«Να μη διανοηθεί η κυβέρνηση να φορτώσει στην πλάτη των βιοπαλαιστών αγροτών, κτηνοτρόφων αλλά και του ελληνικού λαού τα σπασμένα της πολιτικής της και τις κομπίνες των χειροκροτητών της» επισημαίνει, με σημερινή της ανακοίνωση, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων.
Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή της σημειώνει τα εξής:
«Οι πρόσφατες εξελίξεις με το τεράστιο φαγοπότι των επιδοτήσεων και το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ έρχονται να επιβεβαιώσουν όλα όσα κατήγγειλε και αποκάλυπτε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων και το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα σε όλη την Ελλάδα.
Όλα όσα σήμερα παρουσιάζονται ως “σκάνδαλο”, με διάφορους να πέφτουν από τα σύννεφα, γίνονται επί χρόνια σε πλήρη γνώση των κυβερνήσεων, σε πλήρη συστοιχία με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και την ΚΑΠ.

Ο Πρωθυπουργός της χώρας ήταν ενήμερος για ότι συνέβαινε στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο ίδιος εξάλλου παίρνει επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ως ιδιοκτήτης γης.
Αυτή η κατάσταση είναι το αποτέλεσμα λειτουργίας ενός συστήματος που βασίζεται στην εξαγορά συνειδήσεων, στις πελατειακές σχέσεις, τα ρουσφέτια και τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος, αλλά και το αποτέλεσμα της λειτουργίας της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και του τρόπου εφαρμογής της από τις ελληνικές κυβερνήσεις με πιο χαρακτηριστική περίπτωση τη λεγόμενη “τεχνική λύση” για την οποία ήταν ενήμεροι η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ελληνικές κυβερνήσεις και ο ΟΠΕΚΕΠΕ και ας μην το παίζουν άμωμες παρθένες τώρα.
Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα ούτε από τα πρόσωπα που βγαίνουν στη δημοσιότητα σαν πρωτεργάτες και αρχικομπιναδόροι. Είναι οι ίδιοι οι οποίοι έλεγαν ότι δεν χρειάζονται αγώνες αλλά διάλογος για να λυθούν τα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών. Είναι οι ίδιοι οι οποίοι στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις πρωτοστάτησαν στην προσπάθεια συκοφάντησης των αγώνων του αγροτικού κινήματος και δεν έχαναν ευκαιρία να υποβαθμίζουν και να απαξιώνουν τα όσα καταγγέλλαμε για τις πολύ μεγάλες δυσκολίες και αδικίες τις οποίες βιώναμε εξαιτίας της πολιτικής τους. Στην κυριολεξία μας απέδειξαν λοιπόν ότι είναι “άξιος ο μισθός τους”.
Προειδοποιούμε την κυβέρνηση και τους διάφορους απατεώνες ότι σαν οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι.
Απαιτούμε:
– Σύνδεση της επιδότησης με την πραγματική παραγωγή και το πραγματικό αριθμό ζωικού κεφαλαίου. Μόνο όσοι παράγουν είναι πραγματικοί αγροτοκτηνοτρόφοι και όχι οι ιδιοκτήτες γης.
– Να μην πληρώσουμε εμείς τα σπασμένα και τα πρόστιμα! Ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και την ΚΑΠ να μην πάει στα πρόστιμα όπως μας ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να πράξει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
– Να πληρώσουν τα πρόστιμα οι Υπουργοί, οι Διοικήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι επιτήδειοι που τσέπωσαν εκατοντάδες χιλιάδες και εκατομμύρια ευρώ, όλοι όσοι έχουν πολιτικές και ποινικές ευθύνες για το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
– Να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες σε όλους τους εμπλεκόμενους. Να επιστραφούν στους αγροτοκτηνοτρόφους όσα χρήματα κατευθύνθηκαν σε αυτούς που χρόνια λυμαίνονται τις αγροτικές επιδοτήσεις σε βάρος του μόχθου και του ιδρώτα μας.
– Δεν δεχόμαστε να χαρακτηρίζονται συλλήβδην όλοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι ως εν δυνάμει “απατεώνες που τρώνε τις επιδοτήσεις”. Απαιτούμε να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα ονόματα όσων συμμετείχαν στο σκάνδαλο, όσων αγροτών και κτηνοτρόφων εισέπραξαν παράνομα επιδοτήσεις. Αυτοί για ευνόητους λόγους είναι οι μεγαλύτεροι πολέμιοι των μπλόκων, των κινητοποιήσεων και του οργανωμένου αγροτικού κινήματος.
– Η υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ, ο έλεγχος και οι πληρωμές, οι απαιτούμενες μελέτες, θα πρέπει να γίνονται δωρεάν από τις κρατικές Υπηρεσίες».