Για «μεγάλα εμπόδια» στην καθιέρωση απευθείας πτήσεων από την Τουρκία προς τα Χανιά έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Χανίων Μανώλης Γιαννούλης , κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, στο ενετικό λιμάνι.
«Δημιουργήσαμε μια ομάδα στόχευσης για την τουρκική αγορά, η οποία είναι πολλά υποσχόμενη με τεράστια δυναμική. Φιλοξενήσαμε ομάδες σημαντικών Τούρκων δημοσιογράφων στελέχη αεροπορικών εταιρειών και τουριστικών πρακτόρων, ώστε μόνοι τους να διαπιστώσουν τη δυναμική του Νομού Χανίων στην αγορά τους. Αν δεν υπήρχαν προβλήματα από τον δημόσιο τομέα, όπως η visa, αλλά κυρίως τα μεγάλα εμπόδια στη δημιουργία απευθείας πτήσεων, που ακόμα και σήμερα υπάρχουν, είναι βέβαιο ότι όλη η Κρήτη θα είχε τεράστια ευεργετικά αποτελέσματα» , επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννούλης, στη διάρκεια της ομιλίας του.
Και πρόσθεσε: «Φέτος ξεκινάμε με δύο πτήσεις της Bora jet , μετά από ένα διστακτικό ξεκίνημα πέρυσι, ώστε να γίνει μια σημαντική αρχή, ενώ σύντομα περιμένουμε και άλλες ομάδες από την Τουρκία, ανθρώπων που μπορούν να επηρεάσουν το τουριστικό ρεύμα».
Ο κ. Γιαννούλης έκανε ένα σύντομο απολογισμό της περασμένης χρονιάς, ενώ μίλησε για τις ενέργειες, τις πρωτοβουλίες και τους στόχους της Ένωσης Ξενοδόχων, αναφορικά με τη φετινή τουριστική περιόδο, αλλά και τα επόμενα χρόνια.
«Έχουμε αναπτύξει τη στρατηγική μας σε νέες αγορές, την προσέλκυση περισσότερων πτήσεων, πέραν από τα τσάρτερς, με αποτέλεσμα την αύξηση των επισκεπτών από χώρες που πριν 3-4 χρόνια δεν υπήρχαν στο αεροδρόμιο των Χανίων. Αγγλία , Πολωνία , Γερμανία , Ιταλία είναι πλέον από τις βασικές πηγές εισερχόμενων τουριστών στο Νομό Χανίων. Αξίζει να αναφέρω ότι η επιτυχημένη πορεία των αεροπορικών εταιρειών που με επιτυχία πείσαμε και καταφέραμε να δραστηριοποιηθούν στα Χανιά, προσελκύει και νέες εταιρείες όπως η British airways, ενώ οι υφιστάμενες ανοίγουν περισσότερο το πρόγραμμά τους, όπως η Easy jet , με καθημερινές πτήσεις από Λονδίνο, η Norwegian , η οποία ήδη πετάει από τον Φεβρουάριο και φυσικά έπεται συνέχεια» , σημείωσε ο κ. Γιαννούλης.
ΟΙ ΓΑΜΗΛΙΕΣ ΤΕΛΕΤΕΣ, Ο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Χανίων υπογράμμισε, ακόμη, ότι «αντίστοιχες προσπάθειες γίνονται και στην κινέζικη αγορά , ιδιαίτερα στον τομέα γαμήλιων τελετών . Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα γίνουν τελετές όπως το 2014, θα έχουμε αρκετά μέλη τουριστικών οργανισμών και πρακτορείων ώστε να αρχίσουμε να δημιουργούμε κάτι αντίστοιχο με το αποτέλεσμα νησιών όπως Σαντορίνη, Μύκονος, Ρόδος».
«Συνεχίζουμε και την προσπάθειά μας για ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού , ιδιαίτερα σε συνεργασία με την ΟΑΚ. Το γεγονός της οικουμενικής συνόδου είναι ιστορικό και μπορεί να είναι η έναρξη μίας εξέλιξης, στον θρησκευτικό και προσκυνηματικό τουρισμό» , ανέφερε ο κ. Γιαννούλης, τονίζοντας ότι «όλα αυτά γίνονται παράλληλα με τις επιτυχημένες επαφές μας με συντελεστές δημιουργίας ταινιών , μέσω των οποίων αναδεικνύεται ο Νομός Χανίων ιδιαίτερα και η Κρήτη συνολικότερα. Δύο επιτυχημένες ταινίες έχουν γυριστεί τα δύο τελευταία χρόνια στα Χανιά, ενώ ήδη υπάρχουν συζητήσεις για ακόμα περισσότερες».
ΟΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Αναφερόμενος στις υποδομές, είπε ότι «πολλά παραμένουν τα θέματα. Όλα τα παρακολουθούμε στενά με συνεχείς επαφές και συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους φορείς, ενώ σε όλα τα βασικά θέματα υποδομών έχουμε καταθέσει τις απόψεις μας, φυσικά στα Επιχειρησιακά Σχέδια των Δήμων Πλατανιά και Χανίων , οι απόψεις μας είναι κατατεθειμένες όπως και στο χωροταξικό σχέδιο Κρήτης, τη δημιουργία γηπέδου γκολφ στο Μάλεμε, αλλά και τη διάβρωση των ακτών μας, ένα μεγάλο θέμα, το οποίο πρέπει να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά, να πιέζουμε για τη λύση τους αρμόδιους φορείς, αφού κινδυνεύουμε να χάσουμε σημαντικό μέρος του φυσικού μας πλούτου».
«ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΦΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΣ»
Τέλος, ο κ. Γιαννούλης επεσήμανε ότι «θέματα όπως το κλείσιμο τραπεζών , capital controls , μας απασχόλησαν και πιστεύω ότι είχαμε όλοι μας πολύ καλή ενημέρωση αφού ήμασταν σε συνεχή επαφή με όλες τις τριτοβάθμιες οργανώσεις. Το πρώτο είναι τα κόκκινα δάνεια, όπου μέσω αυτών υποκρύπτεται και ο κίνδυνος αφελληνισμού της ελληνικής ξενοδοχείας. Είναι απαραίτητο όπως έχουμε προτείνει να γίνουν αναχρηματοδοτήσεις στις βιώσιμες επιχειρήσεις ιδιαίτερα αν λάβει κάποιος υπόψιν του το εχθρικό και υπερφορολογημένο περιβάλλον που κινείται ο Έλληνας επιχειρηματίας. Το δεύτερο είναι το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό , απαραίτητο για την τουριστική ανάπτυξη και προώθηση των τουριστικών επενδύσεων. Είναι ο οδικός χάρτης που ταιριάζει και εξειδικεύει και χωροταξικές δυνατότητες της χώρας με τις επενδυτικές ανάγκες του τουριστικού προϊόντος μας και την αειφορία».