Στην αντιμετώπιση της απειλής του δάκου (Bactrocera Oleae) και άλλων εχθρών της ελιάς, με στόχο την σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας και τη μείωση της χρήσης χημικών, επικεντρώνει το έργο OLIVETECH, η δεύτερη συνάντηση του οποίου πραγματοποιήθηκε, με τη συμμετοχή των Δήμων Αρχανών – Αστερουσίων και Πλατανιά, στη Λευκωσία.
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο (επικεφαλής εταίρος), το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών Κύπρου και το Τμήμα Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κύπρου.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Δήμος Πλατανιά, σε αυτή τη φάση του έργου σχεδιάζεται το ολοκληρωμένο οικοσύστημα έξυπνων ηλεκτρονικών δακοπαγίδων, πληροφοριών και τεχνητής νοημοσύνης και το σύστημα υποστήριξης αποφάσεων (DSS).
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο πεδίο όπου αναμένεται να φιλοξενηθούν οι έξυπνες ηλεκτρονικές δακοπαγίδες που αφορούν τους Κύπριους εταίρους.
Όπως ανέφερε σχετικά ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης που συμμετείχε στη συνάντηση, «είναι σημαντικό και για το Δήμο μας η υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος προκειμένου να μπορούν να εφαρμοστούν σύγχρονες τεχνικές με τη χρήση και της τεχνητής νοημοσύνης για την καταπολέμηση του δάκου. Τα αποτελέσματα του προγράμματος θα αξιοποιηθούν και σε συνεργασία με τη Περιφέρεια Κρήτης που εχει την ευθύνη δακοκτονίας».
Στη συνάντησή συμμετείχε και η γ.γ. του Δήμου Πλατανιά Τριανταφυλλιά Νικολάου η οποία έκανε την παρουσίαση της συμμετοχής του Δήμου ως εταίρος του προγράμματος.
Ανάλογος ηλεκτρονικός εξοπλισμός θα τοποθετηθεί και στο Δήμο Πλατανιά το επόμενο διάστημα μετα την ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών.
Ακολουθήστε το HANIA.news στο Facebook και στο Twitter





