ΣΕΔΗΚ: Βραβεύσεις ελαιοτριβείων για την ποιότητα και εμπορία του Ελαιολάδου

Απονομή διακρίσεων σε ελαιοτριβεία για την «Ποιότητα και εμπορία ελαιολάδου» πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε ειδική ημερίδα που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), την Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021, με έναρξη στις 10 το πρωί, στις εγκαταστάσεις του ΜΑΙΧ στα Χανιά.

Η ημερίδα αυτή που οργανώνεται από τον ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Χανίων, το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ) και το ΜΑΙΧ θα πραγματοποιηθεί, λόγω των υγειονομικών συνθηκών, υβριδικά, δηλαδή με φυσική παρουσία αλλά και διαδικτυακά.

Το πρόγραμμα της ημερίδας θα περιλαμβάνει δύο σύντομες εισηγήσεις για την ποιότητα και την εμπορία του ελαιολάδου και την τελετή απονομής των διακρίσεων για τους διαγωνισμούς ποιότητας και διάθεσης ελαιολάδου της περιόδου 2020-2021.

Οι τύποι των βραβείων 

Οι βραβεύσεις που θα απονεμηθούν θα είναι καλαίσθητες πλακέτες με τη Χρυσή, Αργυρή και Χάλκινη Μινωική Ελιά και έπαινοι σε χαρτί τύπου πάπυρου και θα απονέμονται στους εκπροσώπους των ελαιοτριβείων που θα είναι παρόντες ή θα αποστέλλονται ταχυδρομικά σε όσους δεν μπορέσουν να παραστούν προσωπικά.

Συνολικά θα απονεμηθούν:

(α) Για την ποιότητα: 8 πλακέτες με τη Μινωική Ελιά (Χρυσές, Αργυρές και Χάλκινες) και 6 έπαινοι.

(β) Για την εμπορία: 5 πλακέτες με τη Μινωική Ελιά (Αργυρές και Χάλκινες) και 3 έπαινοι.

Στόχοι και διαδικασία διαγωνισμών

Οι διαγωνισμοί αυτοί που απευθύνονταν σε συνεταιρικά ή ιδιωτικά ελαιοτριβεία είχαν σαν βασικούς στόχους:

(α) Την ανάδειξη και προβολή των καλυτέρων ποιοτικά ελαιόλαδων περιοχών και παραγωγών της Κρήτης.

(β) Την επίτευξη καλυτέρων όρων και υψηλοτέρων τιμών διάθεσης για παραγωγούς και εμπλεκόμενους με τη μεταποίηση και εμπορία.

(γ) Την ανάπτυξη ενδιαφέροντος των παραγωγών για παραγωγή ελαιολάδου υψηλής ποιότητας κατά τις φάσεις της καλλιέργειας, της φυτοπροστασίας και συγκομιδής του ελαιοκάρπου.

(δ) Την παρότρυνση των ελαιοτριβείων να ακολουθούν κανόνες και πρακτικές διασφάλισης της ποιότητας κατά τη διαδικασία εξαγωγής και αποθήκευσης του ελαιολάδου.

Η συμμετοχή στους διαγωνισμούς που ήταν δωρεάν για τα ελαιοτριβεία των Δήμων – μελών του ΣΕΔΗΚ, έγινε με λήψη των δειγμάτων από Επιτροπές ώστε να εξασφαλιστεί η αξιοπιστία της ταυτότητας από δεξαμενές ελαιοτριβείων.

Τα δείγματα όλων των διαγωνιζόμενων, μετά από κωδικοποίηση η οποία κατατέθηκε σε Συμβολαιογράφο, παραδόθηκαν με κωδικούς για αναλύσεις ποιότητας και οργανοληπτικών στα διαπιστευμένα εργαστήρια του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών και Αμπέλου στα Χανιά και για αναλύσεις υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο διαπιστευμένο εργαστήριο «Χημικοτεχνική» στο Ρέθυμνο.

Τα βραβεία που θα απονεμηθούν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους βραβευθέντες για εμπορική προβολή της συγκεκριμένης παρτίδας του ελαιολάδου που βραβεύτηκε.

Προϋποθέσεις συμμετοχής στην ημερίδα   

Στην περίπτωση  συμμετοχής με φυσική παρουσία όσοι συμμετάσχουν θα πρέπει:

– Κατά την είσοδό τους στις εγκαταστάσεις του ΜΑΙΧ να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού αποτελέσματος πρόσφατου rapid test.

– Κατά την παραμονή τους στους χώρους των εκδηλώσεων πρέπει να φορούν σχετική μάσκα και να χρησιμοποιούν τα αντισηπτικά που θα υπάρχουν σε διάφορα σημεία.

Στην περάτωση διαδικτυακής συμμετοχής οι επιθυμούντες μπορούν να συμμετάσχουν μετά από συνεννόηση με τον ΣΕΔΗΚ (info@sedik.gr).

Φωτογραφία αρχείου

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή