Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Ελβετία και το ερευνητικό κέντρο CERN πραγματοποίησε το χρονικό διάστημα από 6 έως 9 Μαΐου 2025, το Πειραματικό Γενικό Λύκειο Χανίων.
«Ως συνοδοί εκπαιδευτικοί, θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη εκδρομή υπήρξε εξαιρετικά επιτυχημένη και βαθιά ουσιαστική. Οι μαθητές όχι μόνο ανταποκρίθηκαν με συνέπεια και ωριμότητα στις απαιτήσεις του ταξιδιού, αλλά έδειξαν ενθουσιασμό, περιέργεια και σεβασμό σε κάθε σημείο του προγράμματος. Το CERN, ειδικότερα, άνοιξε μπροστά τους ένα παράθυρο στο μέλλον όπου η επιστήμη, η συνεργασία και η γνώση είναι οι κινητήριες δυνάμεις για την εξέλιξη της κοινωνίας», αναφέρουν σχετικά, οι εκπαιδευτικοί που συνόδευσαν το σχολείο, Βιολάκης Στράτος και Τσουρουνάκη Κωνσταντίνα.
Η αποτίμηση της εκδρομής:
1η μέρα: Άφιξη και Περιήγηση στη Γενεύη
Μετά την άφιξή μας και την τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, ακολούθησε περιήγηση στην πόλη της Γενεύης. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τη λίμνη Leman, το εμβληματικό Jet d’Eau, τον καθεδρικό ναό Saint Pierre, και το Parc des Bastions με το Μνημείο της Μεταρρύθμισης.
Ακολούθησε επίσκεψη στον Βοτανικό Κήπο, έναν χώρο υψηλής οικολογικής και επιστημονικής αξίας, και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
Η ημέρα ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο Μουσείο Ωρολογοποιίας Patek Philippe, όπου οι μαθητές γνώρισαν την ιστορία και την τέχνη της υψηλής ελβετικής ωρολογοποιίας.
2η μέρα: Λωζάνη και Βέρνη
Το πρωί μεταβήκαμε στη Λωζάνη, όπου επισκεφθήκαμε:
• Το Ολυμπιακό Μουσείο, με την πλούσια συλλογή του που αναδεικνύει την ιστορία και τις αξίες των Ολυμπιακών Αγώνων.
• Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, με εξαιρετικά εκθέματα βιολογικής, γεωλογικής και παλαιοντολογικής αξίας.
• Τον καθεδρικό ναό της Λωζάνης, ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα γοτθικού ρυθμού.
Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε τη Βέρνη, πρωτεύουσα της Ελβετίας. Περιηγηθήκαμε στη μεσαιωνική της πόλη που ανήκει στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς UNESCO, θαυμάσαμε τον διάσημο πύργο του ρολογιού Zytglogge, και είδαμε το σπίτι του Άλμπερτ Αϊνστάιν, όπου ο κορυφαίος φυσικός συνέλαβε τη θεωρία της σχετικότητας.
3η μέρα: CERN και περιήγηση στη Γενεύη.
Η τρίτη ημέρα ήταν αφιερωμένη στην επίσκεψη στο CERN (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών), έναν παγκοσμίως αναγνωρισμένο οργανισμό αφιερωμένο στην έρευνα της θεμελιώδους δομής της ύλης. Το CERN ιδρύθηκε το 1954 και εδρεύει στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας, κοντά στη Γενεύη. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο παγκοσμίως οργανισμό ερευνών στη σωματιδιακή φυσική. Αποτελείται από 23 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, και απασχολεί πάνω από 12.000 επιστήμονες από όλο τον κόσμο.
Ο κύριος στόχος του CERN είναι η κατανόηση του σύμπαντος από την αρχή της δημιουργίας του μέχρι σήμερα και αυτό επιτυγχάνεται μέσω της μελέτης της θεμελιώδους δομής της ύλης, δηλαδή των βασικών συστατικών του σύμπαντος και των δυνάμεων που τα συγκρατούν. Πιο αναλυτικά, το CERN:
Α. Κατασκευάζει και λειτουργεί επιταχυντές σωματιδίων, δηλαδή μηχανές που επιταχύνουν πρωτόνια ή άλλα σωματίδια σε σχεδόν την ταχύτητα του φωτός και τα συγκρούουν μεταξύ τους. Από τις συγκρούσεις αυτές προκύπτουν νέα σωματίδια – πολλές φορές άγνωστα – τα οποία μελετώνται με τη βοήθεια γιγαντιαίων ανιχνευτών. Ο πιο γνωστός και ισχυρός επιταχυντής του CERN είναι ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC), ένας υπόγειος δακτύλιος μήκους 27 χιλιομέτρων, σε βάθος περίπου 100 μέτρων. Μέσα στον LHC πραγματοποιήθηκε η ιστορική ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs το 2012.
Β. Ενισχύει τη διεθνή συνεργασία στην επιστήμη αφού πάνω από 100 εθνικότητες συνεργάζονται ειρηνικά.
Γ. Δημιουργεί τεχνολογικές καινοτομίες που βρίσκουν εφαρμογή και στην καθημερινότητα, όπως:
• το Παγκόσμιο Ιστό (World Wide Web), που αναπτύχθηκε στο CERN το 1989,
• ιατρικές τεχνολογίες, όπως τομογραφίες και θεραπείες με σωματίδια,
• εξειδικευμένες τεχνικές ανάλυσης δεδομένων και υπολογιστικής ισχύος.
Στην επίσκεψη μας στο CERN οι μαθητές μας ξεναγήθηκαν από Έλληνες επιστήμονες σε δύο βασικές υποδομές:
• Τον ιστορικό επιταχυντή Synchrocyclotron, που αποτέλεσε την απαρχή των ερευνών του CERN.
• Τον ανιχνευτή CMS (Compact Muon Solenoid), έναν από τους δύο κύριους ανιχνευτές του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC). Ο CMSείναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο επιστημονικό όργανο, σχεδιασμένο να καταγράφει τα σωματίδια που προκύπτουν από συγκρούσεις πρωτονίων σε σχεδόν την ταχύτητα του φωτός. Στο CMS, μαζί με τον ανιχνευτή ATLAS, ανιχνεύτηκε το σωματίδιο Higgs το 2012, γεγονός που άλλαξε την ιστορία της φυσικής.
Στη συνέχεια περιηγήθηκαν στον νέο εκπαιδευτικό χώρο Science Gateway, όπου συμμετείχαν ενεργά σε διαδραστικές εκθέσεις, κατανόησαν τη δομή της ύλης, τη σημασία της ενέργειας και της καινοτομίας, και ενθαρρύνθηκαν να σκεφτούν την επιστήμη ως μέσο κατανόησης και βελτίωσης του κόσμου.
Η τελευταία μας βραδιά αφιερώθηκε σε μια ήσυχη αλλά ουσιαστική περιήγηση στη Γενεύη όπου επισκεφθήκαμε:
• Το Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας,
• την ιστορική πλατεία Place du Bourg-de-Four,
• το φωταγωγημένο συντριβάνι Jet d’Eau, σύμβολο της πόλης.
Εκπαιδευτική και Παιδαγωγική Σημασία της Επίσκεψης στο CERN
Η εμπειρία στο CERN:
• Ενίσχυσε το ενδιαφέρον για τις θετικές επιστήμες, παρουσιάζοντας στους μαθητές ένα πεδίο γνώσης στο οποίο μπορούν να συνεισφέρουν και οι ίδιοι στο μέλλον.
• Σύνδεσε τη θεωρητική γνώσητων σχολικών μαθημάτων με τις πραγματικές εφαρμογές της επιστήμης.
• Καλλιέργησε δεξιότητες κριτικής σκέψης, επιστημονικής διερεύνησηςκαι παγκόσμιας συνείδησης.
• Ανέδειξε τη διεθνή συνεργασία στην επιστήμη, δίνοντας έμπνευση στους μαθητές για σπουδές και σταδιοδρομία στην επιστημονική κοινότητα.
Γενική εκπαιδευτική και παιδαγωγική αξιολόγηση
Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, η εκδρομή προσέφερε στους μαθητές μια πολύτιμη και πολυεπίπεδη εμπειρία, η οποία:
• Καλλιέργησε τη γνώση και το ενδιαφέρονγια την ιστορία, την τέχνη, την τεχνολογία και τις θετικές επιστήμες.
• Ανάπτυξε κοινωνικές και πολιτισμικές δεξιότητες, μέσα από την έκθεση σε διαφορετικά περιβάλλοντα και πολιτισμούς.
• Ενίσχυσε την υπευθυνότητα, την αυτονομία και τη συνεργασία, στοιχεία απαραίτητα για την προσωπική και ακαδημαϊκή τους πρόοδο.
• Προσέφερε ένα βιωματικό και πολυαισθητηριακό πλαίσιο μάθησης, πέρα από τα στενά όρια της σχολικής τάξης.