Ιστορία πρώτη: Το πρωτάθλημα της περιόδου 2013 – 2014 έφτανε στο τέλος του. Ο Πλατανιάς, για δεύτερη συνεχή χρονιά στη Super League, έδινε «μάχη» για να αποφύγει τον υποβιβασμό. Στις 9 Μαρτίου 2014 η χανιώτικη ομάδα θα έδινε έναν κρίσιμο εκτός έδρας αγώνα με αντίπαλο τον Απόλλωνα Σμύρνης, που επίσης «πάλευε» για να παραμείνει στην κατηγορία.
Την παραμονή του αγώνα, με την αποστολή του Πλατανιά να έχει καταλύσει σε ξενοδοχείο της Αθήνας, ο προπονητής Άγγελος Αναστασιάδης έδειξε βίντεο στους ποδοσφαιριστές και τους έκανε ανάλυση παιχνιδιού για την αντιμετώπιση της αντίπαλης ομάδας. Στη διάρκεια της ανάλυσης, ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές, εκείνη τη χρονιά, του Πλατανιά, ο Αλεξάνταρ Κατάι ήταν μάλλον αφηρημένος.
Όταν ο Άγγελος Αναστασιάδης τον ρώτησε «τι συμβαίνει Αλέξανδρε, βαριέσαι;», ο Σέρβος ποδοσφαιριστής απάντησε… καταφατικά! Αυτό ήταν! Ο Αναστασιάδης, με συνοπτικές διαδικασίες, άφησε εκτός 18άδας τον Κατάι, αν και ο αγώνας ήταν κρισιμότατος. Ο Πλατανιάς έχασε με 3-1. Το κλίμα ήταν βαρύ.
Είκοσι δύο ημέρες μετά, στις 31 Μαρτίου 2014, ο Πλατανιάς έπαιζε τα… ρέστα του στη Θράκη, για την παραμονή στην κατηγορία, με αντίπαλο τη SKODA Ξάνθη. Κανείς ποδοσφαιριστής δεν… βαριόταν, πριν ή κατά τη διάρκεια εκείνου του αγώνα. Ούτε ο… σεληνιασμένος Κατάι, ο οποίος ξεκίνησε ως βασικός, έκανε εκπληκτική εμφάνιση και με ένα γκολ και μία ασίστ ήταν εκ των πρωταγωνιστών της χανιώτικης ομάδας στη μεγάλη νίκη με 2-3, με την οποία αποφεύχθηκε, ουσιαστικά, ο υποβιβασμός.
Ιστορία δεύτερη: Στις αρχές του έτους 2011 η νέα Δημοτική Αρχή με δήμαρχο τον Μανώλη Σκουλάκη έκανε τα πρώτα της βήματα στον νέο «Καλλικρατικό» Δήμο Χανίων. Ήταν, κατά γενική ομολογία, ένα δύσκολο ξεκίνημα. Στα αντικειμενικά προβλήματα (συνένωση επτά «Καποδιστριακών» Δήμων σε έναν και εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης», υπογραφή πρώτου μνημονίου, περικοπή θεσμοθετημένων πόρων, μείωση πιστώσεων Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αυξημένη γραφειοκρατία κ.λπ.) ήρθε, μετά τους πρώτους πέντε – έξι μήνες (ίσως και νωρίτερα), να προστεθεί ένα ακόμη: Η σύγκρουση ενός εκ των βασικότερων συνεργατών του Δημάρχου Χανίων με τον Μανώλη Σκουλάκη.
Ο Δήμαρχος Χανίων, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη τού δημιουργούσε πλείστα εσωτερικά -και όχι μόνο- προβλήματα, δεν τόλμησε να προχωρήσει σε ριζικά μέτρα, δηλαδή στην αντικατάσταση του συνεργάτη του ή, έστω, στην «περιθωριοποίησή» του με αφαίρεση αρμοδιοτήτων. Δεν τόλμησε, δηλαδή, να τραβήξει το σκοινί στα άκρα, σκεπτόμενος, ίσως, τον μεγάλο αριθμό «προσωπικών» ψήφων του συνεργάτη του, ίσως κάτι άλλο… Η επιλογή του αυτή ενδεχομένως, σε μερικά χρόνια από σήμερα, να διδάσκεται στις Σχολές Παραγωγής και Διοίκησης των Πανεπιστημίων, ως παράδειγμα προς αποφυγήν. Αποτέλεσμα; Το πουλόβερ άρχισε να ξηλώνεται εκ των έσω. Η αρχή του τέλους για τη Δημοτική Αρχή είχε ξεκινήσει.
Ιστορία τρίτη: Άνοιξη 2016. Διαφαίνεται, πλέον, πιο ξεκάθαρα, ότι ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας αμφισβητείται, είτε στο παρασκήνιο είτε (και) στο προσκήνιο από ορισμένους εκλεγμένους συνεργάτες του, που ο ίδιος «τοποθέτησε» σε θέσεις ευθύνης. Η εικόνα που διαμορφώνει κανείς παρακολουθώντας τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, τον τρόπο λειτουργίας του Δήμου, αλλά και συζητώντας με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά όσα συμβαίνουν εντός των κόλπων της δημοτικής ομάδας Βάμβουκα, είναι ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Μάλιστα, ορισμένοι «παροικούντες την οδό Κυδωνίας» επισημαίνουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι ήδη έχει διαμορφωθεί και αυτονομηθεί μία ξεχωριστή «ομάδα» μέσα στους κόλπους της 29μελούς δημοτικής ομάδας της συμπολίτευσης!
Ανεξαρτήτως τι πιστεύει κανείς για τον Δήμαρχο Χανίων, τους Αντιδημάρχους, τους Προέδρους των Δημοτικών Επιχειρήσεων και των Δημοτικών Οργανισμών, αλλά και τη μέχρι σήμερα πορεία της Δημοτικής Αρχής, ένα είναι σίγουρο. Δυαρχία στη διοίκηση του Δήμου δεν μπορεί να υπάρχει. Τελεία και παύλα. Όποιος δεν συμφωνεί με τις επιλογές του Δημάρχου, όποιος θεωρεί ότι η πορεία είναι λανθασμένη, όποιος πιστεύει -όπως και αρκετοί πολίτες- ότι η Δημοτική Αρχή εμφανίζεται κατώτερη των περιστάσεων με ευθύνη της «κεφαλής» ή όποιος… ονειρεύεται να γίνει… χαλίφης στη θέση του χαλίφη, οφείλει να ξεκαθαρίσει τη στάση του. Και όχι να παραμένει στη θέση του για να… πριονίζει εκ των έσω, με προφανή μικροπολιτική σκοπιμότητα.
ΥΓ.: Μετά το τέλος του πρωταθλήματος, την περίοδο 2013 – 2014, ρώτησα τον Άγγελο Αναστασιάδη γιατί άφησε εκτός 18άδας τον Κατάι σε εκείνον τον κρίσιμο αγώνα με τον Απόλλωνα Σμύρνης, θέλοντας, ουσιαστικά, να επιβεβαιώσω αυτό που διαισθανόμουν, γνωρίζοντας ως ένα βαθμό, από τη θέση του υπεύθυνου Τύπου του Πλατανιά εκείνη την περίοδο, τη φιλοσοφία του Μακεδόνα προπονητή. Η απάντησή του, σαφής και απολύτως ξεκάθαρη, αποτυπώθηκε, εν πολλοίς, ως εξής: Ουδείς είναι πάνω από την ομάδα και το καλό της ομάδας. Ουδείς…