Η ανακάλυψη της Google χρησιμοποιεί τα 2+ δισεκατομμύρια τηλέφωνα Android που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο ως μίνι σεισμογράφους, για τη δημιουργία του μεγαλύτερου δικτύου ανίχνευσης σεισμών στον κόσμο.
Εν ολίγοις, όπως μπορείς να διαβάσεις στην ιστοσελίδα της πλατφόρμας, το Android κινητό σου είναι στην ουσία, ένας «μικρός σεισμογράφος»
Όλα τα smartphone περιέχουν μικροσκοπικά επιταχυνσιόμετρα (accelerometer) που μπορούν να ανιχνεύσουν χαρακτηριστικά σεισμών (δονήσεις και ταχύτητα). Δηλαδή, τα σήματα που υποδεικνύουν ότι μπορεί να συμβαίνει σεισμός.
Εάν το τηλέφωνο ανιχνεύσει κάτι που πιστεύει ότι μπορεί να είναι σεισμός (πιθανή σεισμική δραστηριότητα), στέλνει ένα σήμα στον διακομιστή ανίχνευσης σεισμού του τεχνολογικού κολοσσού, μαζί με την τοποθεσία όπου σημειώθηκε η δόνηση.
Στη συνέχεια, ο διακομιστής αναλύει δεδομένα που συγκεντρώνει από πολλαπλές συσκευές -από πλήθος χρηστών-, προκειμένου να επιβεβαιώσει τον σεισμό, να εκτιμήσει το μέγεθός του και το επίκεντρο, μαζί με την απόσταση στην οποία μπορεί να γίνει αισθητός.
Μετά στέλνει τις ειδοποιήσεις στους χρήστες που υπάρχουν στην «επικίνδυνη» ζώνη, συχνά δευτερόλεπτα πριν από την έναρξή της, για να πάρουν τα μέτρα τους.
Είναι άμεσο και σχετικά ακριβές (+-0.3 ρίχτερ) μέσο που λειτουργεί σε near real time. Το μόνο που δεν έκανε αρχικά ήταν να βρίσκει το βάθος. Πλέον το βρίσκει.
Η Ελλάδα έκανε την αρχή στις δοκιμές του συστήματος
Το Android Earthquake Alerts System, όπως λέγεται σύστημα με ειδοποιήσεις της Google για σεισμούς έκανε πρεμιέρα στην Ελλάδα και τη Νέα Ζηλανδία, δείχνοντας πιο διακριτικά -δεν σε ξυπνούσε η ειδοποίηση- τι συμβαίνει κοντά σου. Αυτό συνέβη προ διετίας.
Πλέον έχει εξελιχθεί.
Είναι προϊόν «πειράματος» που άρχισε να κάνει η Google με τα Android κινητά, προκειμένου να επιτύχει ένα σύστημα προειδοποίησης σεισμών, ανάλογο με αυτό της Ιαπωνίας, που είναι το τελειότερο που υπάρχει προς το παρόν.
Γενικά, στα Android υπάρχουν δυο τύποι ειδοποιήσεων.
Το be aware είναι σχεδιασμένο να ενημερώνει για ένα ελαφρύ «κούνημα» και για να παρέχει πληροφορίες, όταν κάνουμε tap στην ειδοποίηση. Αποστέλλεται σε χρήστες που βρίσκονται εκεί όπου κάνει σεισμό τουλάχιστον 4.5 Ρίχτερ.
Το take action έχει σχεδιαστεί για να τραβά την προσοχή των χρηστών, πριν ζήσουν την εμπειρία δυνατού κουνήματος, ώστε να μπορούν να προστατευτούν. Αποστέλλεται σε χρήστες που βρίσκονται εκεί όπου κάνει σεισμό τουλάχιστον 4.5 Ρίχτερ.
Σε δεύτερο χρόνο, με ένα tap σε μία από τις ειδοποιήσεις, εμφανίζονται πληροφορίες για την ασφάλεια του σεισμού. Αποτελούνται από απλά βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε, ώστε να παραμείνουμε ασφαλείς. Η υπηρεσία παρέχει και λεπτομερή χάρτη μιας πρώιμης εκτίμησης της θέσης και του μεγέθους του σεισμού.
Για να γίνουν αυτά, πρέπει να έχεις ενεργοποιημένες τις υπηρεσίες που «δείχνουν» την τοποθεσία σου (Google Location Accuracy).
Αν δεν τα έχεις, πας στα settings, από εκεί στο Safety & Emergency και από εκεί στο Earthquake alerts. Αν δεν μπορείς να βρεις το Safety & Emergency, βρες το Location, κάνε tap στο Advanced και από εκεί στο Earthquake alerts. Μετά ενεργοποιείς ή απενεργοποιείς τα alert.
Πηγή: news247.gr
Νίκη Μπάκουλη