«Οι εργασίες αποπεράτωσης στο Ikos Kissamos, τη μεγαλύτερη ξενοδοχειακή επένδυση στην ιστορία της Κρήτης, προχωρούν με ιδιαίτερα ικανοποιητικούς ρυθμούς. Περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι συμμετέχουν στην κατασκευή αυτού του μοναδικού project που θα αναβαθμίσει την εικόνα όλης της υπέροχης δυτικής Κρήτης. Η έναρξη λειτουργίας θα γίνει, όπως εξαρχής σχεδιάσθηκε, τον Απρίλιο 2026».
Τα παραπάνω, μαζί με τη φωτορεαλιστική απεικόνιση του νέου resort, ανάρτησε στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, o Ανδρέας Ανδρεάδης, ο διευθύνων σύμβουλος του Sani/Ikos Group και επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Το Ikos Kissamos, που αναπτύσσεται κατά μήκος ενός παραλιακού μετώπου 600 μέτρων, θα έχει δυναμικότητα 414 δωματίων, σουιτών και bungalows, με 1.280 κλίνες συνολικά. Σε αυτό θα υπάρχουν, επίσης, διαφόρων ειδών εστιατόρια, γυμναστήριο, spa, θέατρο, πισίνες (θερμαινόμενες και μη), αθλητικές και λοιπές υποστηρικτικές εγκαταστάσεις.

Θα είναι το πρώτο ξενοδοχειακό συγκρότημα υπό το εμπορικό σήμα της Ikos Resorts στην Κρήτη, έναν προορισμό που εδώ και χρόνια η Διοίκηση του Ομίλου έχει εντάξει στα αναπτυξιακά της σχέδια.
Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου δίδεται η Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για την κατασκευή και λειτουργία του έργου: «Νέο κύριο ξενοδοχειακό κατάλυμα-ξενοδοχείο, κατηγορίας 5*, δυναμικότητας 1.280 κλινών – 414 δωματίων, με Ε.Ε.Λ. δυναμικότητας 3.417 Μ.Ι.Π., εντός γηπέδου συνολικού εμβαδού 203.222,29 m2, στη θέση «Κάμπος – Λειβάδια», εκτός ορίων οικισμού Άγιος Αντώνιος Καλλεργιανών και εκτός σχεδίου πόλεως του Δήμου Κισάμου, Π.Ε. Χανίων, της εταιρείας ΙΚΟS KISSAMOS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ».
Το έργο
Σύμφωνα με την εγκριτική απόφαση του υπουργείου, το έργο αφορά στην κατασκευή, νέου κύριου ξενοδοχειακού καταλύματος, κλασσικού, κατηγορίας πέντε αστέρων (5*), δυναμικότητας 1.280 κλίνες – 414 δωμάτια, καθώς και τη λειτουργία και τυχόν ανακαίνιση – συντήρηση του, στη θέση Κάμπος – Λειβάδια», εκτός ορίων οικισμού Άγιος Αντώνιος Καλλεργιανώντου και εκτός σχεδίου πόλεως των Δημοτικών Ενοτήτων Κισάμου και Μυθήμνης του Δήμου Κισάμου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, της Περιφέρειας Κρήτης.
Το σύνολο του έργου δυναμικότητας 414 δωματίων – 1.280 κλινών, όπως φαίνεται στο παραπάνω σχεδιάγραμμα, οργανώνεται σε 8 περιοχές:
– την περιοχή δωματίων deluxe 1
– την περιοχή δωματίων deluxe 2
– την περιοχή δωματίων standard 1
– την περιοχή δωματίων standard 2
– την περιοχή του παραλιακού μετώπου, με τα κτίρια εστιατορίων και γυμναστηρίου (ειδικά κτίρια 1),
– την περιοχή των αθλητικών εγκαταστάσεων (ειδικά κτίρια 2),
– την περιοχή του spa και θεάτρου (ειδικά κτίρια 3) και
– την περιοχή των υποστηρικτικών εγκαταστάσεων (ειδικά κτίρια 4).
Επίσης, προβλέπεται για την εξυπηρέτηση των αναγκών του έργου μεταξύ άλλων η κατασκευή από τον φορέα του έργου:
1. Κολυμβητικών δεξαμενών, συνολικής επιφάνειας περίπου 5.830m2 και συνολικού όγκου 7.600m3. Ειδικότερα, προβλέπεται να κατασκευαστούν τέσσερεις (4) εξωτερικές, μία θερμαινόμενη.
εσωτερική, τέσσερεις (4) θερμαινόμενες εξωτερικές και δεκαέξι (16) ιδιωτικές κολυμβητικές δεξαμενές.
2. Εσωτερικού οδικού δικτύου.
3. Εσωτερικού δικτύου ύδρευσης
4. Εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης
5. Εξωτερικού δικτύου αποχέτευσης για σύνδεση με την Ε.Ε.Λ. Δήμου Κισάμου.
6. Εξωτερικού δικτύου ύδρευσης για σύνδεση με τη δεξαμενή του Δήμου στη θέση “Παρθενώνας” Δημοτικής Κοινότητας Κισάμου.
7. Γεφυρών, για την επικοινωνία των δύο τμημάτων του γηπέδου του έργου, που χωρίζονται από το ρέμα.
8. Χώρων στάθμευσης.
9. Φυτευτικού χώρου, κατάλληλα διαμορφωμένου.
Το σύνολο των παραπάνω κύριων και υποστηρικτικών εγκαταστάσεων του έργου, αναπτύσσεται σε γήπεδο συνολικής έκτασης Ε= 203.222,29m2, το οποίο παρουσιάζεται στην παραπάνω εικόνα και περιγράφεται από τις ακόλουθες συντεταγμένες κατά ΕΓΣΑ ’87 και WGS ‘84. Ειδικότερα, το εξεταζόμενο γήπεδο προέκυψε από τη συνένωση 33 αγροτεμαχίων.