Tην ανάληψη επείγουσας πρωτοβουλίας έναρξης διαλόγου μεταξύ του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της Fraport Greece με σκοπό την έκτακτη μείωση των τελών και φόρων των αεροδρομίων που λειτουργούν στην ελληνική επικράτεια με έμφαση στη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο εισηγήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Χανίων, μέσω του προέδρου του Αντώνη Ροκάκη, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), στην Αθήνα.
Επιπλέον, όπως τόνισε στη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Ροκάκης, κρίνεται σημαντική και η διασύνδεση των στοχευμένων κινήτρων αεροδρομίου με πακέτα τουριστικής προβολής για την επιβράβευση των αεροπορικών εταιρειών που θα ανταποκριθούν, διατηρώντας ή αυξάνοντας δρομολόγια, με την παράλληλη ενίσχυση της εθνικής και περιφερειακής διαφημιστικής παρουσίας της χώρας.
Ο κ. Ροκάκης, που είναι και αντιπρόεδρος της ΚΕΕΕ, παρουσίασε το θέμα με επίκεντρο τα Χανιά, τονίζοντας ότι το αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» αποτελεί κρίσιμο και αναπτυσσόμενο στρατηγικό κόμβο για την τουριστική οικονομία της Δυτικής Κρήτης, εξυπηρετώντας εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.
Ωστόσο, όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΧ, εκφράζοντας τις θέσεις του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, η αύξηση του κόστους αεροπορικών καυσίμων και η διατήρηση υψηλών τελών αεροδρομίου τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει αεροπορικές εταιρίες να μειώσουν δρομολόγια, να αυξήσουν ναύλους ή να αποχωρήσουν από περιόδους χαμηλής κερδοφορίας, με αρνητικό αντίκτυπο στην κοινή προσπάθεια επέκτασης της τουριστικής περιόδου και την τοπική oικονομία.
Ο κ. Ροκάκης υπογράμμισε ότι ιδιαίτερα μετά τη νέα μεγάλη κρίση στη Μέση Ανατολή, δημιουργούνται ακόμα μεγαλύτερες προκλήσεις για την Ανάπτυξη και της Δυτικής Κρήτης με επίκεντρο όχι μόνο το κόστος αλλά ακόμα και την επάρκεια αεροπορικών καυσίμων:
• Αύξηση λειτουργικού κόστους αεροπορικών εταιριών και tour operators κατά 20-35% σε σχέση με προ-κρίσης επίπεδα, με άμεση μετακύληση σε υψηλότερους ναύλους.
• Κίνδυνος μείωσης πτήσεων χαμηλού κόστους (LCC) που αποτελούν σημαντικό ποσοστό της τουριστικής κίνησης στα Χανιά.
• Ανταγωνισμός από εγχώρια αεροδρόμια με ευνοϊκότερες χρεώσεις (π.χ. Ρόδος, Ηράκλειο) και διεθνή π.χ. Τουρκία.
• Περιορισμός διάρκειας της τουριστικής περιόδου: με τις αεροπορικές εταιρίες να σχεδιάζουν συμπίεση δρομολογίων στην φθινοπωρινή περίοδο (Οκτώβριος~Νοέμβριος).
Διαβάστε ακόμη: Αεροδρόμιο Χανίων | Γερμανική εμμονή, ιρλανδική επιθετικότητα και ελληνική απραξία
Ακολουθήστε το HANIA.news στο Facebook και στο Twitter


