Με επίκεντρο την υπεράσπιση του νερού ως δημόσιου αγαθού και την ανάδειξη των Πηγών Πλάτανος, η «Συνέλευση Αρμένων για τις Πηγές» πραγματοποίησε την Κυριακή 22 Μαρτίου 2026, Παγκόσμια Ημέρα Νερού, εκδήλωση αφιερωμένη στον χώρο των Πηγών στους Αρμένους Αποκορώνου, με θέμα «Νερό: η πηγή ζωής στα χέρια μας».
Η εκδήλωση συγκέντρωσε σημαντική συμμετοχή, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες, με το ενδιαφέρον του κόσμου να χαρακτηρίζεται έντονο. Το «παρών» έδωσαν η αρχαιολόγος Μαρία Βλαζάκη και η πολιτικός μηχανικός Αριέτα Βοσκάκη, οι οποίες -όπως επισημάνθηκε- στηρίζουν διαχρονικά και ανιδιοτελώς τον αγώνα για την προστασία των Πηγών. Μάλιστα, η κα Βοσκάκη πρόσφατα παρέδωσε στον Δήμο τοπογραφικό του χώρου σε ηλεκτρονική μορφή, χωρίς καμία αμοιβή.
Το καλλιτεχνικό μέρος άνοιξε η παιδική χορωδία του Δημοτικού Σχολείου Νέου Χωριού, υπό την καθοδήγηση της δασκάλας Χριστίνας Αβετίδου, ερμηνεύοντας διασκευασμένο το τραγούδι του Αλκίνοου Ιωαννίδη «Το νερό των Σταγιατών», δίνοντας τον τόνο της εκδήλωσης:
«Σαν των Αρμένων το νερό δεν έχει
όποιος το πίνει πολεμάει και αντέχει
δεν τ’ αγοράζω, δε πουλώ
μα με κερνάς και στο κερνώ».
Ακολούθησε καλωσόρισμα και σύντομη αναφορά στις δράσεις και τα επιτεύγματα της Συνέλευσης, με έμφαση στην ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση στον χώρο των Πηγών, στο κτηριακό ζήτημα που υφίσταται, στον χαρακτηρισμό τους ως ιστορικού τόπου, καθώς και στα περιβαλλοντικά ζητήματα που σχετίζονται με την περιοχή.
Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβαν οι ομιλητές. Η αρχιτέκτονας μηχανικός του Πολυτεχνείου Κρήτης και μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΕΜΠ, Βάσω Σημαντηράκη, ανέπτυξε το θέμα «Συμμετοχικός σχεδιασμός στις Πηγές Αρμένων», επισημαίνοντας ότι μέσα από τις δράσεις της Συνέλευσης επιδιώκεται η μετατροπή του χώρου σε προστατευμένο δημόσιο τόπο, που συνδυάζει οικολογική αξία, ιστορική μνήμη και πολιτισμό.
Η δικηγόρος Κατερίνα Γεωργιάδου παρουσίασε το θέμα «Οι νομικοί αγώνες για το δημόσιο χαρακτήρα του νερού», τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα ευρύτερο κίνημα με στόχο τη διασφάλιση του νερού ως κοινό αγαθό. Αναφέρθηκε στις δικαστικές νίκες που έχουν επιτευχθεί, αλλά και στην ανάγκη συνέχισης των αγώνων απέναντι σε νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες που ενδέχεται να ανοίξουν τον δρόμο για ιδιωτικοποίηση.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, με θέμα «Τα κοινά αγαθά και οι αγώνες για τη ζωή και την ελευθερία από κοινού», υπογράμμισε ότι τα κοινά αγαθά αποτελούν πόρους που διαχειρίζονται συλλογικά οι κοινότητες για την κάλυψη των αναγκών τους και όχι για το κέρδος, συνδέοντας την υπεράσπισή τους με ευρύτερους κοινωνικούς αγώνες.
Μετά τις εισηγήσεις, ακολούθησε διάλογος με το κοινό, με ερωτήσεις και παρεμβάσεις γύρω από τις Πηγές Πλάτανος, το νερό ως κοινωνικό αγαθό και τις προκλήσεις που συνδέονται με την προστασία του. Ο συγχωριανός και μέλος της Συνέλευσης, Σταύρος Νικητάκης ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους με ποιητικό τρόπο.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε σε φιλικό κλίμα, με τη συμμετοχή των Κώστα Κουρκουνάκη και Μάνθου Κουκλάκη, που πλαισίωσαν μουσικά τη βραδιά με λαούτο, λύρα και τραγούδι, ενώ οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν σπιτικά εδέσματα.
Ακολουθήστε το HANIA.news στο Facebook και στο Twitter



