Μια ανοιχτή περιβαλλοντική γιορτή, αφιερωμένη στη θαλάσσια χελώνα Caretta caretta και στην προστασία του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου του Σταυρού, διοργανώνεται την Κυριακή 16 Αυγούστου, από τις 18:00 έως τις 22:00, στην παραλία της Παχιάς Άμμου, στο Ακρωτήρι Χανίων.
Η δράση, με τίτλο «Γιορτή θαλάσσιας χελώνας – Δράση για την προστασία του περιβάλλοντος του Σταυρού», διοργανώνεται από τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού (SEA), σε συνεργασία με:
- Το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Βάμου (ΚΕΠΕΑ/ΚΠΕ)
- Την Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων
- Τον Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ
- Την Ομάδα Πολιτών για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών στο Ακρωτήρι
- Τον Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης (ΣΦΑΚ)
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η γνωριμία του κοινού με το ιδιαίτερα ευαίσθητο οικοσύστημα του Σταυρού, αλλά και η ανάδειξη της ανάγκης προστασίας της φύσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.
Η θάλασσα, οι αμμοθίνες, η χλωρίδα και η πανίδα, καθώς και οι αρχαιολογικοί χώροι του Σταυρού, αποτελούν έναν πολύτιμο φυσικό και πολιτιστικό θησαυρό. Ιδιαίτερη σημασία έχει η Παχιά Άμμος, η οποία αποτελεί τον σημαντικότερο βιότοπο της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στο Ακρωτήρι Χανίων.
Παιχνίδια και δημιουργικές δραστηριότητες
Μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να συμμετάσχουν σε παιχνίδια, δημιουργικές δραστηριότητες και δράσεις ενημέρωσης στην παραλία.
Στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα λειτουργήσει υπαίθρια έκθεση ζωγραφικής, στην οποία θα παρουσιαστούν δημιουργίες μαθητών δημοτικού. Τα παιδιά είχαν επισκεφθεί τον Σταυρό και ενημερώθηκαν για το ευαίσθητο οικοσύστημα της περιοχής, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για την προστασία της θαλάσσιας ζωής και των ακτών.
Παράλληλα, με τη συμμετοχή μελών του ΚΕΠΕΑ Βάμου, οι παρευρισκόμενοι θα κατασκευάσουν ξύλινες ενημερωτικές πινακίδες για τα ζώα, τα φυτά και τους αρχαιολογικούς χώρους του Σταυρού. Οι πινακίδες θα τοποθετηθούν συμβολικά σε σημεία της περιοχής.
Ενημέρωση για τη θαλάσσια χελώνα
Εκπρόσωποι του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ θα παρουσιάσουν τον κύκλο ζωής της Caretta caretta και θα εξηγήσουν τη σημασία των αμμοθινών για τη διατήρηση του παράκτιου οικοσυστήματος.
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης επιδαπέδιο παιχνίδι στην άμμο και face painting για τα παιδιά.
Παρατήρηση του έναστρου ουρανού
Μετά τη δύση του ήλιου, τη σκυτάλη θα πάρουν έμπειροι ερασιτέχνες αστρονόμοι του Συλλόγου Φίλων Αστρονομίας Κρήτης.
Τα μέλη του ΣΦΑΚ θα παρουσιάσουν τον τρόπο με τον οποίο οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι προσέγγισαν το σύμπαν, επιχειρώντας, πολλούς αιώνες πριν από την εφεύρεση του τηλεσκοπίου, να ερμηνεύσουν τη δομή του κόσμου μέσα από την παρατήρηση, τη λογική και την επιστημονική σκέψη.
Με τη βοήθεια τηλεσκοπίων, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν πλανήτες, αστρικά σμήνη, νεφελώματα και άλλα ουράνια αντικείμενα.
Η είσοδος στη διοργάνωση είναι ελεύθερη, ενώ στον χώρο θα λειτουργήσει και bazaar βιβλίων και αντικειμένων.
Ημέρα: Κυριακή 16 Αυγούστου 2026
Ώρες: 18:00–22:00
Χώρος: Παχιά Άμμος, Σταυρός Ακρωτηρίου Χανίων
Είσοδος: Ελεύθερη
Σημείο συνάντησης: Δείτε την τοποθεσία στον χάρτη
Ακολουθήστε το HANIA.news στο Facebook και στο Twitter

