Το Φεστιβάλ Εναλλακτικού Τουρισμού & Εμπειριών «260KMemories Festival» διοργανώνει φέτος, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ο Δήμος Χανίων, το τριήμερο 16-18 Μαΐου 2025, από τις 18.00 έως τις 23.00, στην πλατεία Κατεχάκη, στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων.
Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε στο Δημαρχείο Χανίων από τον δήμαρχο Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη, τον αντιδήμαρχο Τουρισμού, Νεκτάριο Ψαρουδάκη, τον γενικό διευθυντή της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, Κωνσταντίνο Ζορμπά και τον σύμβουλο κρασιού, σομελιέ, Ανδρέα Ροβίθη, από τις 16 έως και τις 18 Μαΐου, η πλατεία Κατεχάκη θα «πλημμυρίσει» από επαγγελματίες, φορείς και συλλογικότητες απ’ όλη την Κρήτη, που δραστηριοποιούνται στον εναλλακτικό τουρισμό – τουρισμό εμπειριών, ομιλητές και ειδικά δρώμενα.
Ειδικότερα, στο Φεστιβάλ θα συμμετέχουν 50 εκθέτες και από τους τέσσερις Νομούς της Κρήτης, ενώ οι παράλληλες εκδηλώσεις και τα εργαστήρια θα αφορούν μεταξύ άλλων σε εργαστήρι αγιογραφίας της ΟΑΚ, την παρουσίαση των 3 τόμων φωτογραφικού υλικού του Δήμου Καντάνου – Σελίνου (περί προσκυνηματικού τουρισμού), την παρουσίαση ιστοσελίδας, με θέμα τις θρησκευτικές διαδρομές στον Δήμο Πλατανιά, αστροπαρατήρηση με τον Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης, παρασκευή παραδοσιακής σφακιανής πίτας, διαγωνισμό σπιτικού οίνου, κ.α.
Ο Δήμαρχος Χανίων εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του, καθώς, όπως τόνισε: «οι σημαντικές πρωτοβουλίες χρόνο με τον χρόνο εδραιώνονται και αποτελούν σταθερούς σταθμούς και θεσμούς για τη δραστηριότητα της πόλης. Ένας νέος θεσμός είναι το Φεστιβάλ του εναλλακτικού τουρισμού, που με πρωτοβουλία του αρμόδιου Αντιδημάρχου Τουρισμού, Νεκτάριου Ψαρουδάκη, αποτελεί ετήσιο σημείο συνάντησης των επαγγελματιών, που ασχολούνται με τον κλάδο του εναλλακτικού τουρισμού, ανθρώπων που είναι σε θέση να παρουσιάζουν και να προσφέρουν μια συνολική εμπειρία στους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες».
Ο κ. Σημανδηράκης συμπλήρωσε ότι φέτος το Φεστιβάλ έχει ως θεματική τον θρησκευτικό τουρισμό, ευχαριστώντας για τη μεγάλη προσπάθεια τον γενικό διευθυντή της ΟΑΚ, Κώστα Ζορμπά καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγμάτωση του θεσμού. «Αυτή η εξαιρετική συνεργασία, που έχουμε αναδεικνύει μια πάρα πολύ σημαντική διάσταση του θεματικού τουρισμού, προβάλλοντας τον πλούτο, που υπάρχει στον τόπο μας σε σχέση με τον θρησκευτικό τουρισμό», συμπλήρωσε ο Δήμαρχος Χανίων, απευθύνοντας κάλεσμα στους εκατοντάδες των επαγγελματιών του τουρισμού να έρθουν να δουν τις μικρές κατά κύριο λόγο επιχειρήσεις, οι οποίες αγαπούν τον τόπο και έχουν βρει τον τρόπο, ώστε να προσφέρουν αυτή τη συνολική εμπειρία, που προέρχεται από τη βάση της ιστορίας, του πολιτισμού και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας.
Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Νεκτάριος Ψαρουδάκης επεσήμανε ότι οι επισκέπτες θα μπορούν να αντιληφθούν εύκολα, μέσω των εκθετών και των παραλλήλων δράσεων, τις μορφές εναλλακτικού τουρισμού, που έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν εδώ στα Χανιά και εκτενέστερα στην Κρήτη. «Πάνω από 50 εκθέτες συμμετέχουν φέτος στο Φεστιβάλ, μεταξύ αυτών η Περιφέρεια Κρήτης, οι Δήμοι Πλατανιά, Κανδάνου-Σελίνου, Μαλεβιζίου και Οροπεδίου Λασιθίου. Μαζί μας στη συνδιοργάνωση είναι η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, ενώ μέσα από τις δράσεις και τα περίπτερα των εκθετών οι επισκέπτες θα μπορούν εύκολα να αντιληφθούν πόσο εναλλακτική είναι η Κρήτη», παρατήρησε ο κ. Ψαρουδάκης.
Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, Κωνσταντίνος Ζορμπάς συνεχάρη τον Δήμο Χανίων, επισημαίνοντας ότι ο σύγχρονος θρησκευτικός τουρισμός είναι υπαρξιακός και όχι αναπτυξιακός. «Ο εναλλακτικός τουρισμός δεν μπορεί να είναι μαζικός τουρισμός και δεν πρέπει να γίνει μαζικός, γιατί θα χάσει τον προσανατολισμό του. Τις περισσότερες φορές τα ξωκκλήσια, τα οποία είναι πάντα ανοιχτά, μιλούν από μόνα τους στη ψυχή των ανθρώπων, που τα επισκέπτονται και η ιστορία ανοίγει τις πόρτες της μέσα από τα χιλιάδες βλέμματα των αγίων, που είτε βρίσκονται εκεί ως παλιές εικόνες είτε ως χιλιάδες αγιογραφίες», ανέφερε ο κ. Ζορμπάς, συμπληρώνοντας ότι ο άνθρωπος, που επισκέπτεται την Κρήτη πρέπει να επιστρέφει με μια ελπίδα στον τόπο του. Μάλιστα, ο κ. Ζορμπάς αναφέρθηκε και στις τέσσερις προτάσεις, που θα παρουσιαστούν στο Φεστιβάλ, με θέμα την αγιογραφία, τον θρησκευτικό τουρισμό της ενδοχώρας, τη διαδικτυακή πλατφόρμα με θρησκευτικές διαδρομές, καθώς και το πρόγραμμα εναλλακτικού τουρισμού, που αναφέρεται σε σεμινάρια σε ενορίες του εξωτερικού και της Ελλάδος.
Ο σύμβουλος κρασιού, σομελιέ, Ανδρέας Ροβίθης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον διαγωνισμό σπιτικού κρασιού με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο, που θα διεξαχθεί το Σάββατο 17/5, στις 19.00. «Ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει και να βαθμολογήσει όλα τα κρασιά, που έχουν πάρει μέρος στον διαγωνισμό, τα οποία είναι 15 συν 1 από τη Νάξο. Η βαθμολογία τους θα συμπεριληφθεί σε αυτή των κριτών και στους νικητές θα δοθούν έπαινοι και συμβολικά δώρα. Εύχομαι αυτός ο διαγωνισμός να γίνει θεσμός για τα Χανιά», κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Ροβίθης.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16/5/25
• 18:00: Έναρξη 3ου 260Kmemories Festival
• 18:00-18:30: Χαιρετισμοί – Ομιλίες – Παρουσίαση 3ου 260Kmemories Festival
• 18:30-23:00: Λειτουργία Έκθεσης Εναλλακτικού Τουρισμού & Εμπειριών 260Kmemories
• 19:00-20:30: Εργαστήρι Αγιογραφίας της Ορθoδόξου Ακαδημίας Κρήτης, «Σχεδιάζοντας το πρόσωπο και πώς ιστορείται μια εικόνα με χρώματα»
• 20:30-22:30: Αστροπαρατήρηση με τον Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης
• 23:00: Λήξη 1ης ημέρας 260Kmemories Festival
ΣΑΒΒΑΤΟ 17/5/25
• 18:00-23:00: Λειτουργία Έκθεσης Εναλλακτικού Τουρισμού & Εμπειριών 260Kmemories
• 19:00-20:30: Διαγωνισμός Σπιτικού Οίνου
• 20:00: Παρουσίαση των τριών τόμων φωτογραφικού υλικού του Δήμου Καντάνου – Σελίνου (περί προσκυνηματικού τουρισμού) από την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης
• 20:30-22:30: Αστροπαρατήρηση με τον Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης
• 23:00: Λήξη 2ης ημέρας 260Kmemories Festival
ΚΥΡΙΑΚΗ 18/5/25
• 18:00-22:30: Λειτουργία Έκθεσης Εναλλακτικού Τουρισμού & Εμπειριών 260Kmemories
• 19:00-20:30: Παρασκευή Παραδοσιακής Σφακιανής Πίτας – Ελένη Κωτσάκη
• 20:00: Θρησκευτικές Διαδρομές στον Δήμο Πλατανιά (παρουσίαση ιστοσελίδας) από την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης
• 20:30-21:30: Βυζαντινή Χορωδία «Στέφανος Μελωδών»
• 20:30-22:30: Αστροπαρατήρηση με το Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης
• 23:00: Λήξη 3ου 260Kmemories Festival
Ακολουθήστε το HANIA.news στο Facebook και στο Twitter

