Για μια συνεχή πολιτική επιβαρύνσεων που ενδεχομένως να επηρεάσουν τη βιωσιμότητα μικρών και μεσαίων μονάδων έκανε λόγο ο πρόεδρος της πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννης Χατζής, μιλώντας στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη Νοτίου Αιγαίου του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στη Ρόδο.
«Μπορεί στη δημοσιότητα να κυριαρχούν οι αναφορές σε ρεκόρ αφίξεων αλλά τα ξενοδοχεία λειτουργούν σε ένα επιβαρυμένο περιβάλλον. Παρά την αύξηση του κύκλου εργασιών, τα καθαρά προ φόρου αποτελέσματα των ξενοδοχείων μειώθηκαν κατά 16,3% το 2023. Και οι πιέσεις συνεχίζονται», είπε χαρακτηριστικά, ο κ. Χατζής, ο οποίος αναφερόμενος στο «Τέλος Ανθεκτικότητας» είπε: «Ήρθε να προστεθεί σε ένα ήδη βαρύ φορολογικό φορτίο, επιβαρύνοντας κατά τρόπο άδικο μόνο τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αντί να επιμερίζεται σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Ένα τέλος που παρουσιάστηκε ως μέσο για την ενίσχυση των υποδομών, χωρίς όμως να έχουμε μέχρι σήμερα ενημέρωση για τις δράσεις, στις οποίες τα σχετικά έσοδα διοχετευθήκαν», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΟΞ.
Και πρόσθεσε: «Δεν γίνεται κάθε φορά που η Πολιτεία αναζητά έσοδα να στρέφεται στο ελληνικό ξενοδοχείο. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι δομικά ελλειμματικό και, η ελληνική ξενοδοχία μια εξαγωγική δραστηριότητα με άμεσα έσοδα 11,5 δις, δέχεται την υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση στην τιμή στην Μεσόγειο. Το να επιβαρύνεις την τιμή εξαγώγιμης υπηρεσίας είναι σαν να βάζεις αναχώματα σε μελλοντικές επενδύσεις, σε αύξησης μισθών και κατ’ επέκταση στην προσπάθεια περαιτέρω αναβάθμισης της ποιότητας».
Από την αναφορά του Γιάννη Χατζή δεν έλειπε και η ψηφιακή κάρτα εργασίας ο οποίος επέμεινε ότι η εφαρμογή της επιχειρείται λανθασμένα.
Συγκεκριμένα τόνισε: «Κατανοούμε την ανάγκη για διαφάνεια και έλεγχο της εργασίας. Όμως η ψηφιακή κάρτα εργασίας δεν μπορεί να εφαρμοστεί με ένα νομοθετικό πλαίσιο προηγούμενων δεκαετιών, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες εξελίξεις, ούτε λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κλάδου μας, ενώ παραγνωρίζει ακόμα και ρυθμίσεις των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, οι οποίες αποτελούν αποτέλεσμα συμφωνίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων».
Κλείνοντας ο κ. Χατζής έκανε λόγο για την ανάγκη «Εθνικού Σχεδίου». «Ένα σχέδιο που θα εφαρμόζεται ανεξάρτητα από πρόσωπα ή από τη κυβέρνηση που βρίσκεται κάθε φορά στην εξουσία. Η έλλειψη ενός τέτοιου σχεδίου αφήνει χώρο για αποσπασματικές παρεμβάσεις και πρόχειρες προσεγγίσεις. Το αποτέλεσμα είναι η δημόσια συζήτηση να κυριαρχείται από «δήθεν ειδικούς» που, χωρίς ουσιαστική γνώση του χώρου, διατυπώνουν αυθαίρετες απόψεις υπονομεύοντας τις προσπάθειες όλων των προηγούμενων ετών», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Mε πληροφορίες από money-tourism.gr