Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο μετέβη σήμερα το μεσημέρι αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κρήτης, με επικεφαλής τον αρχιεπίσκοπο Ευγένιο.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, με φόντο τις εκκρεμότητες που παραμένουν όσον αφορά την εκλογή νέου Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου, μετά την εκδημία του μακαριστού Δαμασκηνού.
Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευσαν τέσσερις Μητροπολίτες: ο Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος (που ασκεί καθήκοντα Τοποτηρητή στη Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου), ο Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμος, ο Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλος και ο Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Πρόδρομος. Η σύνθεση της Αντιπροσωπείας είναι ενδεικτική του ειδικού βάρους που αποδίδει η Εκκλησία της Κρήτης στο θέμα, καθώς οι συγκεκριμένοι Ιεράρχες εκπροσωπούν όλες τις κρίσιμες περιοχές της Μεγαλονήσου.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής: «Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δέχθηκε σε συνεργασία, την Παρασκευή, 23 Μαΐου 2025, Αντιπροσωπεία της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της εν Κρήτη Εκκλησίας με επί κεφαλής τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ευγένιο, και με τη συμμετοχή των Σεβ. Μητροπολιτών Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου, Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου και Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου. Παρέστησαν, επίσης, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ και ο Πανοσιολ. Μ. Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου».
Πηγές προσκείμενες στην Αντιπροσωπεία, που επικαλείται το vimaorthodoxias.gr, αναφέρουν ότι επί τάπητος τέθηκε το όλο κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά τις έντονες τοπικές αντιδράσεις αλλά και την παρέμβαση πολιτειακών παραγόντων. Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να δρομολογηθεί σύντομα η διαδικασία εκλογής νέου Ποιμενάρχη, με πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχη.
Η Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το επόμενο διάστημα, μετά την επιστροφή της Αντιπροσωπείας, για να αξιολογήσει τα δεδομένα. Οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο όπου η ενότητα και η ειρήνη εντός των κόλπων της Εκκλησίας της Κρήτης θεωρούνται καίριες, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω όξυνση.
Η επίσκεψη στο Φανάρι έχει σαφή συμβολικό χαρακτήρα, αλλά και ουσιαστικό ρόλο στη γεφύρωση των διαφωνιών που έχουν προκύψει στο εκκλησιαστικό τοπίο της Κρήτης. Η συνάντηση χαρακτηρίζεται από παρατηρητές ως «πρώτη σοβαρή απόπειρα αποσυμπίεσης» μετά τα γεγονότα του Απριλίου και την παρέμβασης της Κυβέρνησης για το «μεταθετό», σε συνεννόηση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.