, από το Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών & Ελιάς Χανίων ο διευθυντής Γιώργιος Ψαρράς. Από τον Αγροτικό Ελαιουργικό και Καστανοπαραγωγικό Συνεταιρισμό Παλαιών Ρουμάτων ο πρόεδρος, Γιώργος Μοτάκης, ο αντιπρόεδρος Εμμανουήλ Μπομπολάκης και το μέλος Γιώργος Παπαδεράκης.
Στα πλαίσια της συνάντησης συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της δυνατότητας δημιουργίας προβασικής φυτείας για την προοπτική παροχής πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού σε φυτώρια για την ανάπτυξη νέων καλλιεργειών στις περιοχές που ήδη υπάρχει η καστανιά αλλά και σε νέες περιοχές με δυνατότητες καλλιέργειας.
Εξίσου σημαντικό θέμα είναι η ανάδειξη των χαρακτηριστικών και η καταγραφή των τοπικών ποικιλιών καστανιάς, η διασφάλιση φυτοϋγείας των υφιστάμενων αλλά και των νέων φυτεύσεων. Ακόμα, η εκπαίδευση των παραγωγών σε θέματα ορθών καλλιεργητικών πρακτικών και ή δυνατότητα ένταξης όλων των παραπάνω δράσεων σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.