Βολές κατά της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Χανίων για όσα συμβαίνουν στην παραλία Παχιά Άμμος, στον Σταυρό Ακρωτηρίου, εξαπέλυσε σήμερα η δημοτική παράταξη “Όνειρο είναι τα Χανιά” κάνοντας λόγο για “υποτίμηση από τη Δημοτική Αρχή των πολιτών που διαμαρτύρονται, με παντελή έλλειψη διαβούλευσης και προσχηματική «φιλοξενία» τους στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου για ολιγόλεπτους παράλληλους μονόλογους”.
Η παράταξη Μανιμανάκη σημειώνει ότι “δεν πρόκειται για ζήτημα αισθητικής. Πρόκειται για παραβίαση όρων της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) και της Ειδικής Συγγραφής Υποχρεώσεων (ΕΣΥ) του έργου (Άρθρα 6.2, 12 και 22)”, τονίζοντας ότι “αυτό επιπλέον βεβαιώνει με σχετική απάντησή της, ήδη από τις 4 Ιουνίου, η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, επισημαίνοντας ότι η ΔΕΥΑΧ «οφείλει να πάρει άμεσα μέτρα ώστε τα αντλούμενα ύδατα να διαχειρίζονται με διαφορετικό τρόπο και να μη διατίθενται στην ακτή και στη θάλασσα»”.
“Πρόκειται επιπλέον για υπονόμευση ενός απολύτως αναγκαίου έργου για την περιοχή και την πόλη από την πλευρά αυτών που έπρεπε να το διαφυλάσσουν, της ίδιας της Δημοτικής Αρχής δηλαδή. Αυτών που τόσο καιρό δείχνουν άλλους για την υπονόμευσή του, αλλά εν τέλει με την αλαζονεία και την περιφρόνηση κάθε φωνής που εκφράζει διαφορετική άποψη το έκαναν πασίγνωστο ως πρόβλημα για το περιβάλλον”, σημειώνει στην ανακοίνωσή της η παράταξη Μανιμανάκη.
Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή της υπογραμμίζει τα εξής:

“Το σκηνικό που εκτυλίσσεται το τελευταίο διάστημα με το ζήτημα του αντλιοστασίου του Σταυρού, που ξεκίνησε να κατασκευάζει η ΔΕΥΑΧ στην παραλία Παχιά Άμμο, είναι επαναλαμβανόμενο. Υποτίμηση από τη Δημοτική Αρχή των πολιτών που διαμαρτύρονται, με παντελή έλλειψη διαβούλευσης και προσχηματική «φιλοξενία» τους στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου για ολιγόλεπτους παράλληλους μονόλογους.
Είναι όμως αυτοί οι δημότες, που τόσο λοιδορούνται από τη Δημοτική Αρχή, οι οποίοι με την ευρύτατη ενεργοποίησή τους έφεραν στη δημοσιότητα σε πανελλαδικό επίπεδο την παραβίαση περιβαλλοντικών όρων και κανονισμών που εδώ και καιρό επισυμβαίνει με ευθύνη της ΔΕΥΑΧ και της ίδιας της Δημοτικής Αρχής. Γιατί αυτό συνιστά η απόρριψη του υφάλμυρου νερού αναμεμειγμένου με υλικά εκσκαφής που απορρίπτονται πότε στις αμμοθίνες, πότε στο βραχώδες της παραλίας και καταλήγουν στη θάλασσα.
Επί εβδομάδες δημόσια διαμαρτύρονται προς πάσα κατεύθυνση οι δημότες και ερωτά η αντιπολίτευση για την απόρριψη αυτών των υλικών και ούτε μία ανάληψη ευθύνης και αλλαγή πρακτικής δεν εδέησαν ούτε ο εργολάβος ούτε η ΔΕΥΑΧ. Όταν πλέον το ζήτημα φάνηκε διά γυμνού οφθαλμού, όταν οι επισκέπτες της παραλίας έφτασαν να βγάλουν την πρίζα της αντλίας που απέρριπτε τα υλικά εκσκαφής και να κληθεί η Αστυνομία να επιληφθεί, η Δημοτική Αρχή με δήλωσή της ζήτησε συγγνώμη για τη δυσάρεστη εικόνα και την αναστάτωση.
Δυστυχώς όμως για όλους, δεν πρόκειται για ζήτημα αισθητικής. Πρόκειται για παραβίαση όρων της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) και της Ειδικής Συγγραφής Υποχρεώσεων (ΕΣΥ) του έργου (Άρθρα 6.2, 12 και 22).
Αυτό επιπλέον βεβαιώνει με σχετική απάντησή της, ήδη από τις 4 Ιουνίου, η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, επισημαίνοντας ότι η ΔΕΥΑΧ «οφείλει να πάρει άμεσα μέτρα ώστε τα αντλούμενα ύδατα να διαχειρίζονται με διαφορετικό τρόπο και να μη διατίθενται στην ακτή και στη θάλασσα».
Πρόκειται επιπλέον για υπονόμευση ενός απολύτως αναγκαίου έργου για την περιοχή και την πόλη από την πλευρά αυτών που έπρεπε να το διαφυλάσσουν, της ίδιας της Δημοτικής Αρχής δηλαδή. Αυτών που τόσο καιρό δείχνουν άλλους για την υπονόμευσή του, αλλά εν τέλει με την αλαζονεία και την περιφρόνηση κάθε φωνής που εκφράζει διαφορετική άποψη το έκαναν πασίγνωστο ως πρόβλημα για το περιβάλλον.
Ως προς το κείμενο που δημοσιοποίησε το ΤΕΕ/ΤδΚ πως «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι παρακάμπτεται οποιαδήποτε τεχνική προδιαγραφή της κείμενης νομοθεσίας», αφορά την τεχνική λύση της κατασκευής του αντλιοστασίου και όχι τον τρόπο απόρριψης των υλικών εκσκαφής. Για την απόρριψη, το κείμενο λέει αυτό που είναι παραδεκτό από όλους -ελπίζουμε- αλλά παραμένει ευχή, ότι δηλαδή «είναι δεδομένο ότι σε όλα τα στάδια κατασκευής του έργου, συμπεριλαμβανομένης και της πρόσφατης άντλησης υφάλμυρου νερού και φυσικών εκσκαφικών υλικών από τον πυθμένα του έργου κατά τη διάρκεια των εκσκαφών του αντλιοστασίου, πρέπει να τηρούνται οι εγκεκριμένες μελέτες και η ισχύουσα νομοθεσία».
Για το εάν τηρούνται πράγματι οι συμβατικές υποχρεώσεις, η ΑΕΠΟ και η ισχύουσα νομοθεσία, είναι υποχρέωση κάθε αρμόδιου να πάρει θέση, πριν να είναι πολύ αργά”.