Κριτική στη Δημοτική Αρχή και στη Διοίκηση της ΔΕΥΑ Αποκορώνου για τη διαχείριση του νερού ασκεί η δημοτική παράταξη «Αλλάζουμε τον Αποκόρωνα», με επικεφαλής τον Ανδρέα Κουκλινό, κάνοντας λόγο για σοβαρές καθυστερήσεις στις καταμετρήσεις των υδρομέτρων και στην έκδοση των λογαριασμών.
Όπως σημειώνει, οι μετρήσεις πραγματοποιούνται μόλις μία ή δύο φορές τον χρόνο, με αποτέλεσμα οι δημότες να λαμβάνουν καθυστερημένα λογαριασμούς που αφορούν συσσωρευμένη κατανάλωση πολλών μηνών και να καλούνται να καταβάλουν μεγάλα ποσά χωρίς να μπορούν να προγραμματίσουν εγκαίρως τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Η παράταξη Κουκλινού αναγνωρίζει ότι η ΔΕΥΑ Αποκορώνου παρέλαβε εκκρεμότητες από την προηγούμενη Υπηρεσία Ύδρευσης του Δήμου, επισημαίνει, ωστόσο, ότι οι δεσμεύσεις για συστηματικές καταμετρήσεις δεν υλοποιήθηκαν. Παράλληλα, ζητά σταθερό πρόγραμμα μετρήσεων και έγκαιρη έκδοση λογαριασμών, αποδίδοντας την ευθύνη στη Δημοτική Αρχή και στη Διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης.
Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:
«Η διαχείριση του νερού στον Δήμο Αποκορώνου έχει ξεπεράσει πλέον τα όρια της απλής δυσλειτουργίας. Πρόκειται για μια εικόνα γενικευμένης κακοδιοίκησης, τον λογαριασμό της οποίας πληρώνουν καθημερινά οι δημότες.
Οι καταμετρήσεις των υδρομέτρων δεν πραγματοποιούνται τακτικά. Γίνονται μία ή δύο φορές τον χρόνο, με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί να καθυστερούν επί μήνες και, όταν τελικά εκδίδονται, να περιλαμβάνουν συσσωρευμένη κατανάλωση μεγάλου χρονικού διαστήματος. Έτσι, κάθε νοικοκυριό βρίσκεται ξαφνικά αντιμέτωπο με ένα υπέρογκο ποσό, όχι επειδή ευθύνεται το ίδιο, αλλά επειδή οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έκαναν εγκαίρως τη δουλειά τους.
Το πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε σήμερα. Η προηγούμενη Υπηρεσία Ύδρευσης του Δήμου άφησε πίσω της σοβαρές εκκρεμότητες, καθώς για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν πραγματοποιούνταν οι απαραίτητες καταμετρήσεις. Η ΔΕΥΑΑ παρέλαβε και επωμίστηκε αυτή την προβληματική κατάσταση. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να αποτελεί μόνιμο άλλοθι. Ενώ είχε διαβεβαιώσει ότι θα αναλάμβανε συστηματικά την καταμέτρηση των υδρομέτρων, ούτε η ίδια προχώρησε στις απαιτούμενες τακτικές μετρήσεις.
Οι διαβεβαιώσεις έμειναν στα λόγια. Το πρόβλημα των καθυστερημένων λογαριασμών όχι μόνο δεν αντιμετωπίστηκε, αλλά συνεχίστηκε και διογκώθηκε. Για ακόμη μία φορά, άλλα υποσχέθηκαν και άλλα έκαναν ή, για την ακρίβεια, δεν έκαναν τίποτα ουσιαστικό.
Η καθυστέρηση της ΔΕΥΑΑ μετατρέπεται σε οικονομική τιμωρία του πολίτη. Ο δημότης δεν μπορεί να ελέγξει έγκαιρα την κατανάλωσή του, να διαπιστώσει μια πιθανή διαρροή ή να προγραμματίσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις.
Πώς μπορεί η Διοίκηση να μιλά για ορθολογική διαχείριση του νερού, όταν δεν γνωρίζει εγκαίρως ούτε πόσο νερό καταναλώνεται;
Την ίδια ώρα, έχουν πραγματοποιηθεί προσλήψεις που φαίνεται να υπερβαίνουν τις πραγματικές ανάγκες, ενώ υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν αξιοποιούνται ουσιαστικά. Η ευθύνη δεν ανήκει στους εργαζομένους, αλλά σε εκείνους που προσλαμβάνουν χωρίς σχεδιασμό, δεν κατανέμουν σωστά το προσωπικό και αφήνουν βασικές λειτουργίες να υπολειτουργούν.
Απαιτείται άμεσα σταθερό πρόγραμμα καταμετρήσεων και έγκαιρη έκδοση των λογαριασμών, ώστε οι δημότες να μην καλούνται να πληρώνουν τις καθυστερήσεις και την ανοργανωσιά της διοίκησης.
Στηρίζουμε τη ΔΕΥΑ Αποκορώνου ως δημόσιο φορέα και σεβόμαστε τους εργαζομένους της. Δεν μπορούμε, όμως, να ανεχόμαστε τη μετατροπή της σε σύμβολο προχειρότητας και κακοδιοίκησης.
Το νερό είναι πολύτιμο δημόσιο αγαθό. Και σήμερα στον Αποκόρωνα η διοίκηση δεν κακοδιαχειρίζεται απλώς μια υπηρεσία. Κακομεταχειρίζεται το ίδιο το νερό και εξαντλεί οικονομικά τους δημότες.
Η ευθύνη ανήκει στην ίδια τη Δημοτική Αρχή και στη Δοίκηση της ΔΕΥΑ Αποκορώνου».
Ακολουθήστε το HANIA.news στο Facebook και στο Twitter

