Οικόπεδο ΑΒΕΑ | Μαρακάκης: Καταθέσαμε εναλλακτική λύση αλλά ο Δήμος ούτε καν την εξέτασε

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων διεκδικεί το ποσό των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ για την απαλλοτρίωση του οικοπέδου της ΑΒΕΑ, έκτασης 2,9 στρεμμάτων, στην περιοχή της Νέας Χώρας, ξεκαθάρισε σήμερα ο πρόεδρος του πιστωτικού Ιδρύματος Μιχάλης Μαρακάκης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για το επίμαχο ζήτημα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας «Κρητικά Ακίνητα Α.Ε.», Γιώργο Ανδρουλάκη.

Ο κ. Μαρακάκης επεσήμανε ότι το ποσό αυτό έχει συμφωνηθεί με ιδιωτική εταιρεία και υπάρχει υπογεγραμμένη δεσμευτική συμφωνία, τονίζοντας ότι η Τράπεζα δεν πρόκειται να δεχθεί το ποσό της αντικειμενικής αξίας -ύψους 4.530.000 ευρώ- σε περίπτωση που επιχειρηθεί να υλοποιηθεί η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.

Παράλληλα, ο κ. Μαρακάκης γνωστοποίησε ότι αντί να συμβούν όλα όσα προηγήθηκαν τους τελευταίους μήνες θα μπορούσε το θέμα να έχει λυθεί, καθώς, όπως είπε, υπήρχε «έτοιμη λύση και το έργο να γίνει και το πράσινο να μείνει και να κοστίσει κάτω από το ένα τρίτο. Και να γίνει και πάρκινγκ…».

Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Κρητικά Ακίνητα Α.Ε.» Γιώργος Ανδρουλάκης σημείωσε ότι «στη Δημοτική Αρχή προτείναμε εναλλακτική λύση, στη κατεύθυνση αμοιβαίας ικανοποίησης πιστεύουμε όλων των πλευρών (Δήμος, συνοικία – κάτοικοι, επενδυτής, Τράπεζα), η οποία όμως δεν αξιολογήθηκε καθόλου, δηλώνοντας ότι η απόφαση είναι πολιτική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο κ. Μαρακάκης υπογράμμισε, ακόμη, ότι το συγκεκριμένο ακίνητο είναι σε ομηρία εδώ και 25 χρόνια (από το 1994), άσκησε κριτική στις επιλογές (πράξεις και παραλείψεις) προηγούμενων Δημοτικών Αρχών και επεσήμανε ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή, με τη ρητορική και τις πρακτικές της ουσιαστικά δεσμεύει το οικόπεδο, αλλά και το ποσό της αντικειμενικής αξίας για πολλά χρόνια, όσα απαιτηθούν έως ότου ξεκαθαρίσει δικαστικά η υπόθεση. Ο κ. Μαρακάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Τράπεζα Χανίων θα δικαιωθεί δικαστικά, τόνισε, ωστόσο, ότι έως ότου συμβεί αυτό το οικόπεδο δεν θα μπορεί -εκ του νόμου- να αξιοποιηθεί για κανένα λόγο, ούτε για τη δημιουργία χώρου πρασίνου και άθλησης, ενώ, ταυτόχρονα, ο Δήμος Χανίων θα είναι υποχρεωμένος να δεσμεύει κάθε χρόνο το ποσό της αντικειμενικής αξίας, ποσό που θα στερείται σε έργα και δράσεις η τοπική κοινωνία.

“Εμείς θα δικαιωθούμε, αλλά αν θέλει ο Δήμος Χανίων να αγοράσει το συγκεκριμένο οικόπεδο θα πρέπει να καταβάλλει στην Τράπεζα το ποσόν των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα διαφυγόντα κέρδη όλων των ετών…», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων.

Παράλληλα, τόνισε ότι «στο Δημοτικό Συμβούλιο για να παρθεί μια ομόφωνη απόφαση έγινε ουσιαστικά μια παραπληροφόρηση. Ο Δήμαρχος γνωρίζει και γνώριζε από εμάς με προσωπικές επικοινωνίες που είχαμε ότι η εταιρεία “Κρητικά Ακίνητα” έχει προσφορές από επενδυτές. Η μεγαλύτερη προσφορά που είχαμε ήταν 5,5 εκατομμύρια. Δεν θα έπρεπε σε καμιά περίπτωση να πει ότι “έχω ένα έγγραφο από τον επενδυτή που δεν έχει δεσμευτεί” και τέτοια… Εμείς έχουμε δεσμευτική συμφωνία, υπάρχει όμως το απόρρητο. Αν όμως ζητηθεί από τον Δήμο και έχουμε τη συναίνεση του επενδυτή βεβαίως θα το δημοσιεύσουμε. Γιατί η προσφορά του επενδυτή ισχύει. Αυτό μας ενόχλησε γιατί δεν άκουσε την Τράπεζα ότι αυτή είναι η αλήθεια. Δέχτηκε ότι δεν είναι δεσμευτική. Οπότε παραπληροφόρηση στο Δημοτικό Συμβούλιο», ανέφερε ο Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων.

Ο κ. Μαρακάκης χαρακτήρισε ως «απαράδεκτη ενέργεια» την απόφαση για κατάθεση αγωγής σε βάρος της Τράπεζας, τονίζοντας ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι αδιαμφισβήτητο, καθώς υπάρχουν έγγραφα άνω των 100 ετών που αποδεικνύουν περίτρανα ότι η απόφαση του Δήμου Χανίων να διεκδικήσει έκταση 270 τ.μ. βορείως του επίμαχου οικοπέδου δεν έχει καμία απολύτως βάση, άρα και καμία απολύτως τύχη δικαστικά, αλλά γίνεται με μοναδικό στόχο τη μείωση της αξίας του ακινήτου, όπως, άλλωστε, έχει επισημανθεί σε παλαιότερη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων από τον δήμαρχο Παναγιώτη Σημανδηράκη.

«Είναι ντροπή να σκαλίζουμε για να καθυστερήσουμε, γιατί όλο αυτό τι θα δημιουργήσει: πήραμε τα χειροκροτήματα κάποιων ανθρώπων εκεί, γιατί έτσι λειτουργούν πολλές φορές δυστυχώς, θα πάμε το θέμα στις καλένδες, δεν θα γίνει ποτέ το έργο, η Τράπεζα δεν θα πάρει τα 5,5 εκατ. ευρώ…», πρόσθεσε ο κ. Μαρακάκης.

Ο ίδιος εξέφρασε την έντονη ενόχλησή του για την έντονα επιθετική ρητορική του κ. Σημανδηράκη και δημοτικών συμβούλων εναντίον της Τράπεζας Χανίων. «Στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, το τελευταίο διάστημα και με αφορμή το οικόπεδο της πρώην ΑΒΕΑ στη Νέα Χώρα, έχουν καταγραφεί φράσεις και χαρακτηρισμοί από διαφόρους, που απευθύνονται στην Τράπεζα Χανίων, όπως “άνομα συμφέροντα”, “κερδοσκόποι”, “τακτική που διαρρηγνύει τους δεσμούς της τράπεζας με τους πολίτες”, “μεγαλοτραπεζίτες”, “ενέργειες που προσβάλουν και εκβιάζουν θεσμούς” κ.λπ. Χαρακτηρισμοί που, αν μη τι άλλο, αδικούν την Τράπεζα και προσβάλλουν τον Οργανισμό και τους χιλιάδες συνεταίρους της μεγαλύτερης οικονομικής μονάδας των Χανίων. Και δυστυχώς τέτοιες φράσεις έχουν ακουσθεί και από επίσημα χείλη. Επειδή αυτό ίσως να οφείλεται σε σύγχυση ή σε έλλειψη ενημέρωσης, θέλουμε να προχωρήσουμε στην παράθεση των γεγονότων και την επίσημη καταγραφή των θέσεών μας προς αποφυγή παρεξηγήσεων, καθιστώντας παράλληλα αντιληπτό, για άλλη μια φορά, πως σεβόμαστε απόλυτα τις αποφάσεις άλλων φορέων, όμως, ως Διοίκηση, δεν είμαστε διατεθειμένοι να ζημιώσουμε τους χιλιάδες συνεταίρους που εκπροσωπούμε. Αυτό δεν είναι ούτε ηθικό ούτε νόμιμο», σημείωσε ο κ. Μαρακάκης.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ανέφερε ότι «δεν μπορεί να έρχονται κάποιοι άσχετοι με την αγορά και να μειώνουν και το έργο, αλλά και το κοινωνικό όφελος που έχει η τοπική κοινωνία από τη λειτουργία της Τράπεζας».

«Δεν ήταν ο σκοπός μας να αυτοπροβληθούμε. Όμως, όταν σε βρίζουν κιόλας και σε απειλούν θεωρώ ότι πρέπει τουλάχιστον να αμυνθούμε, γιατί αυτό το εισέπραξα και από τα μέλη του Δ.Σ αυτόν τον καιρό αλλά και εγώ ο ίδιος όπου κι αν πήγαινα μου έλεγαν: “Καλά γιατί δεν λέτε μια κουβέντα για το θέμα της ΑΒΕΑ. Σας βρίζουν, σας κάνουν και εσείς δεν μιλάτε”. Και όταν έχεις μάλιστα και δίκιο…», σημείωσε ο κ. Μαρακάκης.

Διευκρίνισε, δε, απαντώντας σε ερώτηση για το κλίμα που υπήρξε στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο ίδιος και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Κρητικά Ακίνητα Α.Ε.» Γιώργος Ανδρουλάκης με τον κ. Σημανδηράκη και τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Τάσο Αλόγλου, ότι «εμείς δεν εναντιωνόμαστε με τον Δήμαρχο. Γιατί δεν σας κρύβω ότι στο πρόσωπο το δικό του βλέπαμε και έναν νέο άνθρωπο, ο οποίος θα δώσει μια αλλαγή και στα δημοτικά πράγματα. Και ακόμα τον πιστεύω. Θεωρώ όμως ότι το να μη δέχεται καθολου τη συζήτηση για την εναλλακτική πρόταση, αυτό μας ενοχλεί και μας προβληματίζει. Το κλίμα ήταν καλό. Υπήρξε, βέβαια, από τη μεριά τους κάποιο απειλητικό κλίμα, του τύπου “ξέρετε μην τα βάζετε μαζί μας γιατί έχουμε και λεφτά εκεί και θα τα πάρουμε” και τέτοια πράγματα…».

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Κρητικά Ακίνητα Α.Ε.» Γιώργος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στο ιστορικό του θέματος, ενώ αποκάλυψε ότι η πλευρά της Τράπεζας, πέραν της εναλλακτικής πρότασης που κατέθεσε, πρότεινε, επίσης, και την πληρωμή σε 3 δόσεις του συνολικού ποσού απαλλοτρίωσης του οικοπέδου.

«Η Κρητικά Ακίνητα Α.Ε από την πρώτη στιγμή δήλωσε δημόσια (δελτίο Τύπου 26/9/2019) πως η νέα αυτή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι απολύτως σεβαστή. Και ότι δεν υπάρχει καμία αντίρρηση, με την προϋπόθεση ο Δήμος να αποζημιώσει το οικόπεδο επί τη βάση των υφιστάμενων συμβατικών υποχρεώσεων και εγγράφων δεσμευτικού χαρακτήρα που έχει η “Κρητικά Ακίνητα Α.Ε.”, αναφορικά με τον καθορισμό του τιμήματος. Δηλώνοντας ταυτόχρονα στη Δημοτική Αρχή ότι προτιθέμεθα να διευκολύνουμε τον Δήμο όσον αφορά τον τρόπο και τον χρόνο καταβολής του τιμήματος. Καμία αντίρρηση, λοιπόν, από πλευράς μας, το οικόπεδο να λάβει τον χαρακτήρα κοινωφελούς χώρου, δηλαδή πρασίνου και αθλοπαιδιών», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Και συνέχισε: «Αντ’ αυτού όμως επιλέχθηκε η μεθοδευμένη προσπάθεια απαξίωσης του οικοπέδου, με την απόφαση κατάθεσης αγωγής του Δήμου κατά της εταιρείας, αμφισβητώντας τους τίτλους κτήσης. Αμφισβητώντας, δηλαδή, τίτλους που υφίστανται από τον προ-προηγούμενο αιώνα και συμβόλαια μεταγενέστερα, που βασίζονται βεβαίως σε θεωρημένα από τις δημόσιες Υπηρεσίες σχέδια και τοπογραφικά. Ισχυρισμοί για δήθεν καταπάτηση τμήματος του αιγιαλού που μπαζώθηκε και που τώρα το αντιλήφθηκαν από φωτογραφίες, με προφανή και ομολογημένο σκοπό να μειωθεί η πραγματική αξία του οικοπέδου. Χωρίς να προηγηθεί -και αξίζει να το πούμε εδώ- καμία προγενέστερη ενημέρωση ή ερώτηση για παροχή τυχόν στοιχείων ή εξηγήσεων από την ιδιοκτήτρια εταιρεία. Πρακτικές που προφανώς μας βρίσκουν αντίθετους, γιατί στοιχειώδης υποχρέωσή μας είναι η προάσπιση και η εξασφάλιση των δικαιωμάτων του φορέα που εκπροσωπούμε».

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ

Το ιστορικό της υπόθεσης αναφορικά με το οικόπεδο της πρώην ΑΒΕΑ, όπως το παρουσίασε ο κ. Ανδρουλάκης, έχει ως εξής

«• Το 1995 με την υπ’ αρ. 532/94/27.2.1995 (ΦΕΚ 143/Δ/16.3.1995) απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων επιβλήθηκε ρυμοτομικό βάρος στο Ο.Τ. 28β που αποτελεί μέρος του  συνολικού οικοπέδου της πρώην ΑΒΕΑ, εμβαδού 2,9 στρ. στη συμβολή των οδών Ακτής Κανάρη και Γερασίμου Παρδάλη, ήτοι επιβλήθηκε κοινωφελής χρήση για τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων.

• Οι Χανιώτες θα θυμούνται τις πολύχρονες προσπάθειες απομάκρυνσης της ΑΒΕΑ από την περιοχή της Νέας Χώρας, λόγω των σοβαρών περιβαλλοντικών προβλημάτων που προκαλούσε η λειτουργία του εργοστασίου της.

Στο πλαίσιο αυτό το 2004 η ΑΒΕΑ προκήρυξε πλειοδοτικό δημόσιο διαγωνισμό πώλησης ολοκλήρου του ακινήτου της, εκτάσεως 17 στρ. περίπου, προκειμένου με τα χρήματα που θα εισέπραττε να αποπληρώσει τα δάνειά της, στην τότε Αγροτική Τράπεζα και παράλληλα να χρηματοδοτήσει το κόστος μετεγκατάστασης του εργοστασίου της στα Κεραμιά.

Στον σχετικό δημόσιο διαγωνισμό πλειοδότησε η “Κρητικά Ακίνητα Α.Ε.” θυγατρική εταιρεία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, στην οποία και κατακυρώθηκε η πώληση του ακινήτου.

• Από το 2005 έως το 2008 η Κρητικά Ακίνητα Α.Ε. πραγματοποιεί αλλεπάλληλες ενέργειες προς τον Δήμο Χανίων με αίτημα τη μερική τροποποίηση του σχεδίου πόλεως στο Ο.Τ. 28 προκειμένου να καταστεί εφικτή η υλοποίηση ενός συγκεκριμένου αναπτυξιακού για την πόλη των Χανίων σχεδίου, που προέβλεπε την κατασκευή συνεδριακού κέντρου 1.500 ατόμων, ξενοδοχείου πόλης που θα υποστήριζε τη λειτουργία του συνεδριακού κέντρου, υπόγειου parking αυτοκινήτων 450 θέσεων, ενυδρείου, εμπορικών καταστημάτων, κατοικιών, διατήρηση και αναστήλωση των δύο καμινάδων, ανάδειξη και λειτουργία του λεβητοστασίου ως βιομηχανικού μουσείου.

Σχεδιασμός που συμπεριελάμβανε, παράλληλα, τη δωρεάν παραχώρηση για 49 χρόνια, από την εταιρεία στον Δήμο, του οικοπέδου στη νότια πλευρά του Ο.Τ. της ΑΒΕΑ (δίπλα στη Σταφιδική) για τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων.

Παρά τις συνεχείς προσπάθειες τριών ετών, το συγκεκριμένο αίτημα τροποποίησης του σχεδίου πόλης συνάντησε δυστυχώς την άρνηση της τότε Δημοτικής Αρχής.

Μετά από αυτό, η εταιρεία προχώρησε στην πώληση του ακινήτου κρατώντας στην ιδιοκτησία της μόνο το Ο.Τ. 28β, έκτασης 2.9 στρ. που είχε το ρυμοτομικό βάρος. Το οικόπεδο αυτό συνεχίζει μέχρι σήμερα να ανήκει ιδιοκτησιακά στην “Κρητικά Ακίνητα Α.Ε.” και είναι αυτό για το οποίο γίνεται λόγος σήμερα.

• Τούτων δοθέντων και συγκεκριμένα το 2010 επειδή είχαν ήδη περάσει 15 χρόνια (1995-2010) και το εν λόγω οικόπεδο συνέχιζε να παραμένει δέσμιο με το ρυμοτομικό βάρος, χωρίς ο Δήμος να προχωρά, ούτε στην αποδέσμευσή του, ούτε στην αποζημίωσή του, κάτι που αντιστοίχως έγινε δίπλα με το οικόπεδο των σχολείων, η εταιρεία αναγκάστηκε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, αναζητώντας τη δικαίωσή της, δηλαδή την άρση του ρυμοτομικού βάρους από το συγκεκριμένο οικόπεδο.

• Το 2014 το Διοικητικό Πρωτοδικείο Χανίων με την 313/2014 απόφασή του αίρει το ρυμοτομικό βάρος και παραπέμπει το θέμα στον Δήμο Χανίων προκειμένου αυτός να προβεί στην οφειλόμενη νόμιμη ενέργεια, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η απόφαση.

• Το 2015 τα “Κρητικά Ακίνητα Α.Ε.” κοινοποίησαν τη δικαστική απόφαση στον Δήμο Χανίων και με την αρ. πρωτ. 69171/5.11.2015 αίτησή τους, συνοδευόμενη με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που ορίζει ο νόμος, ζητώντας τη συμμόρφωση του Δήμου στη δικαστική απόφαση.

• Το 2016 το Διοικητικό Εφετείο Κρήτης εκδίδει την 264/2016 απόφασή του, σύμφωνα με την οποία απορρίπτει την έφεση που στο μεταξύ είχε καταθέσει ο Δήμος Χανίων κατά της απόφασης 313/2014 του Πρωτοδικείου κι έτσι καθίσταται τελεσίδικη η ανωτέρω δικαστική απόφαση.

• Στα επόμενα δύο χρόνια που ακολουθούν (2017- 2018) η “Κρητικά Ακίνητα Α.Ε.” συνεχίζει τις προσπάθειες, ζητώντας για πολλοστή φορά τη συμμόρφωση του Δήμου στην τελεσίδικη δικαστική απόφαση για την άρση του ρυμοτομικού βάρους, με σειρά ενεργειών (αλλεπάλληλες επιστολές προς τον Δήμαρχο, τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, την ΥΔΟΜ κ.λπ. επιδίδοντας ακόμη και εξώδικο προς τον Δήμο), δυστυχώς χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, με την τότε Δημοτική Αρχή να συνεχίζει στην τακτική της αναβλητικότητας και της απραξίας, απέναντι στο σχετικό δίκαιο αίτημα.

Με την τελευταία αίτηση για τροποποίηση του σχεδίου πόλης (ως οφειλόμενη ενέργεια) να υποβάλλεται από την εταιρεία στον Δήμο, τον Φεβρουάριο 2019 (αρ. πρωτ. 764/5.2.2019).

• Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή στην εκπνοή της θητείας της, ήτοι στις 24 Ιουλίου 2019 και όχι εντός τριμήνου από την αίτηση όπως ορίζει το άρθρο 32 του Ν. 4067/2012, εισάγει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο με την 479/2019 απόφασή του, αίρει το ρυμοτομικό βάρος και αποφασίζει την τροποποίηση του σχεδίου πόλεως στο Ο.Τ. 28β, δηλώνοντας μάλιστα δημόσια ότι η απόφαση αυτή έχει και τη σύμφωνη γνώμη του νέου Δημάρχου που έχει εκλεγεί στο μεταξύ από τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου.

Τον Σεπτέμβριο 2019 με την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα Δημοτική Αρχή, γνωστοποιεί στην εταιρεία την αλλαγή στάσης στο θέμα, δηλώνοντας την πρόθεσή της για ανάκληση της 479/2019 απόφασης και την επανυποβολή του ρυμοτομικού βάρους στο εν λόγω οικόπεδο.

• Πράγματι στις 25 Σεπτεμβρίου 2019 το Δημοτικό Συμβούλιο λαμβάνει την 556/2019 απόφαση για την ανάκληση της προηγούμενης απόφασης του Ιουλίου και την επανυποβολή του ρυμοτομικού βάρους στο Ο.Τ. 28β».

Συνοψίζοντας, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι η εταιρεία «Κρητικά Ακίνητα Α.Ε.»:

«• Είναι αναμφισβήτητα ιδιοκτήτρια του οικοπέδου Ο.Τ. 28β, εμβαδού 2.909 τ.μ. στη συμβολή των οδών Ακτής Κανάρη και Γερασίμου Παρδάλη.

• Η ιδιοκτησία της βρίσκεται σε ομηρία εδώ και 24 χρόνια έχοντας ένα ρυμοτομικό βάρος και παρά την ύπαρξη τελεσίδικης δικαστικής απόφασης, ο Δήμος Χανίων διαχρονικά δεν προχώρησε ούτε στην άρση του ρυμοτομικού βάρους, ούτε στην αποζημίωση του οικοπέδου.

• Σέβεται απόλυτα την τελευταία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για δημιουργία χώρου κοινωφελούς χρήσης.

• Αξιώνει όμως αποζημίωση βάσει των υφιστάμενων εγγράφων προσφορών και συμφωνιών δεσμευτικού γι’ αυτήν χαρακτήρα, που καθορίζουν το τίμημα.

• Επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητά της για την αυτονόητη υπεράσπιση, με κάθε νόμιμη ενέργεια, των δικαιωμάτων των μετόχων της, που αποτελούν ταυτόχρονα αυτονόητη υποχρέωση για τη Διοίκησή της».

ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΧΑΝΙΩΝ

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι στο κοινωνικό έργο και την προσφορά της Τράπεζας Χανίων στην τοπική κοινωνία αναφέρθηκε ο πρόεδρός της, Μιχάλης Μαρακάκης επισημαίνοντας τα εξής:

«Το 1993 οραματιστήκαμε τη δημιουργία ενός πιστωτικού Ιδρύματος διαφορετικού από τον ανταγωνισμό. Μιας μονάδας της κοινωνικής οικονομίας με ανθρώπινο πρόσωπο και όχι ενός απρόσωπου τραπεζικού οργανισμού. Αυτό το όραμα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων από την πρώτη μέρα λειτουργίας της έως και σήμερα.

Η Τράπεζα σήμερα διαθέτει 23 καταστήματα, έχει 26.400 μέλη – συνεταίρους, 58.000 πελάτες και έχει πραγματοποιήσει μισό δισ. ευρώ χρηματοδοτήσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά κατά κύριο λόγο στο νομό Χανίων.

Από την έναρξη της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης θέσαμε δύο ξεκάθαρους στόχους: Ο πρώτος ήταν η βιωσιμότητα του Οργανισμού.

Μέσα στη δίνη της κρίσης που το 60% των ελληνικών Τραπεζών έκλεισαν, με αποτέλεσμα να ζημιωθούν οικονομικά οι μέτοχοί τους, η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων με τη συμπαράσταση των συνεταίρων της, παλαιών και νέων, άντεξε, ενισχύθηκε κεφαλαιακά και μπορεί πια να ατενίζει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Παρέχοντας παράλληλα ρευστότητα, σύμφωνα με το μέτρο των δυνατοτήτων της, σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, αν και με αυστηρότερα κριτήρια πιστοληπτικής ικανότητας κατά τη διαδικασία χορήγησης δανείων.

Ο δεύτερος στόχος ήταν η διαφύλαξη του κοινωνικού της ρόλου. Αυτός επιτεύχθηκε μέσω πλήθους ενεργειών με προεξέχουσες τις παρακάτω ενέργειες:

• Μέσω ειδικού προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης προσφοράς ειδών πρώτης ανάγκης σε κοινωνικές δομές με στόχο την κάλυψη πραγματικών αναγκών ασθενέστερων οικονομικά πολιτών.

• Διασφάλιση της βιωσιμότητας ιστορικών επιχειρήσεων (ΑΒΕΑ, ΒΙΟΧΥΜ, Χιωτάκης) σημαντικών για την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα, διατηρώντας 250 θέσεις εργασίας σε αυτές τις επιχειρήσεις, στηρίζοντας και προωθώντας παράλληλα τα τοπικά προϊόντα όπως το λάδι, το πορτοκάλι και παρασκευάσματα της κρητικής διατροφής.

• Με την ευκαιρία αξίζει να αναφερθεί ότι η Τράπεζα αποτελεί μέλος του FEBEA, της Ομοσπονδίας για την ηθική και εναλλακτική χρηματοδότηση στην Ευρώπη. Ο FEBEA ιδρύθηκε στις Βρυξέλλες το 2001, μέλη του είναι ιδρύματα από 14 ευρωπαϊκές χώρες, και στόχο έχει την ανάπτυξη ηθικής και κοινωνικής χρηματοδότησης στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι του 2019 τα μέλη του FEBEA, μετά από αξιολόγηση αποφάσισαν ομόφωνα την ένταξη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων στην Ομοσπονδία. Από το σύνολο των ευρωπαϊκών Τραπεζών, δεκατρείς είναι μέλη της Ομοσπονδίας και η Τράπεζα Χανίων είναι η δεύτερη ελληνική τράπεζα – μέλος του FEBEA.

Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης

Στο πλαίσιο του προγράμματος τα οκτώ τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης η Τράπεζα Χανίων:

• στηρίζει τις κοινωνικές δομές (κοινωνικά παντοπωλεία, συσσίτια κ.λπ.) του Νομού Χανίων, έχοντας διαθέσει είδη πρώτης ανάγκης, κρέας, τρόφιμα κ.λπ.) συνολικής αξίας 372.000 ευρώ.

• έχει καταβάλει χρηματικές χορηγίες ύψους 207.000 ευρώ σε Δήμους, Δημοτικές Επιχειρήσεις, εκπαιδευτικά ιδρύματα, φιλανθρωπικούς συλλόγους, πολιτιστικούς συλλόγους, εκκλησιαστικά ιδρύματα, αθλητικά σωματεία κ.λπ.

• έχει κάνει δωρεές σε σχολεία όλων των βαθμίδων του Νομού Χανίων 139 ηλεκτρονικών υπολογιστών, 18 εκτυπωτών, καθώς επίσης επίπλων και ειδών γραφείου.

• έχει παραχωρήσει δωρεάν την αίθουσα του κεντρικού κτιρίου Διοίκησης της Τράπεζας για την πραγματοποίηση 489 εκδηλώσεων σε διάφορους φορείς, συλλόγους, σωματεία κ.λπ.

Παράλληλα, έχει πραγματοποιήσει:

  Δωρεά ενός πυροσβεστικού οχήματος στους εθελοντές εκτάκτων αναγκών Ν. Χανίων.

  Δωρεά αυτοκινήτου στον Δήμο Πλατανιά, στη Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου Αποκορώνου και στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης.

  Δωρεά κράνη για τους μοτοσικλετιστές της ομάδας “ΔΙΑΣ”.

  Σημαντική οικονομική στήριξη του ΔΗΠΕΘΕΚ προς αποφυγή λουκέτου.

  Υποστήριξη του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”.

  Υποστήριξη εκδηλώσεων “Αγροτικού Αυγούστου” και του Φεστιβάλ “Γη – Τουρισμός – Πολιτισμός”.

  Ενίσχυση αρχαιολογικών ερευνών για την ανάδειξη αρχαιοτήτων στον λόφο Καστέλλι, καθώς και της αρχαίας πόλης της Ζωμίνθου.

  Υποστήριξη των Βενιζέλειων Αγώνων.

  Υποστήριξη Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων».

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο