Το εξοχικό στο Ακρωτήρι για το οποίο βραβεύτηκαν οι Χανιώτες αρχιτέκτονες (εικόνες)

ktirio-varoudakis-chania-02

Δύο Χανιώτες αρχιτέκτονες, ο Αριστομένης και ο Γιώργος Βαρουδάκης πήραν το τρίτο βραβείο για τον σχεδιασμό εξοχικής κατοικίας στο Ακρωτήρι Χανίων, στο πλαίσιο της ανοικτής ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, που διεξήγαγε το περιοδικό «ΚΤΙΡΙΟ» στην ιστοσελίδα του (www.ktirio.gr) στο διάστημα από την 1η Απριλίου έως τις 13 Ιουνίου 2016 (Α’ φάση) και από τις 15 Ιουνίου έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2016 (Β’ φάση), αναδεικνύοντας τα 15 δημοφιλέστερα κτίρια.

Το HANIA.news παρουσιάζει το σπίτι, για το οποίο έλαβαν τη συγκεκριμένη τιμητική διάκριση οι δύο Χανιώτες αρχιτέκτονες.

Αναλυτικότερα:

Το οικόπεδο βρίσκεται σε ένα χαρακτηριστικό τοπίο του Ακρωτηρίου και καταλήγει σε απότομο γκρεμό δίπλα στη θάλασσα. Η θέση του κτιρίου προσδιορίστηκε από το στενό πλαίσιο των οικοδομικών γραμμών μέσα στο οικόπεδο. Η θέση αυτή βρίσκεται μέσα στο τμήμα του οικοπέδου με τις χαμηλότερες στάθμες. Η στάθμη του δρόμου πρόσβασης βρίσκεται 5 μ. ψηλότερα από τη στάθμη της θέσης του κτιρίου, ενώ η πανοραμική θέα στο πέλαγος μπορεί να γίνει αντιληπτή μόνο από το ύψος των +3,00 μ. πάνω από τη θέση αυτή.

ktirio-varoudakis-exochikes-02

Η κατοικία οργανώνεται σε τρία επίπεδα. Στο τρίτο επίπεδο βρίσκονται οι χώροι καθημερινής ζωής και υποδοχής ώστε να έχουν ελεύθερη θέα προς το πέλαγος. Έτσι, μια γέφυρα πρόσβασης που συνδέει το δρόμο με την είσοδο του κτιρίου, που βρίσκεται στο τρίτο επίπεδο -μήκους περίπου 30 μ.­­- θεωρήθηκε αναγκαία. Όπως αναγκαία θεωρήθηκε και μία δεύτερη γέφυρα ­­-περίπου 35 μ. μήκους­­- από το μεσαίο επίπεδο των υπνοδωματίων που οδηγεί σε ένα υπαίθριο καθιστικό στην άκρη του γκρεμού. Στο τρίτο επίπεδο σε συνέχεια του μεσαίου από τα τρία μεγάλα ανατολικά ανοίγματα έχει αναρτηθεί μια ξύλινη εξέδρα – βεράντα που λειτουργεί ως υπαίθριο καθιστικό.

7-3

Το κτίσμα (ένας λιθόκτιστος «πύργος»), οι ξύλινες γέφυρες καθώς και τα υποστυλώματά τους έγιναν αντικείμενο μιας ενιαίας επεξεργασίας, που οδήγησε στον σχεδιασμό συμπαγών πεσσών στη δυτική πρόσοψη και ελαφρών ξύλινων πασσάλων στο ανατολικό τμήμα πάνω από το ευαίσθητο φυσικό έδαφος. Η διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων του λιθόκτιστου αυτού πρίσματος έγινε με ελαφρά πετάσματα που καταλήγουν σε υαλοστάσια, τα οποία συμβάλλουν στην εσωτερική διαπερατότητα.

Διαβάστε ακόμη: Σημαντική διάκριση για τους Χανιώτες αρχιτέκτονες Αρ. και Γ. Βαρουδάκη

7-4

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

• Αρχιτεκτονική μελέτη: Αριστομένης Βαρουδάκης, Γιώργος Βαρουδάκης
• Στατική μελέτη: Σοφία Κωνσταντουδάκη
• Επίβλεψη: Α. Βαρουδάκης, Γ. Βαρουδάκης, Σ. Κωνσταντουδάκη
• Χρόνος κατασκευής: 2003 – 2006
• Εμβαδό: 180 μ²
• Φωτογραφίες: Δημήτρης Καλαποδάς

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες…

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή