Διάβασα μία αξιοπρόσεκτη επιστολή την οποία απέστειλε αναγνώστης στην ιστοσελίδα capital.gr και αφορά τα Ιωάννινα (https://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3684102/ouai-umin-grammateis-kai-farisaioi).
Παραθέτω απόσπαμα της επιστολής και στη συνέχεια θα προσθέσω δικά μου σχόλια που αφορούν τα Χανιά.
«Θα αναφερθώ λοιπόν σε αυτό που συμβαίνει στα Ιωάννινα (από όπου κατάγομαι) σχετικά με τη silicon valley της Ευρώπης και όχι απλά της Ελλάδος, όπως αποκάλεσε τα Ιωάννινα ο Γερμανός πρέσβης Ερνστ Ράιχελ. Στα Ιωάννινα λοιπόν οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν πριν λίγα χρόνια από την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Δήμο Ιωαννιτών και το Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με το νέο πάρκο υψηλής τεχνολογίας και έρευνας που στήθηκε δίπλα στο Πανεπιστήμιο, δημιούργησαν την εμπιστοσύνη κατ’ αρχήν στους γερμανικούς κολοσσούς P&I, Team Viewer, Best secret του fund Permira να εγκατασταθούν στην πόλη και να τις ακολουθήσουν εταιρείες όπως Comitech, Dicon, Q base R&D, ΝΩΣΙΣ, Tecmon, Terracom, Future lntelligence, Mokaal, Natech, GE scientific, NIKI, Senseworks, Energy Solutions, Medical statistics, Univeye, Omega Technology, Ig soft, P D Neurotechnology, SPECTRAtech, SymAgro, το Ινστιτούτο Βιοιατρικών Ερευνών που από μόνο του απασχολεί 200 περίπου ερευνητές όπως και αρκετές άλλες που ξεχνάω αυτή τη στιγμή (να με συγχωρούν).
Όλες αυτές οι εταιρίες απορροφούν σχεδόν το 100% των αποφοίτων του τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αλλά και απόφοιτους πολλών άλλων τμημάτων. ‘Όπως είπε ο Φίλιπ Νόιτσερ, γενικός διευθυντής της ελληνικής θυγατρικής της Team Viewer στο παρελθόν ,”η ιδέα πίσω από την απόφαση της Team Viewer για εγκατάσταση στην πόλη των Ιωαννίνων ήταν οι παράγοντες του ανεκμετάλλευτου ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής, οι καλές τοπικές συνθήκες και η υποστήριξη των αρχών (Περιφέρειας, Δήμου) και κυρίως το πανεπιστήμιο της πόλης”. Ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι στη φτωχότερη περιοχή της Ευρώπης, όπως μας αποκάλεσε το γερμανικό κανάλι ARD (το 2018 αν θυμάμαι καλά), δημιουργείται η silicon valley της νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως ανέφεραν, και εν μέσω κρίσης στην περιοχή υπάρχει έντονη οικονομική ανάπτυξη. Στην πόλη μας» (σ.σ.: εννοεί τα Ιωάννινα) «λοιπόν εργάζονται πλέον σε αυτές τις εταιρείες περισσότεροι από 700 νέοι επιστήμονες με μέσο μισθό που ξεκινά από τα € 1.250 και όχι τα 750 περίπου του βασικού μισθού που ισχύει ευρέως. Βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην περιοχή αναπτύσσονται και πολλές άλλες μεγάλες εταιρείες με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα όπως οι: Βίκος, Χήτος, Πίνδος, Δωδώνη, Νιτσιάκος κ.λπ.».
Ας προβώ στα δικά μου σχόλια.
Σε τι πραγματικά υπολείπονται τα Χανιά (σε σχέση με τα Ιωάννινα) ώστε να μην καταστούν και αυτά silicon valley της Μεσογείου;
Δεν διαθέτουν τα Χανιά πλειάδα Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων με εξαιρετικές ειδικότητες; Πολυτεχνείο Κρήτης, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, ΜΑΙΧ, Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών, Εμπορική Ακαδημία; Δεν ξέρω αν ξεχνώ κάποιο.
Δεν κατέχουν τα Χανιά -μέσω της Κρήτης- γεωστρατηγική θέση στη Μεσόγειο;
Δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εύρεσης σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων νοτίως των Χανίων; Η επένδυση στους υδρογονάνθρακες φέρνει πάντα ανάπτυξη καθώς δίνει την ευκαιρία δημιουργίας τεχνογνωσίας και βιομηχανιών στις περιοχές που αυτοί εξορύσσονται.
Δεν θα μπορούσαν να συγκεραστούν όλα τα παραπάνω με τον τουρισμό και τον αγροτικό τομέα;
Ας χρησιμοποιήσω την περίπτωση της Αυστραλίας για την οποία παρέθεσα στο παρελθόν μία σύγκριση σε σχέση με τη χώρα μας εδώ: https://www.huffingtonpost.gr/sotiris-kamenopoulos/4-9_b_16083254.html. Οι αναγνώστριες και αναγνώστες μπορούν να δουν πολλά συγκριτικά στοιχεία, αλλά στο παρόν άρθρο θα σταθούμε σε ένα μόνο σχετικό απόσπασμα: «O εξαγωγικός τομέας της Αυστραλίας στηρίζεται κατά 56% στις εξαγωγές ορυκτών. Κι όμως: το 2008-2009 στην Αυστραλία παρήχθη περισσότερο χρήμα από την πώληση ειδικευμένου software για ορυχεία παρά από τις ίδιες τις εξαγωγές ψευδάργυρου και ουρανίου ταυτόχρονα».
Δεν θα μπορούσαν λοιπόν τα Χανιά να καταστούν silicon valley της Μεσογείου και hub υψηλής τεχνολογίας όταν με το καλό αξιοποιηθούν οι υδρογονάνθρακες;
Στο σημείο αυτό θα υπενθυμίσω στις Χανιώτισες και στους Χανιώτες το όραμα που είχε πριν πολλά χρόνια ο Νιάρχος για τα Χανιά, και ειδικότερα για τη Σούδα. Αντιγράφω από ένα εξαιρετικό βιβλίο με τίτλο: «Τα Χανιά – 100 χρόνια από την Ένωση στο 2013», της κυρίας Αιμιλίας Κλάδου – Μπλέτσα, έκδοση ΤΕΕ, Τμήμα Δυτικής Κρήτης, 2013.
Το βιβλίο αυτό αποτελεί κόσμημα για την ιστορία των Χανίων.
Γράφει λοιπόν η κα Κλάδου – Μπλέτσα: «Τη δεκαετία του 1950 μεγάλο μέρος των πολιτών (σ.σ.: εννοεί των Χανίων) θεωρεί ότι η εγκατάσταση ναυπηγικής βάσης στη Σούδα θα λύσει τα οικονομικά προβλήματα του τόπου. Για τον λόγο αυτό συγκαλείται σύσκεψη στη Νομαρχία, αποστέλεται σχετικό διάβημα στο υπουργείο Συντονισμού και πραγματοποιείται επαφή με τον Ωνάση και το Νιάρχο. Ο Νιάρχος, με ομάδα εμπειρογνώμων, έρχεται στη Σούδα στις 2/10/1956. Πλεονεκτεί η Σούδα, ισχυρίζεται, έναντι των λοιπών υποψηφίων περιοχών. Όμως στις 10/10/1956 ξεσπάει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή. Φθάνουν στη Σούδα οι Αμερικανοί της περιοχής και ναυλοχούν τα δεξαμενόπλοια του Νιάρχου και του Ωνάση. Τελικά η εγκατάσταση των ναυπηγείων ανατίθεται στον Σταύρο Νιάρχο και πραγματοποιείται στον Σκαραμαγκά».
Ο Νιάρχος υπήρξε οραματιστής. Προφανώς είχε δει πολλά πλεονεκτήματα στην Κρήτη. Ωστόσο, οι τότε γεωπολιτικές συγκυρίες δεν επέτρεψαν την υλοποίηση του οράματός του.
Σήμερα έχουμε όραμα για τα Χανιά ή θα μεμψιμοιρούμε διαρκώς και θα αναμασάμε τις επίμονες κινδυνολογίες με τις οποίες ο κοσμάκης έχει μπαφιάσει; (https://hania.news/2022/11/28/h-%cf%85%cf%80%ce%ad%cf%81%ce%bc%ce%b5%cf%84%cf%81%ce%b7-%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b4%cf%85%ce%bd%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%af%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b2%ce%b1%ce%bb%ce%bb/);