Συνάντηση εργασίας με επίκεντρο τα ζητήματα και τις αναπτυξιακές προοπτικές των ορεινών περιοχών της Κρήτης πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 20 Απριλίου στα Ανώγεια, παρουσία του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Θανάση Κοντογεώργη, και δημάρχων ορεινών Δήμων του νησιού.
Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης διαβούλευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, με τη συμμετοχή τοπικών και παραγωγικών φορέων, ενόψει της διαμόρφωσης της Εθνικής Στρατηγικής για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη, καθώς και της επικείμενης λειτουργίας της Ειδικής Γραμματείας Ορεινών Περιοχών στην Προεδρία της Κυβέρνησης.
Στη διάρκεια της συζήτησης, που διοργανώθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ορεινών Δήμων και δήμαρχο Ανωγείων, Σπύρο Κεφαλογιάννη, στο κτήριο της ΑΚΟΜΜ Αναπτυξιακή Ψηλορείτης, οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης ανέδειξαν τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ορεινές και απομακρυσμένες κοινότητες, καταθέτοντας παράλληλα συγκεκριμένες προτάσεις.
Ο δήμαρχος Καντάνου – Σελίνου, Αντώνης Περράκης έθεσε στο επίκεντρο την ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης στοχευμένων πολιτικών για τη στήριξη των ορεινών περιοχών, καταθέτοντας αναλυτικό υπόμνημα με προτάσεις και παρεμβάσεις για τον δήμο του.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Σφακίων, Γιάννης Ζερβός παρουσίασε τους βασικούς άξονες του Σχεδίου Ανάπτυξης του δήμου, υπογραμμίζοντας ότι οι τοπικές παρεμβάσεις συνδέονται άμεσα με τη συνολική αναπτυξιακή προοπτική της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και θα πρέπει να ενταχθούν στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις υποδομές, με τον κ. Ζερβό να επισημαίνει την ανάγκη ενίσχυσης του οδικού δικτύου, τόσο μέσω του κάθετου άξονα Βρύσες – Χώρα Σφακίων, που συνδέει τον ΒΟΑΚ με την ενδοχώρα, όσο και μέσω της δημιουργίας παρακαμπτήριων οδών και έργων αγροτικής οδοποιίας.
Παράλληλα, ανέδειξε την πίεση που ασκείται στους υδατικούς πόρους, ζητώντας έργα ορθολογικής διαχείρισης του νερού, εκσυγχρονισμό των δικτύων ύδρευσης και άρδευσης, καθώς και την κατασκευή λιμνοδεξαμενών σε περιοχές όπως το οροπέδιο Ασκύφου και η ευρύτερη ζώνη Αγίου Ιωάννη – Ανώπολης.
Στον τομέα των περιβαλλοντικών υποδομών, έθεσε ως άμεση προτεραιότητα τη δημιουργία Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ήδη εγκεκριμένες μελέτες για βιολογικούς καθαρισμούς στη Χώρα Σφακίων και την Αγία Ρουμέλη, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 4,5 εκατ. ευρώ, ενώ τόνισε την ανάγκη ειδικού προγράμματος για περιοχές Natura με αυξημένη τουριστική δραστηριότητα.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην αντιπλημμυρική προστασία, με έμφαση στην περιοχή του Φραγκοκάστελου, όπου απαιτούνται οριοθετήσεις ρεμάτων και εκπόνηση ολοκληρωμένων μελετών.
Σε επίπεδο χωρικού σχεδιασμού, ο Δήμαρχος Σφακίων υπογράμμισε τις επιπτώσεις του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου και ειδικότερα του Προεδρικού Διατάγματος 194/2025, σημειώνοντας ότι δημιουργεί σοβαρά εμπόδια στην ανάπτυξη, οδηγώντας σε «πάγωμα» επενδύσεων και ενίσχυση της πληθυσμιακής αποψίλωσης. Στο πλαίσιο αυτό, έθεσε την ανάγκη διαμόρφωσης ειδικού πολεοδομικού και χωρικού πλαισίου για μικρούς ορεινούς οικισμούς, με έμφαση στην αειφόρο τουριστική ανάπτυξη.
Κοινή συνισταμένη των παρεμβάσεων αποτέλεσε η επισήμανση ότι οι ορεινοί δήμοι αντιμετωπίζουν προκλήσεις που υπερβαίνουν τις τυπικές δυνατότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης και απαιτούν σαφές θεσμικό πλαίσιο και στοχευμένη κρατική στήριξη.
Όπως επισημάνθηκε, η συγκρότηση της Ειδικής Γραμματείας Ορεινών Περιοχών εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στον καλύτερο συντονισμό πολιτικών, στην ενίσχυση της συνεργασίας με την αυτοδιοίκηση και στην αξιοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των ορεινών περιοχών, με στόχο την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη.
Ακολουθήστε το HANIA.news στο Facebook και στο Twitter


