Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ υλοποίησαν τις απειλές τους εξαπολύοντας πλήγματα κατά του Ιράν, το οποίο φέρεται να ανταπέδωσε τα χτυπήματα, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό σκηνικό στη Μέση Ανατολή, που συν τοις άλλοις εντείνει τις αβεβαιότητες στις διεθνείς αγορές και την παγκόσμια οικονομία, καθώς θα μπορούσε να διαταράξει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ενα φλέγον ζήτημα είναι τα Στενά του Ορμούζ, καθώς το Reuters μεταδίδει ότι οι Φρουροί της Επανάστασης απαγόρευσαν τη διέλευση από τη θαλάσσια οδό που συνδέει τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία, το Ιράν, το Ιράκ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τον Κόλπο του Ομάν και την Αραβική Θάλασσα.
Ανακοίνωση σχετικά με την ασφάλεια ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ και τον Περσικό Κόλπο εξέδωσε το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στην οποία αναφέρεται ότι τα Στενά είναι κλειστά μέχρι νεωτέρας.
Ένας αξιωματούχος της ναυτικής αποστολής Aspides της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε το Σάββατο ότι τα πλοία έχουν λάβει VHF μετάδοση από την Επαναστατική Φρουρά του Ιράν που αναφέρει ότι «κανένα πλοίο δεν επιτρέπεται να περάσει από το Στενό του Ορμούζ».
Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι το Ιράν δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα καμία τέτοια εντολή. Η Τεχεράνη απειλεί εδώ και χρόνια να μπλοκάρει τη στενή θαλάσσια οδό ως αντίποινα για οποιαδήποτε επίθεση κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι η ιαπωνική Nippon Yusen KK έδωσε εντολή στον στόλο της να μην πλέει στο Ορμούζ, ενώ η Ελλάδα ζήτησε από τον τεράστιο εμπορικό της στόλο να επανεκτιμήσει τη διέλευση. Σύμφωνα με το Bloomberg, τρεις άλλοι ιδιοκτήτες δήλωσαν ότι επανεξετάζουν την πολιτική τους σχετικά με τις διελεύσεις, ενώ ένας άλλος είπε ότι ερμήνευσε μια σύσταση των ΗΠΑ ως ουσιαστικό κλείσιμο της θαλάσσιας οδού. Ένας πέμπτος απλώς έδωσε εντολή στα πλοία του να προχωρήσουν με προσοχή.
Τα Στενά του Ορμούζ, το σημαντικότερο σημείο διακίνησης πετρελαίου στον κόσμο, είναι ένα από τα πιο σημαντικά σημεία εστίασης σε περιόδους έντασης με το Ιράν, καθώς το ένα πέμπτο του πετρελαίου που μεταφέρεται δια θαλάσσης και ένα μεγάλο μέρος του φυσικού αερίου διέρχεται από αυτό κάθε μέρα.
Σε επιφυλακή οι αγορές
Οι traders παραμένουν εξάλλου σε επιφυλακή για ευρύτερες διαταραχές, συμπεριλαμβανομένου του αντίκτυπου των αντιποίνων του Ιράν και του ενδεχομένου διακοπής της λειτουργίας λιμανιών.
Οι τιμές του πετρελαίου εκτιμάται ότι θα εκτιναχθούν μετά την έναρξη των βομβαρδισμών. Τα κύρια συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο δεν διαπραγματεύονται το Σάββατο και την Κυριακή, γεγονός που δεν επιτρέπει μια σαφή εικόνα για το πώς οι έμποροι αποτιμούν πραγματικά τον κίνδυνο μετά τις επιθέσεις. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση άνω του 10% του αργού πετρελαίου σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία παρακολούθησης των πετρελαιοφόρων του Bloomberg, κατά το μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας παρατηρήθηκε συσσώρευση πλοίων που σταμάτησαν το ταξίδι τους προς τον Ορμούζ από τα ανατολικά.
Πηγή: moneyreview.gr
Ακολουθήστε το HANIA.news στο Facebook και στο Twitter

