Φλώρια Καντάνου | Γερμανοί και Έλληνες αντιφασίστες… επιστρέφουν «ναζιστικό μνημείο» (εικόνες)

floria4

Μία αντιφασιστική πρωτοβουλία, που είχε προγραμματιστεί εδώ και αρκετό καιρό, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στα μαρτυρικά Φλώρια του Δήμου Καντάνου – Σελίνου Χανίων. Ομάδα Γερμανών αντιφασιστών επισκέφθηκε το χωριό και συμμετείχε σε εικαστική παρέμβαση στο «ναζιστικό μνημείο» που έχει τοποθετηθεί εκεί, σκεπάζοντάς το με ένα λευκό σεντόνι και τοποθετώντας επάνω ένα γραμματοσήμο δήλωσαν συμβολικά ότι το επιστρέφουν στην Ένωση Γερμανών Ορεινών Καταδρομών Άνω Φραγγονίας.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είχε διοργανωθεί καιρό πριν, όπως δήλωσε στο HANIA.news μία εκ των συμμετεχόντων, η κα Τριανταφυλλιά Κωστοπούλου. Μάλιστα, για τον λόγο αυτό ήρθαν φέτος διακοπές στα Χανιά αρκετοί Γερμανοί, οι οποίοι επιθυμούσαν να λάβουν μέρος σε αυτήν τη δράση.

 floria2

Όπως ανέφερε στο HANIA.news η κα Κωστοπούλου, «το μνημείο στήθηκε το 1941 για να τιμήσει τους 14 στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους από επίθεση ανταρτών στις 23 Μαΐου, 1941. Αυτό το μνημείο αποκαταστάθηκε από έναν συνταξιούχο αξιωματικό της Bundeswehr κατά τα έτη 1986 – 1990, με ιδιωτική πρωτοβουλία και σε συνεννόηση με τους κοινοτάρχες των Κοινοτήτων Φλωρίων και Καντάνου. Επιπλέον, οι ελληνικές κοινότητες ζήτησαν να αποκατασταθεί το μνημείο στην αρχική του μορφή. Γι’ αυτό ο αξιωματικός ανέθεσε σε γλύπτη στο Μπαϊρόιτ να φτιάξει ένα αντίγραφο της πρωτότυπης πλάκας, όπου η σβάστικα αντικαταστάθηκε από τον Σιδηρούν Σταυρό».

Η κα Κωστοπούλου διευκρίνισε ότι τις παραπάνω πληροφορίες έδωσε στη δημοσιότητα το 1991 ο τότε υφυπουργός της Γερμανίας Dr. Peter Wichert, απαντώντας σε ερώτηση τού τότε βουλευτή Günter Verheugen (SPD), ο οποίος μιλώντας επεσήμανε στη γερμανική Βουλή τα εξής: «Πώς κρίνει η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν επιγραφές όπως “Έπεσαν για τη Μεγάλη Γερμανία…”, σ’ ένα πέτρινο μνημείο, που τοποθετήθηκε πρόσφατα στο έδαφος συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ. Και τι μέτρα θα λάβει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, να αποφευχθούν τέτοια γεγονότα στο μέλλον;». 

 floria3

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

Απευθυνόμενοι στους κατοίκους των Φλωρίων, οι συμμετέχοντες στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία επεσήμαναν τα εξής:

«Αγαπητοί κάτοικοι των Φλωρίων

Μπορεί να αναρωτιέστε άραγε τι κάνουν αυτοί εκεί με το μνημείο; Ίσως θα πρέπει να εξηγήσουμε.

Πριν από 75 χρόνια ο γερμανικός Στρατός (Βέρμαχτ) επιτέθηκε στην Ελλάδα και την Κρήτη, λεηλάτησε τη χώρα, κατέστρεψε εκατοντάδες πόλεις και χωριά, δολοφόνησε χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Όταν οι Γερμανοί το 1944/1945 υποχώρησαν από την Ελλάδα και την Κρήτη άφησαν πίσω τους συντρίμια και ανείπωτο πόνο.

Μερικοί από εμάς ερχόμαστε εδώ και πολλά χρόνια ως τουρίστες εδώ, απολαμβάνουμε το καλοκαίρι, τη θάλασσα, την κρητική κουζίνα και θαυμάζουμε το ανυπότακτο πνεύμα του Κρητικού Λαού.

Όμως,  όταν αντικρύσαμε για πρώτη φορά αυτό το μνημείο, μας κόπηκε η λαλιά.

Θέλουμε να σας πληροφορήσουμε ότι ένα τέτοιο μνημείο με την επιγραφή Έπεσαν για τη Μεγάλη Γερμανία απεικονίζοντας μάλιστα τρεις επιτιθέμενους Γερμανούς στρατιώτες με το σύμβολο της γνωστής μεραρχίας Έντελβαϊς στο μανίκι και χειροβομβίδες στα χέρια, δεν θα έπαιρνε έγκριση σε καμία πόλη της Γερμανίας.

Πολύ περισσότερο μας εξέπληξε το ότι αυτό το μνημείο,  το οποίο δεν αποτελεί τίποτα παραπάνω από μια καθαρή ναζιστική προπαγάνδα, μπόρεσε να στηθεί ειδικά εδώ,  στα μαρτυρικά Φλώρια,  από υποστηρικτές και θιασώτες των τότε δολοφόνων,  και μάλιστα απέναντι από το μνημείο των σφαγιασθέντων από τους Ναζί.

Όπως είναι σε όλους μας γνωστό, η Κάντανος ισοπεδώθηκε και δολοφονήθηκαν εκατοντάδες κάτοικοι το 1941 από Γερμανούς στρατιώτες που έφεραν το σύμβολο της μεραρχίας Έντελβαϊς.

Εμείς δεν μπορούμε να ανεχτούμε την ύπαρξη του συγκεκριμένου μνημείου σε αυτή την περιοχή. Δεν είμαστε ενάντια στο να τιμώνται οι νεκροί, αλλά αυτοί οι νεκροί δεν αξίζουν τέτοιες τιμές.

Βέβαια, στις επιγραφές που πλαισιώνουν το τιμητικό αυτό μνημείο μιλούν για συμφιλίωση, αλλά εμείς αναρωτιόμαστε, τι από όλα αυτά αποτελεί συμφιλιώση, όταν οι θύτες μετά από τις φρικτές τους πράξεις προτείνουν στα θύματά τους: Δεν θα ήταν καλύτερα να αφήσουμε το παρελθόν να ξεχαστεί;

Εμείς λέμε: Εάν θέλετε οπωσδήποτε να τιμήσετε Γερμανούς στρατιώτες, τότε θα ήταν καλύτερα να τιμήσετε εκείνους τους στρατιώτες που στην διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής λιποτάκτησαν από τις μονάδες τους και εντάχθηκαν στο λαϊκό αντιστασιακό κίνημα ενάντια στον Γερμανό κατακτητή.

Τι πρέπει να κάνουμε, λοιπόν, με αυτό το μνημείο; Σε αυτή την περίπτωση προσφεύγουμε σε μια αρχαία ελληνική παράδοση!

Σύμφωνα με τον μύθο,  ο Μιλτιάδης έστειλε έναν αγγελιοφόρο από τον Μαραθώνα στην Αθήνα για να αναγγείλει τη νίκη επί των Περσών. Εμείς στέλνουμε το δικό μας μήνυμα και επιστρέφουμε στην Ένωση Γερμανών Ορεινών Καταδρομών Άνω Φραγγονίας το απαράδεκτο αυτό μνημείο. Η Ένωση αυτή των παλαιών πολεμιστών έστησε το μνημείο αυτό για να δοξάζει κάθε χρόνο τον ηρωικό αγώνα των Γερμανών στρατιωτών για την υπεράσπιση της Οχυράς Θέσης Κρήτης, γεγονός που για τους πολίτες της Κρήτης σήμαινε πείνα, εξαθλίωση και θάνατο.

Για να μη χαθεί στη διαλογή το πακέτο, αναγράψαμε καθαρά τη διεύθυνση του αποδέκτη και βάλαμε και γραμματόσημο, αναλαμβάνοντας και τα έξοδα αποστολής.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους Έλληνες φίλους/φίλες μας, με τους οποίους εδώ και καιρό συζητήσαμε αυτή την εικαστική παρέμβαση».

 floria1

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή