Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Χανίων, Παύλος Πολάκης, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης στο κεντρικό δελτίο του «Κόντρα» και τον Ν. Παναγιωτόπουλο, καταγγέλλοντας «βαρύτατες καταγγελίες για το σκάνδαλο των αγροτικών επιδοτήσεων, την υπερκοστολόγηση μεγάλων δημόσιων έργων και την αποδόμηση κρίσιμων θεσμικών μηχανισμών».
Στο επίκεντρο της κριτικής του βρέθηκε η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, την οποία χαρακτήρισε ως «εστία διαφθοράς με πολιτική κάλυψη και οικονομική εξαγορά». Όπως ανέφερε, το σκάνδαλο αφορά σε «παράνομες επιδοτήσεις που καταβλήθηκαν την περίοδο 2019–2022, δηλαδή επί υπουργίας Βορίδη, Γεωργαντά και Αυγενάκη». Κατήγγειλε ότι χιλιάδες ΑΦΜ “απελευθερώθηκαν” και πληρώθηκαν παρά τους ελέγχους, ενώ ψευδείς δηλώσεις εκτάσεων και ανύπαρκτων ζώων «επέτρεψαν σε μη δικαιούχους να εισπράξουν επιδοτήσεις εις βάρος των πραγματικών παραγωγών».
Ο κ. Πολάκης υπερασπίστηκε τη διαχείριση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας ότι «η πιο τίμια διαχείριση των αγροτικών επιδοτήσεων έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ», με χαρακτηριστικό παράδειγμα την επαναφορά 1.600.000 στρεμμάτων ως επιλέξιμων βοσκότοπων, μέσω του κανονισμού Omnibus και την αποφυγή προστίμου 440 εκατομμυρίων ευρώ από την Ε.Ε.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Βουλευτής στις ευθύνες της κυβέρνησης για την υπονόμευση του θεσμικού ελέγχου. Όπως σημείωσε, «ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ που επιχείρησε να επιβάλει διαφάνεια αντικαταστάθηκε άμεσα», ενώ οι εταιρείες πληροφορικής που κατέχουν τα γεωχωρικά δεδομένα «λειτουργούν ως μονοπώλια, κατευθύνοντας τις επιδοτήσεις μέσα από δίκτυα πελατειακής εύνοιας».
Αναφερόμενος στο έργο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), ο κ. Πολάκης κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για «τετραετή καθυστέρηση, αδικαιολόγητη αναστολή διαγωνισμών και τελικά υλοποίηση του ίδιου σχεδιασμού που είχε ολοκληρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με σχεδόν διπλάσιο κόστος». Σύμφωνα με όσα είπε, το συνολικό κόστος εκτινάχθηκε από 1,5 δισ. ευρώ σε 2,8 δισ., χωρίς πλήρη διαφάνεια των συμβάσεων και με χαμηλό ποσοστό έκπτωσης.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα διόδια, επισημαίνοντας ότι «οι πολίτες καλούνται να προπληρώσουν το έργο και να πληρώνουν και διόδια – και φανερά και αφανή». Όπως είπε, η Κρήτη κινδυνεύει να γίνει «το μοναδικό νησί στη Μεσόγειο με διοδιακή επιβάρυνση». Ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε, δεσμεύεται για επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης, «τόσο ως προς το κόστος και τη χάραξη, όσο και για την κατάργηση των διοδίων».
Σχετικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για προανακριτική επιτροπή για το έγκλημα των Τεμπών, ο Π. Πολάκης υπογράμμισε: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ευθύνη. Το επιτελικό κράτος, που ο ίδιος συγκρότησε, ελέγχει κάθε σύμβαση άνω των 100.000 ευρώ. Δεν μπορεί να λέει ότι δεν γνώριζε». Απηύθυνε, παράλληλα, ανοιχτό κάλεσμα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής,, αναγνωρίζοντας ότι «η απόδοση Δικαιοσύνης υπερτερεί οποιασδήποτε πολιτικής ή προσωπικής διαφωνίας».
Ερωτώμενος για την πιθανότητα επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα, σημείωσε: «Έχω στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα από το 2009 μέχρι το 2023, σε όλες τις κρίσιμες μάχες, και το πλήρωσα. Δεν εισέπραξα το ίδιο από όλους, αλλά δεν άλλαξα στάση. Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Αν είναι να επιστρέψει, να το πει τώρα. Δεν κάνει καλό αυτή η εκκρεμότητα, ούτε στον ίδιο ούτε στον χώρο». Παράλληλα, διαφοροποιήθηκε πλήρως από τον Στέφανο Κασσελάκη, λέγοντας πως «δεν μπορεί να διεκδικεί την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ όποιος έχει offshore εταιρείες στα νησιά Μάρσαλ. Αν αυτά είχαν αποκαλυφθεί τότε, δεν θα είχε γίνει ποτέ πρόεδρος».
Αναφερόμενος στην αθώωση της Ρένας Δούρου, ο κ. Πολάκης χαιρέτισε την απόφαση της Δικαιοσύνης, λέγοντας πως «η Δούρου στοχοποιήθηκε πολιτικά, για να σβήσει από τη συλλογική μνήμη ότι επί των ημερών της, στην Περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτήθηκαν 1.260 έργα ύψους 2,7 δισ. ευρώ. Την έσυραν στα δικαστήρια για να θολώσουν το έργο της Αριστεράς. Αλλά σήμερα αθωώθηκε. Και αυτό είναι δικαίωση».
Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή του, ο Παύλος Πολάκης διατύπωσε με σαφήνεια και ένταση το πολιτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, απευθύνοντας κάλεσμα για επανεκκίνηση με ξεκάθαρο ιδεολογικό προσανατολισμό και συγκρουσιακή στρατηγική. Όπως σημείωσε, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ οφείλει «να μιλήσει ξανά καθαρά, με αιχμηρό λόγο και με στρατηγική επανάκτησης του κράτους και της κοινωνικής πλειοψηφίας». Υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει ρήξη με τα κατεστημένα συμφέροντα και να απορριφθεί η λογική της ήπιας, στρογγυλεμένης διαχείρισης, λέγοντας: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, όχι κόμμα συνδιαλλαγής». Επίσης, σημείωσε ότι «Ο λαός ζητά λογοδοσία, δικαιοσύνη, πολιτική ανατροπή. Ζητά αλήθεια, όχι ψιθύρους. Η κοινωνία βράζει, η αδικία περισσεύει και το δημόσιο συμφέρον λεηλατείται». Και κατέληξε τονίζοντας πως: «Τώρα είναι η ώρα να επιστρέψουμε, όχι απλώς ως εναλλακτική διαχείριση, αλλά ως αναγκαία ρήξη και πολιτική αποκατάσταση».