Με μια δραματική περιγραφή εφημερίας που εξελίχθηκε υπό συνθήκες ακραίας πίεσης, οι ειδικευόμενοι ιατροί των Παθολογικών Κλινικών του Νοσοκομείου Χανίων εκπέμπουν σήμα κινδύνου για τη λειτουργία του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Δυτικής Κρήτης. Μέσα από την ανακοίνωσή τους, περιγράφουν ένα σύστημα που -όπως σημειώνουν- λειτουργεί καθημερινά στα όρια της επιχειρησιακής κατάρρευσης, με σοβαρούς κινδύνους για ασθενείς και υγειονομικούς.
Αφορμή στάθηκε εφημερία της 29ης Μαρτίου, κατά την οποία ειδικευόμενος ιατρός βρέθηκε ουσιαστικά μόνος να διαχειρίζεται το σύνολο των παθολογικών επειγόντων, ενώ ταυτόχρονα εξελίσσονταν περιστατικά ανακοπής, βαριάς αναπνευστικής ανεπάρκειας και οξείας νευρολογικής επιδείνωσης. Όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, σε κρίσιμες στιγμές το τμήμα παρέμενε χωρίς επιβλέποντα επιμελητή, χωρίς οργανωμένο σύστημα διαλογής περιστατικών και χωρίς επαρκή στελέχωση, με αποτέλεσμα νέοι γιατροί ελάχιστης εμπειρίας να καλούνται να καλύψουν μόνοι τους έναν ολόκληρο νομό.
Οι ειδικευόμενοι περιγράφουν μια πραγματικότητα εξαντλητικών 24ωρων εφημεριών, διαδοχικών υπερωριών και συνεχούς μετακίνησης μεταξύ ορόφων, επειγόντων και αναζωογόνησης, σε ένα Νοσοκομείο που -όπως τονίζουν- αδυνατεί πλέον να καλύψει βασικές ανάγκες λειτουργίας λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε παθολόγους και ιατρούς επειγόντων περιστατικών.
Στην ανακοίνωσή τους προειδοποιούν ότι η κατάσταση δεν αποτελεί μια μεμονωμένη δυσλειτουργία, αλλά τη μόνιμη καθημερινότητα των εφημεριών στα Χανιά, η οποία ενόψει της τουριστικής περιόδου αναμένεται να επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο. Κάνουν λόγο για συνθήκες που «με μαθηματική ακρίβεια» οδηγούν σε ιατρικά λάθη, πολύωρες αναμονές και κίνδυνο απώλειας ανθρώπινων ζωών.
Παράλληλα, απευθύνουν δημόσια έκκληση για άμεση ενίσχυση του Νοσοκομείου με μόνιμο προσωπικό, καθημερινή στελέχωση των επειγόντων με ειδικούς ιατρούς και λειτουργία 24ωρου συστήματος διαλογής περιστατικών, προειδοποιώντας ότι η αγανάκτηση των ειδικευόμενων οδηγεί πλέον σε σκέψεις μαζικών παραιτήσεων, εξέλιξη που – όπως επισημαίνουν- θα καταστήσει εξαιρετικά επισφαλή τη λειτουργία του Νοσοκομείου.
Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:
«Κυριακή, 29 Μαρτίου 2026, στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, ειδικευόμενος ιατρός βρέθηκε υπεύθυνος για το παθολογικό τμήμα επειγόντων περιστατικών, χωρίς επιμελητή επειγόντων, χωρίς επιμελητή ορόφου και χωρίς επιπλέον ειδικευόμενο συνάδελφο.
Συγκεκριμένα, στις 11:00 το πρωί, ο εν λόγω ειδικευόμενος μόλις είχε παραλάβει, σε βαριά κατάσταση, ασθενή που προσήλθε μέσω ασθενοφόρου. Έπειτα από την αρχική αντιμετώπιση του ασθενούς αυτού, καλείται από το προσωπικό του ΕΚΑΒ να ετοιμάσει τον χώρο της αναζωογόνησης, καθώς επρόκειτο να μεταφερθεί νέο περιστατικό που έχρηζε καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης.
Ο ειδικευόμενος ιατρός ενημερώνει τους εφημερεύοντες καρδιολόγους και αναισθησιολόγους για το περιστατικό και λίγο αργότερα παραλαμβάνει νέο 49χρονο ασθενή σε ανακοπή. Έπειτα από λίγη ώρα, φτάνει στον χώρο η ομάδα αναζωογόνησης (2 ιατροί) και ξεκινά η διαδικασία ΚΑΡΠΑ, με συνολικά 5 κύκλους χορήγησης αδρεναλίνης και θωρακικών συμπιέσεων. Η διαδικασία αυτή διήρκεσε περίπου 40 λεπτά.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της αναζωογόνησης, ο χώρος των παθολογικών επειγόντων παρέμενε χωρίς ιατρό. Εν μέσω μαλάξεων, ο ειδικευόμενος ιατρός κλήθηκε από το νοσηλευτικό προσωπικό των παθολογικών επειγόντων, επειδή μόλις προσήλθε νέο περιστατικό με αποκορεσμό, το οποίο έχρηζε άμεσης αντιμετώπισης.
Παράλληλα, ενημερώθηκε ότι η ειδικευμένη επιμελήτρια των επειγόντων, η οποία είχε αναλάβει την πρωινή βάρδια της ημέρας, δεν θα προσέλθει λόγω ασθένειας, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασης από άλλο επιμελητή ιατρό.
Ζήτησε άμεσα βοήθεια από τον δεύτερο εφημερεύοντα ειδικευόμενο, ο οποίος εκείνη τη στιγμή πραγματοποιούσε επίσκεψη στον όροφο για τους ήδη νοσηλευόμενους ασθενείς.
Ο ασθενής, που είχε πλέον σταθεροποιηθεί στην αναζωογόνηση, έχρηζε επείγουσας αξονικής τομογραφίας, υπό συνοδεία του ειδικευόμενου που είχε ξεκινήσει το περιστατικό και του αναισθησιολόγου.
Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς προς την αξονική, ο ασθενής παρουσίασε εκ νέου πτώση αρτηριακής πίεσης και κορεσμού οξυγόνου. Τη στιγμή που γινόταν η αντιμετώπιση αυτής της επιδείνωσης, ο ειδικευόμενος ιατρός κλήθηκε εκ νέου από το νοσηλευτικό προσωπικό των επειγόντων, καθώς προσήλθε ασθενής με οξεία πτώση επιπέδου συνείδησης.
Αναγκάστηκε να αφήσει τον ασθενή της αναζωογόνησης, ώστε να μεταβεί στα επείγοντα. Εκεί, μόλις είχε κατέβει ο συνάδελφός του από τον όροφο, με ελάχιστη κλινική εμπειρία. Συμπερασματικά, στον χώρο των παθολογικών επειγόντων παρέμενε ουσιαστικά ένας ιατρός, ανειδίκευτος, με λιγότερο από έναν χρόνο εμπειρίας, ο οποίος κλήθηκε να καλύψει το σύνολο των παθολογικών περιστατικών για έναν νομό εκατόν είκοσι χιλιάδων κατοίκων.
Τα παραπάνω γεγονότα είναι δύσκολο να αναλυθούν χωρίς να τοποθετηθούν στο ευρύτερο πλαίσιο της λειτουργίας του νοσοκομείου.
Το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων δεν δύναται να καλύψει τις εφημερίες επιμελητών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), λόγω υποστελέχωσης. Επιπλέον, δεν διαθέτει σύστημα διαλογής (triage) σε καθημερινή βάση, το οποίο θα επέτρεπε τον διαχωρισμό των οξέων περιστατικών από εκείνα που δεν χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Ως εκ τούτου, προκύπτει ένα σημαντικό κενό στελέχωσης, το οποίο καλούνται να καλύψουν οι επιμελητές των δύο παθολογικών κλινικών.
Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί δραματικά, καθώς δύο επιμελητές της Α’ Παθολογικής Κλινικής παραιτήθηκαν, με αποτέλεσμα να παραμείνουν συνολικά πέντε επιμελητές για δύο παθολογικές κλινικές.
Σε εφημερίες αργίας, όπως ήταν αυτή της Κυριακής, καλείται να εφημερεύσει ένας ειδικευμένος παθολόγος για ένα τμήμα παθολογικής, με συνολικά 30-40 νοσηλευόμενους, ενώ ταυτόχρονα καλείται να καλύψει το τμήμα παθολογικών επειγόντων περιστατικών, όπου η καθημερινή προσέλευση κυμαίνεται από 80 έως 160 περιστατικά.
Σε αυτό το έργο έχουν κληθεί να υποβοηθήσουν οι ειδικευόμενοι των παθολογικών κλινικών, καλύπτοντας 24 ώρες το 24ωρο τον χώρο των επειγόντων, καθώς είναι πρακτικά αδύνατο ένας επιμελητής να ανταποκριθεί μόνος του σε τέτοιο όγκο ασθενών. Αυτή η συνθήκη, που σε άλλα νοσοκομεία αποτελεί μέρος του rotation και της εκπαίδευσης των ειδικευομένων, στα Χανιά αποτελεί καθημερινή πραγματικότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της ειδικότητας.
Πρόκειται για μια κατάσταση άσκησης ιατρικής που θυμίζει εμπόλεμη ζώνη ή σενάρια μαζικής καταστροφής, καθώς ο αριθμός των οξέων περιστατικών υπερβαίνει κατά πολύ τις πραγματικές δυνατότητες του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.
Οι ειδικευόμενοι ιατροί εκτελούν 24ωρες εφημερίες σε ένα νοσοκομείο που εφημερεύει καθημερινά, χωρίς πλέον να υπάρχει δυνατότητα να εναλλάσσεται ο φόρτος μεταξύ κλινικών, εξαιτίας κρίσιμης υποστελέχωσης στο επίπεδο των ίδιων των κλινικών.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ένας ειδικευόμενος παθολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων εργάζεται 26-27 συνεχόμενες ώρες, 7 φορές τον μήνα, επιπλέον των κανονικών πρωινών βαρδιών στην κλινική.
Ο συνδυασμός αυτού του φόρτου περιστατικών -συχνά χωρίς διαλογή και χωρίς επιμελητή επειγόντων- δημιουργεί συνθήκες που με βεβαιότητα θα οδηγήσουν σε ιατρικά λάθη, απώλειες ανθρώπινων ζωών και χρόνους αναμονής που ξεπερνούν τις 10 ώρες.
Και όλα αυτά αφορούν περίοδο φθινοπώρου έως την άνοιξη. Η Κρήτη, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν, δέχεται 2 έως 3 εκατομμύρια επισκέπτες, με αποτέλεσμα η προσέλευση στα παθολογικά επείγοντα να τριπλασιάζεται εκείνη την περίοδο.
Συνεπώς, η κατάσταση που περιγράφηκε στην αρχή δεν αποτελεί μια μεμονωμένη «ακραία» στιγμή ενός ελλειμματικού συστήματος υγείας, αλλά την καθημερινότητα στην εργασία και την εκπαίδευση ενός ειδικευόμενου στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων.
Ως ειδικευόμενοι των παθολογικών κλινικών, αντιλαμβανόμαστε τον άμεσο κίνδυνο της υποστελέχωσης για τη δημόσια υγεία στον νομό Χανίων και απαιτούμε:
• Να δοθούν άμεσα κίνητρα με σκοπό τη στελέχωση των επειγόντων περιστατικών καθημερινά από ειδικό ιατρό.
• Να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα για τη στελέχωση των παθολογικών κλινικών.
• Να διασφαλιστεί λειτουργία διαλογής 24 ώρες το 24ωρο.
Η κινητοποίηση αυτή δεν αποτελεί μία καθαρά συμβολική τοποθέτηση των ειδικευόμενων ιατρών παθολογίας, αλλά την αρχή μιας αλληλουχίας δράσεων με αντίστοιχη κλιμάκωση. Οι περιστάσεις ωθούν τους ειδικευόμενους των παθολογικών κλινικών, με μαθηματική ακρίβεια, σε μαζική παραίτηση. Δεδομένου ότι οι ειδικευόμενοι παθολογίας αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο των επειγόντων περιστατικών, καθίσταται επισφαλής η λειτουργία του νοσοκομείου.
Ειδικευόμενοι Α’ και Β’ Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων».
Ακολουθήστε το HANIA.news στο Facebook και στο Twitter

