Μεγάλη αναστάτωση σε όλη την Κρήτη προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός έντασης 6,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ -σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου- που έγινε ιδιαίτερα αισθητός στις 6:19 το πρωί σήμερα, Πέμπτη 22 Μαΐου 2025.
Στην οδό 25ης Αυγούστου, στο κέντρο του Ηρακλείου, η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας απέκλεισε σημείο, πριν από λίγο, σύμφωνα με το patris.gr, όπου παρατηρήθηκε -λόγω του σεισμού- πτώση τμημάτων κτιρίου, πιθανότατα από το διατηρητέο Μέγαρο Κοθρή – Λιοπυράκη (φωτογραφία κορυφή).
Σε ετοιμότητα βρίσκονται όλες οι Υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου μετά τον ισχυρό σεισμό το πρωί της Πέμπτης 22 Μαΐου. Ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, καθηγητή Ευθύμη Λέκκα, καθώς και με τις τοπικές Αρχές για την εκτίμηση της κατάστασης. Επίσης, γίνονται έλεγχοι στα σχολεία του Δήμου Ηρακλείου τα οποία εφόσον δεν έχουν εμφανίσει ζημιές, θα λειτουργήσουν κανονικά.
Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Μανώλης Μενεγάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα σημείωσε πως ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλη την περιοχή, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές. Σχετικά με τα σχολεία, σημείωσε πως θα υπάρξουν αποφάσεις την επόμενη ώρα.
Η δόνηση έγινε αισθητή και στην Αθήνα. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε Ρέθυμνο και Χανιά. Λίγα λεπτά αργότερα ακολούθησε μετασεισμός 3,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία σημειώθηκε κατολίσθηση στον δρόμο Μύρος Τέρτσα στα νότια του νομού Λασιθίου, όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία.
«Υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα», δηλώνει -σύμφωνα με το cretalive.gr– ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Νίκος Συριγωνάκης, που μίλησε για πτώσεις αντικειμένων μέσα σε σπίτια, αλλά καμία αναφορά για μεγάλες ζημιές. Όπως επεσήμανε, υπάρχει επικοινωνία με τη Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, προκειμένου να αποφασιστεί τι θα γίνει με τη λειτουργία των σχολείων.
Κανένα πρόβλημα στα σχολεία στη Σητεία. Όπως είπε ο δήμαρχος Σητείας, Γιώργος Ζερβάκης στον ΣΚΑΪ, τα σχολεία ήδη ελέγχθηκαν και δεν διαπιστώθηκε πρόβλημα.
Ο Δήμος Σφακίων ανακοίνωσε ότι «το φαράγγι της Ίμπρου θα παραμείνει κλειστό σήμερα, Πέμπτη 22 Μαΐου 2025, λόγω του σεισμού που σημειώθηκε νωρίτερα στην ευρύτερη περιοχή. Η απόφαση ελήφθη για προληπτικούς λόγους, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των επισκεπτών».
ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητή Ευθύμη Λέκκα, «είχε σημαντικό βάθος και αυτό είναι σημαντικό γιατί μάλλον δεν θα έχουμε εκδήλωση τσουνάμι».
Είναι σε τάφρο, όχι στο ελληνικό τόξο, πρόσθεσε ο κ. Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ, εκτιμώντας ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες ζημιές στην Κρήτη.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Θανάσης Γκανάς, πρόκειται για έναν κλασικό σεισμό σε ενδιάμεσο βάθος και είναι μακριά από τη Σαντορίνη.
Εξηγώντας γιατί έγινε αισθητός σε μεγάλη ακτίνα, είπε πως «όταν σημειώνονται τέτοιοι σεισμοί υπάρχει μεγάλη αισθητότητα σε μεγάλες αποστάσεις» και πρόσθεσε ότι «θα έχουμε ελάχιστους μετασεισμούς».
«Δεν βλέπω λόγο ανησυχίας», σημειώνει ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης.
Διαβάστε ακόμη:
Τι είπαν Λέκκας, Τσελέντης, Γκανάς για τον ισχυρό σεισμό ανοιχτά της Κρήτης