Στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού «ΜΑΤΚΑ» στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, από 15 έως 18 Ιανουαρίου, συμμετείχε η Περιφέρεια Κρήτης, με στόχο την προώθηση του τουριστικού της προϊόντος και την περαιτέρω ενίσχυση του ρεύματος από τη φινλανδική αγορά.
Οι Φινλανδοί αγαπούν την Κρήτη και την επιλέγουν ξανά και ξανά για τις διακοπές τους, όπως διαπιστώθηκε τόσο από τις μαρτυρίες των ίδιων, όσο και από τη μεγάλη προσέλευση επισκεπτών στο περίπτερο της Περιφέρειας Κρήτης, όπου ενημερώθηκαν για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού καθώς και τις αυθεντικές εμπειρίες που προσφέρει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Φινλανδικής Ένωσης Τουριστικών Επαγγελματιών (SMAL), η Ελλάδα παραμένει σταθερά η πρώτη επιλογή των Φινλανδών ταξιδιωτών (σύνολο 208.809 ταξιδιώτες το 2025) με παραπάνω από 123.000 εξ αυτών να επιλέγουν την Κρήτη. Οι αεροπορικές αφίξεις στα αεροδρόμια Ηρακλείου και Χανίων, κατατάσσουν τη Φινλανδία στη 15η θέση. Οι κύριοι λόγοι που οι Φινλανδοί επιλέγουν την Κρήτη είναι η φύση και οι δραστηριότητες, η γαστρονομία και η αυθεντική φιλοξενία, αλλά και η ασφάλεια του προορισμού, ενώ όπως δημοσίευσε η SMAL ταξιδεύουν πλέον όλο και περισσότερο στις χώρες της Μεσογείου στην αρχή της άνοιξης και του φθινοπώρου, συνεισφέροντας στην ενίσχυση της χαμηλής τουριστικής περιόδου.
Το περίπτερο της Περιφέρειας Κρήτης επισκέφθηκε η Πρέσβειρα της Ελλάδας στη Φινλανδία Ναταλία Μ. Καραγεώργου, ενώ κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας της έκθεσης για επαγγελματίες έλαβαν χώρα επαφές με εκπροσώπους ταξιδιωτικών οργανισμών, όπως Apollo και μέσων επικοινωνίας όπως Mondo, Time out Finland κ.λπ.
Η συμμετοχή στην έκθεση Matka εντάσσεται στους στρατηγικούς στόχους της Περιφέρειας Κρήτης για το 2026, που περιλαμβάνουν την ενίσχυση της διεθνούς αναγνωρισιμότητας του προορισμού, τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και τη γεωγραφική διασπορά της τουριστικής κίνησης σε όλο το νησί. Μέσω της συνεχούς και στοχευμένης παρουσίας στις διεθνείς αγορές, η Περιφέρεια εργάζεται μεθοδικά για την επίτευξη αυτών των στόχων, διασφαλίζοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού στην Κρήτη.
Την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησε η προϊσταμένη του Τμήματος Τουρισμού της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Ελένη Βουγιουκαλάκη και το στέλεχος του Τμήματος Μαρίνα Τσαπαρίδη.
Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κυριάκος Κώτσογλου δήλωσε: «Το γεγονός και μόνο ότι το φινλανδικό περιοδικό Mondo στην τελευταία του έκδοση, συστήνει την Κρήτη ως τον καλύτερο προορισμό διακοπών για το 2026, αποτέλεσε το πιο όμορφο καλωσόρισμά μας στη φετινή ΜΑΤΚΑ. Οι Φινλανδοί και φέτος θα έρθουν στην Κρήτη, όχι μόνο για τις συστάσεις που έχουν, αλλά γιατί διαχρονικά αποτελούν μια από τις πιο “πιστές” αγορές της Κρήτης, παντού».





