Διαβεβαιώσεις ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν σκοπεύει να αιφνιδιάσει με επιλογές του αναφορικά με την εφαρμογή του νέου Δικαστική Χάρτη της χώρας και ότι «θα καταθέσει το ολοκληρωμένο πλαίσιο του νέου Δικαστικού Χάρτη προς δημιουργική διαβούλευση διότι πάνω απ’ όλα πιστεύει σε μια μεγάλη αλλά και συναινετική μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη», δίνει ο υπουργός Γιώργος Φλωρίδης, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Μ. Συντυχάκης, Γιάννης Γκιόκας, Μαρία Κομνηνάκα και Λιάνα Κανέλλη, με θέμα «την ενδεχόμενη κατάργηση του Εφετείου Κρήτης με έδρα τα Χανιά, που προβλέπει η αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη της χώρας».
Παράλληλα, ο κ. Φλωρίδης παρουσιάζει τον ετήσιο προγραμματισμός προσλήψεων για το έτος 2024 ανά Δικαστική Υπηρεσία της Δυτικής Κρήτης.
Αναλυτικά, η απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης:
Όσον αφορά το πρώτο ερώτημα:
Η αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη αποτελεί τη μεγάλη μεταρρύθμιση που θα προωθήσει στις αρχές του 2024 το Υπουργείο Δικαιοσύνης με σκοπό την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης από το ελληνικό δικαστικό σύστημα.
Ειδικότερα το εγχείρημα, με βασικούς άξονες κατεύθυνσης την αποδοτική αξιοποίηση και ενοποίηση των δικαστικού δυναμικού, τον εξορθολογισμό της δικαστηριακής χωροταξίας και την αναδιοργανωμένη διοίκηση των δικαστηρίων, αποβλέπει στην αναβάθμιση των παρεχόμενων δικαστικών υπηρεσιών για την καλύτερη και γρηγορότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ξεκινήσει από καιρό τη μελέτη των βέλτιστων διεθνών και κυρίως ευρωπαϊκών εμπειριών Δικαστικών Χαρτών και προς τούτο αξιοποίησε την πλούσια τεχνογνωσία της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία μετά από πολύμηνη εργασία κατέθεσε χρήσιμα στοιχεία και σενάρια αλλαγών καθώς και αξιοποιήσιμα συμπεράσματα για τη μεταρρύθμιση της ελληνικής δικαιοσύνης.
Στη συνέχεια, συγκρότησε Ομάδα Εργασίας για τον νέο Δικαστικό Χάρτη της χώρας αποτελούμενη από τους εμπλεκόμενους συντελεστές του χώρου της Δικαιοσύνης, η οποία ολοκλήρωσε πρόσφατα τις εργασίες της παραδίδοντας ένα μη δεσμευτικό πλαίσιο προτάσεων και αντιπροτάσεων.
Το Υπουργείο, και συνολικά η Κυβέρνηση, αφού επεξεργαστεί και μελετήσει όλα τα δεδομένα και τις προτάσεις που έχει στη διάθεσή του, θα καταθέσει συνολικό πλαίσιο προς όλους τους φορείς της Δικαιοσύνης και την ελληνική κοινωνία.
Tο Υπουργείο Δικαιοσύνης διαβεβαιώνει ότι δεν είναι στις προθέσεις του να αιφνιδιάσει με επιλογές του και ότι θα καταθέσει το ολοκληρωμένο πλαίσιο του νέου Δικαστικού Χάρτη προς δημιουργική διαβούλευση διότι πάνω απ’ όλα πιστεύει σε μια μεγάλη αλλά και συναινετική μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη.
Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα και τις υφιστάμενες διαδικασίες προς ενίσχυση του προσωπικού των δικαστικών υπηρεσιών που εδρεύουν στις Περιφερειακές Ενότητες Ρεθύμνης και Χανίων, σας γνωρίζουμε ότι:
Α. Στο πλαίσιο του Ετήσιου Προγραμματισμού Προσλήψεων τακτικού προσωπικού, οι δικαστικές υπηρεσίες της χώρας, με αιτήματα που έχουν υποβληθεί προς έγκριση στο Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να εκδοθεί η σχετική ΠΥΣ με την οποία ορίζεται ο συνολικός αριθμός των θέσεων ανά φορέα, συμμετέχουν στον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων (όλων των κατηγοριών και κλάδων) προς κάλυψη των κενών οργανικών τους θέσεων. Βάσει των αιτημάτων που έχουν ήδη υποβληθεί, δεσμεύθηκαν αντιστοίχως θέσεις μεταξύ άλλων και στις δικαστικές υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων Χανίων και Ρεθύμνης, όπως αυτές καταγράφονται στον παρακάτω πίνακα, ήτοι:
B. Στο πλαίσιο ολοκλήρωσης των διαδικασιών πρόσληψης μέσω Προκηρύξεων που βρίσκονται σε εξέλιξη αναμένεται η πλήρωση θέσεων στις δικαστικές υπηρεσίες που εδρεύουν στις Περιφερειακές Ενότητες Χανίων και Ρεθύμνης, ως ακολούθως:
1. Βάσει της προκήρυξης με αριθμ. πρωτ. 5282οικ./2023 (ΦΕΚ 7/ τ.ΑΣΕΠ/9-03-2023) περί πλήρωσης τριακοσίων έντεκα (311) κενών οργανικών θέσεων του κλάδου Γραμματέων των δικαστικών υπηρεσιών της χώρας, θα πληρωθεί: μία (1) θέση του κλάδου Γραμματέων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων. Οι επιτυχόντες της προκήρυξης έχουν ήδη εγγραφεί, φοιτούν στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών (Ε.Σ.ΔΙ.) και αναμένεται η σχετική απόφαση διορισμού τους, τοποθέτησής τους στα δικαστήρια και τις δικαστικές υπηρεσίες της χώρας και η μετέπειτα ανάληψη υπηρεσίας τους από αρχές του έτους 2024.
2. Βάσει της προκήρυξης με αριθμ. πρωτ. 44165οικ./2023 (ΦΕΚ 26/τ.ΑΣΕΠ / 30-08-2023) περί πλήρωσης διακοσίων είκοσι τεσσάρων (224) κενών οργανικών θέσεων του κλάδου Γραμματέων των δικαστικών υπηρεσιών της χώρας θα πληρωθούν:
• στο Πρωτοδικείο Χανίων μία (1) θέση του κλάδου Γραμματέων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) & μία (1) θέση του κλάδου Γραμματέων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ)
• στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνης μία (1) θέση του κλάδου Γραμματέων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ)
Σημειώνεται ότι οι πίνακες οριστικών αποτελεσμάτων κατά σειρά επιτυχίας του Β΄ εισαγωγικού διαγωνισμού της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) και της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) δημοσιεύθηκαν στις 13-12-2024 στο ΦΕΚ τεύχος Γ’ με αριθμό 3257 & 3256 αντίστοιχα.
3. Έχουν δεσμευθεί για την πλήρωσή τους μέσω ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ν. 2643/1998 (Α’ 220):
• στο Εφετείο Κρήτης μία (1) θέση του κλάδου ΥΕ Επιμελητών
• στην Εισαγγελία Εφετών Κρήτης μία (1) θέση του κλάδου ΥΕ Επιμελητών
4. Για την πλήρωση θέσεων που θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση σχετικής προκήρυξης του ΑΣΕΠ, έχουν δεσμευθεί προς πλήρωση:
• στο Διοικητικό Εφετείο Χανίων μία (1) θέση του κλάδου ΥΕ Επιμελητών
• στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Χανίων μία (1) θέση του κλάδου ΥΕ Επιμελητών.
Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στην ερώτησή τους, οι Βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν:
Η αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη της χώρας (δικαστικός «Καλλικράτης») που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, μέσω του οποίου σχεδιάζεται η συγχώνευση και κατάργηση δικαστηρίων, αποτελεί ένα από τα πολλά αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, του υπερμνημονίου της Ε.Ε., που στηρίζουν όλα τα κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, κλπ) και το πληρώνει ακριβά το λαός.
Στα πλαίσια αυτά ενεργοποιείται από την κυβέρνηση ο επικίνδυνος μηχανισμός του «κόστους – οφέλους», με ομολογημένο στόχο το κλείσιμο των Ειρηνοδικείων, τη μείωση των Πρωτοδικείων και τη συγχώνευση Εφετείων, με μεγάλους κινδύνους για την κατάργηση και του Εφετείου Κρήτης με έδρα τα Χανιά, που ιδρύθηκε το 1878 και επαναλειτούργησε μετά από μια προσωρινή διακοπή το 1914.
Αναλυτικότερα, το «σινιάλο» για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη της χώρας, που θα καλύπτει όλους τους κλάδους των δικαστικών σχηματισμών δόθηκε τον Νοέμβριο του 2020 με το σχέδιο Πισσαρίδη (σελ. 68), όπου αναφέρεται ότι «Η γεωγραφική κατανομή των δικαστηρίων είναι επίσης προβληματική. Δικαστήρια σε γεωγραφικά κοντινές περιοχές της ελληνικής επαρχίας θα πρέπει να συγχωνευτούν σε μεγαλύτερες μονάδες, καθώς το όφελος της διακριτής τους ύπαρξης είναι μικρό σε σχέση με το κόστος για τον φορολογούμενο.»
Στη λογική αυτή η Παγκόσμια Τράπεζα απαίτησε την κατάργηση των Ειρηνοδικείων, τον περιορισμό Πρωτοδικείων και Εφετείων, πράγμα που αποτυπώθηκε το 2021 στο «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», στο Υπερμνημόνιο, όπως το ονόμασε ο λαός μας. Τις επιταγές του Υπερμνημονίου για υλοποίηση της αναθεώρησης των δικαστικών χαρτών έτρεξε η κυβέρνηση της Ν.Δ. με την ψήφιση του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών με τον Ν. 4938/2022. Στην κατεύθυνση αυτή ήδη στη Διοικητική Δικαιοσύνη υλοποιείται η κατάργηση του 70% των πρωτοδικείων (μεταξύ αυτών και των Χανίων), ενώ τα υπόλοιπα που θα λειτουργήσουν αρχικά ως δικαστήρια τηλεματικής θα απονεκρωθούν, εφόσον σύμφωνα με το παράρτημα του Ν. 5028/3-3-2022, «οι εισροές του δεν επιτρέπουν την διατήρησή του έστω και μονοτμηματικού».
Αυτός ο απαράδεκτος σχεδιασμός, που περιλαμβάνει και την κατάργηση του Εφετείου Κρήτης με έδρα τα Χανιά, θα επιβαρύνει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, που συναλλάσσονται με τα δικαστήρια και τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους, τους δικαστικούς και τους δικαστικούς υπαλλήλους στη Δυτική Κρήτη. Υπάρχει, άλλωστε, «πλούσια» πείρα από τις αρνητικές συνέπειες, την οικονομική επιβάρυνση και την ταλαιπωρία, που υφίσταται ο λαός με το κλείσιμο παραρτημάτων υπηρεσιών, όπως των ΕΛΤΑ, της Εφορίας κτλ, με το ίδιο απαράδεκτο σκεφτικό του «κόστους – οφέλους».
Με τη λογική του «κόστους – οφέλους», που εφαρμόζεται σε όλες τις δημόσιες δομές (σχολεία, νοσοκομεία), το κράτος θα βάλει λουκέτο σε όσα δικαστικά καταστήματα έχουν κόστος συντήρησης δυσανάλογο με το όφελος που προκύπτει από τη λειτουργία τους, ταυτίζοντας τη Δικαιοσύνη με επιχείρηση και αποδίδοντας, απροκάλυπτα, στη λειτουργία της κριτήρια αποκλειστικά οικονομικού οφέλους. Κι ενώ από τη μία υποτάσσει τις ανάγκες των πολλών σε αυτό το αξίωμα, από την άλλη δημιουργεί ειδικά επενδυτικά δικαστήρια στα μεγάλα κεντρικά δικαστήρια της χώρας, ανεξαρτήτως κόστους, προκειμένου να παράσχει στοχευμένη αρωγή στην επιχειρηματική δραστηριότητα.
Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση, τα άλλα αστικά κόμματα, η Ε.Ε. ευαγγελίζονται και προωθούν μια Δικαιοσύνη, που από τη μια μεριά να εξυπηρετεί με πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο τα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα και τις επενδύσεις τους και από την άλλη να ορθώνει ακόμη μεγαλύτερα οικονομικά και δικονομικά εμπόδια στην πρόσβαση των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων σε αυτήν, συνολικά με τις αντιδραστικές μεταβολές που πραγματοποιούνται στη δικαιοσύνη, που θα έχουν επιπτώσεις πρώτα και κύρια στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
– Να μην καταργηθεί το Εφετείο Κρήτης με έδρα τα Χανιά, παίρνοντας υπόψη ότι η ενδεχόμενη κατάργησή του θα επιβαρύνει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα που συναλλάσσονται με τα δικαστήρια, τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους, τους δικαστικούς και τους δικαστικούς υπαλλήλους στη Δυτική Κρήτη.
– Να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν στους δικαστικούς υπαλλήλους στα Χανιά.