Για «κοροϊδία της κυβέρνησης Μητσοτάκη», που «μέσω των διαφόρων pass, προσφέρει “αντίδωρο” στους πολίτες», έκανε λόγο, στη σημερινή του ομιλία, ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, τομεάρχης Διαφάνειας του κόμματος, Παύλος Πολάκης κατά τη συζήτηση για την κύρωση, από την Ολομέλεια της Βουλής, της νέας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για τα μέτρα κατά του ενεργειακού κόστους και την προστασία πληττόμενων κλάδων της οικονομίας.
Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Πολάκης αναφέρθηκε στα μέτρα που αφορούν στους κτηνοτρόφους της Μυτιλήνης εκφράζοντας την απορία σχετικά με το ποιος είναι αυτός ο εγκέφαλος ο οποίος απαγορεύει τη διάθεση γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων τα οποία έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία κατά την οποία ο ιός αδρανοποιείται, σκοτώνεται και δεν μεταδίδεται.
Με αυτή την οριζόντια απόφαση, όπως τόνισε ο κ. Πολάκης, «ουσιαστικά καταστρέφετε μια σειρά από εμβληματικά προϊόντα της Λέσβου τα οποία εξάγονταν, όπως είναι το λαδοτύρι, η φέτα και το κασέρι Μυτιλήνης». Όπως ανέφερε, πρέπει να υπάρξει άμεση και ακαριαία ενεργοποίηση μηχανισμού αποζημιώσεων στο 100% για τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου και άμεση αναθεώρηση των περιορισμών στα προϊόντα τα οποία έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία.
Η σημερινή κύρωση της ΠΝΠ, τόνισε ο κ. Πολάκης, «θα μείνει στην ιστορία σαν άλλο ένα επεισόδιο του πώς ο Μητσοτάκης ενισχύει τα αφεντικά του. Σήμερα, στην Κύπρο που παίρνει καύσιμα από τα δικά μας διυλιστήρια η αμόλυβδη βενζίνη είναι στα 1,40 ευρώ. Στο βενζινάδικο δίπλα στην κλινική που πήγα το πρωί, ήταν στα 2,04 ευρώ. Δύο είναι οι λόγοι. Ο ένας είναι ότι έχουμε από τους ακριβότερους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στην Ευρώπη, 700 ευρώ ανά 1.000 λίτρα. Ο δεύτερος είναι ότι εδώ τα δύο διυλιστήρια έγιναν καρτέλ, όταν το Δημόσιο έδωσε το μάνατζμεντ. Μέχρι τότε “κράταγε φρένο” το Δημόσιο σε σχέση με τα υπερκέρδη, ενώ στη συνέχεια το κέρδος διύλισης ανά βαρέλι εκτοξεύτηκε με τις ευλογίες του πρωθυπουργού Μητσοτάκη και των Υπουργών Ανάπτυξης.
Καταλήγοντας ο βουλευτής Χανίων τόνισε χαρακτηριστικά: «Να το πάρεις το pass και να το φας Μητσοτάκη. Έχετε κάνει ένα λαό να του πετάτε αντίδωρα. Να το φας το pass Μητσοτάκη και να νομοθετήσεις αυτά που σου λέμε. Για αυτό πρέπει να πέσεις και θα πέσεις με κρότο. Η λύση για μια προοδευτική, αριστερή διακυβέρνηση του μέλλοντος, θα βρεθεί, όσο και αν είμαστε κάποιοι τραυματισμένοι και κάποιοι δεν μπορούν να σηκώσουν το κεφάλι».
Σφοδρή επίθεση στην Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου
Κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ο κ. Πολάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίιθεση στην πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Ντούνη, η οποία παρουσίασε το ετήσιο πρόγραμμα ελέγχων για το 2026.
Όπως υποστήριξε ο κ. Πολάκης, «ουσιαστικά από το 2019 μέχρι σήμερα, κρατάτε το φανάρι στην κυβέρνηση για να τρώει τα χρήματα μέσω απευθείας αναθέσεων. Θα ήθελα να μου πείτε σε ποια άλλη περίοδο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας σε έξι χρόνια, έχουν δοθεί 20 δις ευρώ σε απευθείας αναθέσεις»;
Στη συνέχεια ο Βουλευτής Χανίων αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν το Ελεγκτικό Συνέδριο, που είναι ο ανώτερος μηχανισμός ελέγχου του κράτους, να μην προχωράει στη διενέργεια κάποιων συγκεκριμένων ελέγχων σε περιπτώσεις όπως:
1. Από το 1 δισ. ευρώ του Ταμείο Ανάκαμψης που πηγαίνει στα νοσοκομεία, τα 400 εκατομμύρια αφορούν σε ενεργειακές αναβαθμίσεις για τις οποίες υπάρχουν καταγγελίες και δικές μου, ότι είναι έργα υπερτιμολογημένα στο πενταπλάσιο. Γιατί δεν ελέγχετε τα έργα αυτά;
2. Μετά τις αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, γιατί δεν τον περιλαμβάνετε στους ελέγχους του 2026 έτσι ώστε να βρούμε ποιοι είναι πίσω από τις επιδοτήσεις μπανάνας στον Όλυμπο, μεταξοσκωλήκων στον Ηράκλειο και τον Άγιο Νικόλαο, μπαμπακιού στην Κρήτη και στο Μέτσοβο;
3. Γιατί δεν κάνετε έλεγχο για το 1,5 δισ. ευρώ που έχει δοθεί για συμβουλευτικές υπηρεσίες και το οποίο είναι στην ουσία μαύρο πολιτικό χρήμα;
Καταλήγοντας, ο κ. Πολάκης τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν έξι χρόνια να έχει καεί το πελεκούδι στο γλέντι των υπερτιμολογήσεων, των απευθείας αναθέσεων και του μαύρου χρήματος, να περνάνε τα δισεκατομμύρια από μπροστά σας κι εσείς να προεδρεύετε και να μας δουλεύετε».
Ακολουθήστε το HANIA.news στο Facebook και στο Twitter

