Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα προσφύγουν οι Δήμοι Αποκορώνου και Σφακίων καθώς και Πρωτοβουλίες Πολιτών προκειμένου να μην προχωρήσει ο σχεδιασμός του ΑΔΜΗΕ για τη διασύνδεση Χανίων – Δαμάστας Ηρακλείου, μέσω πυλώνων υψηλής τάσης.
Αυτό επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της επιστημονική ημερίδας, με θέμα «Αναγκαιότητα και σκοπιμότητα του έργου “Γραμμή Υψηλής Τάσης Χανιά – Δαμάστα”», που πραγματοποίησαν χθες, Τρίτη, στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στα Χανιά, οι Πρωτοβουλίες Πολιτών Αποκορώνου, Σφακίων και Κισάμου «ενάντια στους Πυλώνες του ΑΔΜΗΕ και τα Αιολικά Πάρκα της ΤΕΡΝΑ». Στην ημερίδα παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν οι δήμαρχοι Αποκορώνου και Σφακίων, Χαράλαμπος Κουκιανάκης και Γιάννης Ζερβός αντίστοιχα, όπως και εκπρόσωποι θεσμικών και επιστημονικών φορέων.
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των διοργανωτών, στην ομιλία της η αρχιτέκτονας – χωροτάκτης Βάνα Σφακιανάκη εξήγησε γιατί θεωρεί την πρόταση σύνδεσης Χανιά – Δαμάστα με Γραμμή Υψηλής Τάσης ένα αχρείαστο έργο. Παρατήρησε ότι από την ίδια μελέτη γίνεται επίκληση της ασφάλειας δικτύου ως κύριο επιχείρημα χωρίς ωστόσο η μελέτη στατικής ασφάλειας να έχει δημοσιοποιηθεί. Στη συνέχεια, έθεσε το ερώτημα αν πράγματι είναι κυρίαρχος στόχος για την Περιφέρεια Κρήτης «η προβλεπόμενη μεγάλη ανάπτυξη μονάδων ΑΠΕ στο νησί» και «η πλήρης αξιοποίηση της εξαγωγικής ικανότητας μεταφοράς» και γιατί να επιλεχθεί βιαστικά το έργο της Γραμμής Μεταφοράς πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη λειτουργία του Συστήματος της Κρήτης. Ανέφερε τα επιχειρήματα ότι με τη «διεσπαρμένη παραγωγή» με έργα ΑΠΕ ενσωματωμένα στα κτήρια όπου καταναλώνονται επιτόπου χρειάζονται λιγότερα Δίκτυα Υψηλής Μέσης Τάσης και επιτυγχάνεται οικονομία σε επενδύσεις και περιβαλλοντικό κόστος.
Η φυσικός PhD ΕΚΠΑ Δήμητρα Μπαρκούτα ανέλυσε τον ρόλο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στην αδειοδότηση εγκαταστάσεων περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, σημειώνοντας ότι αυτή περιλαμβάνει μια περιγραφική και μια αξιολογική διάσταση σαν νομοτεχνικό αντικείμενο. Είναι όμως προϊόν της διαπάλης μεταξύ των κοινωνικών κόσμων της επιστήμης, της πολιτικής και της κοινωνίας. Μέσα από την προσέγγιση άλλων χωρών διαπιστώνει ότι στην ελληνική περίπτωση, που οι μελέτες ανατίθενται σε ιδιώτη, αφού δεν υπάρχει Ανεξάρτητη Περιβαλλοντική Αρχή και τη διαβούλευση στο τελευταίο στάδιο και χωρίς την ενσωμάτωσή της στη μελέτη, υποβαθμίζεται ποιοτικά αλλά και η ανεξαρτησία της. Διευκολύνεται η ανάπτυξη με όρους αγοράς και διαστέλλεται η ουσία προληπτικών εργαλείων, όπως της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης. Υπογράμμισε, δε, την ανάγκη διευρυμένων κοινωνικών, γνωσιακών και αξιάδων συμπεριλήψεων.
Ο καθηγητής (Επιχειρησιακή Έρευνα στη Γεωργία και την Ενέργεια) του Πολυτεχνείου Κρήτης Στέλιος Ροζάκης υπογράμμισε την πολυδιάστατη φύση της αξιολόγησης της αειφορίας. Εντόπισε προβληματικά σημεία στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, θεωρώντας ότι υποθέσεις εργασίας και προβλέψεις που περιλαμβάνονται σε αυτήν αυτοεπιβεβαιώνουν απλοϊκά την επιλογή. Πρόκειται, δηλαδή, για μια «αυτοεκπληρούμενη προφητεία». Ανέφερε μελέτες και έρευνες στο Πολυτεχνείο Κρήτης και άλλα Ιδρύματα που τεκμηριώνουν εφαρμόσιμες αλλά και καινοτόμες τεχνολογίες διεσπαρμένης παραγωγής, που η ανάπτυξή τους σε κλίμακα στην Κρήτη, μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και να θέσει υπό αίρεση την ίδια την αναγκαιότητα και σκοπιμότητα του έργου.
Ακολούθως, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΚ Βασίλης Κοντεζάκης παρουσίασε την αντιπρόταση που έχει επεξεργαστεί το ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης, τονίζοντας τη ρεαλιστικότατά της ως το κύριο πλεονέκτημα, χωρίς να αποκλείει άλλες εναλλακτικές προτάσεις. Ανέφερε ότι έχει προκαλέσει αλγεινή εντύπωση ότι η Επιτροπή της Περιφέρειας και ο ΑΔΜΗΕ αγνοούν το ΤΕΕ, που είναι ο θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΔΕΗ Κώστας Ηλιάκης παρουσίασε την πρόταση για πόντιση καλωδίου, εξήγησε γιατί αποτελεί την εναλλακτική με ιδιαίτερα πλεονεκτήματα και τόνισε ότι είναι απολύτως εφικτή με βάση τη σημερινή τεχνολογική επάρκεια και εμπειρία.
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται, επίσης, ότι «καταγγέλθηκε απ’ όλους, για άλλη μια φορά, η απαράδεκτα αντιδημοκρατική επιστολή του ΑΔΜΗΕ που ουσιαστικά καλεί την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να εγκρίνει με συνοπτικές διαδικασίες τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, καταργώντας τη διαδικασία διαβούλευσης στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης. Επίσης επαναδιατυπώθηκε απ’ όλους η πλήρη αντίθεση στην κατασκευή της εναέριας Γραμμής Υψηλής Τάσης Χανίων – Δαμάστας.
Εκτιμώντας ότι θα υπάρξει καταφατική απάντηση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης συμφωνήθηκε η προετοιμασία για την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, από τους Δήμους και τις Πρωτοβουλίες Πολιτών, όπως και στο να συμβάλουν όλοι οι επιστημονικοί φορείς στην όσο πιο επιστημονικά τεκμηριωμένη συγκρότηση του φακέλου για την προσφυγή αυτή», καταλήγει η ανακοίνωση.