«Ο ελληνικός τουρισμός -και ειδικά το ελληνικό ξενοδοχείο- αποτελεί διαχρονικά στρατηγικό πυλώνα για την εθνική οικονομία. Ωστόσο, τίποτα ουσιαστικό δεν οικοδομήθηκε χωρίς όραμα, σχέδιο, συνέπεια και σοβαρή δουλειά», τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννης Χατζής, μιλώντας στην τακτική γενική συνέλευση της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου.
Όπως είπε, οι αριθμοί των αφίξεων και των εσόδων αποτυπώνουν μέρος της συνολικής εικόνας. Δεν αρκούν όμως για να μας πάνε στο αύριο. «Οφείλουμε να κοιτάξουμε πιο βαθιά: να εντοπίσουμε τις διαρθρωτικές αδυναμίες, να αναγνωρίσουμε τις ποιοτικές προκλήσεις και -κυρίως- να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας».
«Χρειαζόμαστε μια Ελλάδα με σύγχρονες υποδομές, λειτουργική για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της. Μια Ελλάδα που να αξιοποιεί με σχέδιο και σοβαρότητα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα», υπογράμμισε ο κ. Χατζής.
Αναφερόμενος στη Ρόδο, σημείωσε ότι η τοπική οικονομία της, όπως και άλλων νησιών, στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στον τουρισμό. «Ωστόσο, ενώ όλοι αναγνωρίζουν τη συμβολή μας, αντί να συνεργαζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο, εγκλωβιζόμαστε στην αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων, τα οποία σε ανταγωνίστριες χώρες έχουν εδώ και καιρό λυθεί», πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι, παρά τα πολλαπλά και έμπρακτα οφέλη του τουρισμού στην εθνική οικονομία και την απασχόληση, ο τομέας έχει αφεθεί να λειτουργεί στον «αυτόματο πιλότο», και πως, αντί να ενισχύεται και να προστατεύεται η υγιής και νόμιμη επιχειρηματικότητα, βλέπουμε την παραοικονομία να λειτουργεί ανεξέλεγκτα. Συνεχώς προκύπτουν νέα εμπόδια, ενώ οι πιέσεις προς τις νόμιμες επιχειρήσεις ολοένα και αυξάνονται:
• Μείωση της ανταγωνιστικότητάς μας μέσω της αύξησης των έμμεσων φόρων και τελών.
• Περιορισμός της πρόσβασης του τουρισμού στα κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου.
• Έλλειψη σαφούς πολεοδομικού και χωροταξικού πλαισίου. Το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό ακόμα αγνοείται, η δε διαβούλευση για τα τοπικά χωροταξικά, ενώ ξεκίνησε ορθά, έχει σταματήσει.
• Απουσία ασφάλειας δικαίου, ένα από τα πιο δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.
• Εμπόδια στην ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων μας, όπως στην απλή χρήση του αιγιαλού.
• Προβλήματα στη καθημερινότητά μας μέσω εφαρμογής διαδικασιών όπως η ψηφιακή κάρτα εργασίας.
Ο κ. Χατζής αναφέρθηκε επίσης στην υπέρμετρη επιβάρυνση που προκαλείται στις υποδομές από τη βραχυχρόνια μίσθωση.
«Η Ελλάδα έχει σήμερα μια μοναδική ευκαιρία. Με την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και τους διαθέσιμους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης έχουμε την υποχρέωση – να επενδύσουμε σε βασικές δημόσιες υποδομές: στις μεταφορές, στην υγεία, στην ύδρευση, στην καθαριότητα. Να αντιμετωπίσουμε χρόνιες παθογένειες και να χτίσουμε πάνω σε γερά θεμέλια το μέλλον του ελληνικού τουρισμού – και μαζί του, της χώρας», τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων.
Πηγή: moneyreview.gr
Φωτογραφία αρχείου