Οι επόμενες δράσεις της πρωτοβουλίας «Πάμε για… χόρτα; Άνοιξη 2026» της Περιφέρειας Κρήτης μεταφέρουν το ενδιαφέρον των φίλων της κρητικής γαστρονομίας και της φύσης σε τρεις περιοχές του νησιού, όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την τέχνη της συλλογής των άγριων βρώσιμων χόρτων.
Η αρχή γίνεται το Σάββατο 14 Μαρτίου 2026, με δράση στα Πεμόνια και το Παϊδοχώρι Χανίων. Το σημείο συνάντησης έχει οριστεί στην πλατεία Αγίων Πάντων, στις 11:00 το πρωί, από όπου θα ξεκινήσει μια βιωματική διαδρομή στα Πεμόνια και τα Νεροπαίδοχωρα για τη συλλογή χόρτων και σπαραγγιών.
Η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Πεμονίων και τον Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Κοινότητας Παϊδοχωρίου (Παϊδοχώρι – Νεοχώρι – Άγιοι Πάντες), ενώ υπεύθυνοι επικοινωνίας είναι ο Μανώλης Πετράκης και η Μαρία Βασάκη.
Την Κυριακή 15 Μαρτίου 2026 οι δράσεις συνεχίζονται σε δύο διαφορετικές περιοχές της Κρήτης.
Στα Χανιά, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Δρακώνα και τα Κοντόπουλα, με σημείο συνάντησης το παλαιό Δημοτικό Σχολείο Κοντόπουλων Κεραμιών στις 11:00 π.μ.. Εκεί οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τη διαδικασία συλλογής άγριων χόρτων μέσα από μια δραστηριότητα που συνοψίζεται στο σύνθημα της εκδήλωσης: «Χόρτα μαζεμένα με αγάπη… σερβιρισμένα με χαμόγελο».
Η διοργάνωση γίνεται σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δρακώνας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοντόπουλων, ενώ υπεύθυνη επικοινωνίας είναι η Αντωνία Ζαχαράκη – Ινυλεξάκη.
Την ίδια ημέρα, στο Μαλεβίζι Ηρακλείου, θα πραγματοποιηθεί δράση στην Κιθαρίδα, με σημείο συνάντησης το παλαιό Δημοτικό Σχολείο Κιθαρίδας, στις 10:30 π.μ.. Η εκδήλωση επικεντρώνεται στα άγρια βρώσιμα χόρτα και στον τρόπο αξιοποίησής τους στις παραδοσιακές κρητικές συνταγές.
Διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κιθαρίδας, με τη συνεργασία του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας και του ΕΛΜΕΠΑ, ενώ υπεύθυνη επικοινωνίας είναι η Σούλα Φιλιππίδου.
Οι δράσεις εντάσσονται στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης για τη διάδοση της γνώσης γύρω από τα άγρια χόρτα του νησιού και πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Κρήτη – Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026». Πρόκειται για την τρίτη χρονιά υλοποίησης της δράσης «Πάμε για… χόρτα», η οποία στοχεύει στη διατήρηση και ανάδειξη μιας σημαντικής πτυχής της κρητικής διατροφικής παράδοσης: της γνώσης συλλογής και αξιοποίησης των άγριων βρώσιμων φυτών της κρητικής γης.
Τον κεντρικό συντονισμό των δράσεων έχει η περιφερειακή σύμβουλος Σοφία Μαλανδράκη.
Ακολουθήστε το HANIA.news στο Facebook και στο Twitter

