Ασθένεια συνέχισε να επικαλείται ο εργολάβος που έχει αναλάβει τις κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων κατασκευών στη ζώνη αιγιαλού, στην παραλιακή ζώνη της Ελούντας.
Αγνωστο παραμένει αν και πότε θα μεταβεί το συνεργείο για την εκτέλεση των 16 πρωτοκόλλων κατεδάφισης που αφορούν παράνομες πέργκολες/σκίαστρα, δάπεδα και κάποιους από τους μολίσκους που έχουν κατασκευαστεί μέσα στη θάλασσα.
Τυπικά, ύστερα από γραπτή εντολή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, η οποία έχει επιδοθεί με δικαστικό επιμελητή, ο εργολάβος κλήθηκε να εκτελέσει τις εργασίες κατεδάφισης από την προηγούμενη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου και ο χρόνος ολοκλήρωσης έχει προσδιοριστεί για ένα δεκαήμερο συνολικά, δήλωσε στην εφημερίδα «Ανατολή», η γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη. Εάν δεν εκτελέσει τις εργασίες αυτές, ο εργολάβος κινδυνεύει να κηρυχθεί έκπτωτος, τόνισε η κ. Κοζυράκη.
Στη σειρά, όπως έχουν προγραμματιστεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, τα προς εκτέλεση πρωτόκολλα κατεδάφισης είναι 16 στην Ελούντα και αμέσως μετά 52 στην πόλη της Ιεράπετρας.
Στην ερώτηση αν υπάρχουν άλλα πρωτόκολλα, που αφορούν την Πλάκα, η Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης εξήγησε ότι υπάρχουν μεμονωμένα πρωτόκολλα, αλλά βρίσκονται «χαμηλά» στη λίστα των προγραμματισμένων κατεδαφίσεων. Όπως επίσης υπάρχει και πρωτόκολλο κατεδάφισης ιδιωτικού αυθαιρέτου κτίσματος επί αιγιαλού στην Αμμουδάρα, για το οποίο υπάρχει από τέλη του 2023 απόφαση αναστολής για μερικούς μήνες, από το Διοικητικό Εφετείο.
Στο Σίσι
Η κ. Κοζυράκη αναφερόμενη στην περίπτωση των αντίστοιχων αυθαιρέτων κατασκευών στην παραλιακή ζώνη του Σισίου όπου οι καταστηματάρχες αυτοβούλως προχώρησαν στην καθαίρεση των κατασκευών στη ζώνη αιγιαλού, όπου επί χρόνια δραστηριοποιούνταν ως επιχειρήσεις εστίασης και καφε-μπαρ, είπε ότι «οι άνθρωποι εκεί κατανόησαν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση…
Για να αναζητηθεί εναλλακτική, θα πρέπει πρώτα να φύγουν τα αυθαίρετα. Όταν σε ένα δημόσιο χώρο υπάρχουν αυθαίρετα, δεν μπορεί να γίνει καμία πράξη, ούτε νομιμοποίηση, ούτε εξομοίωση με χερσαία ζώνη λιμένος μπορεί να γίνει. Στο Σίσι προηγήθηκαν οι καταστηματάρχες και στη συνέχεια μετέβη ο εργολάβος κατεδαφίσεων και με τις ίδιες διαδικασίες, για να ρίξει ό,τι κατασκευή είχε παραμείνει και να ξηλώσει τα δάπεδα. Εφόσον οι καταστηματάρχες στην Ελούντα δεν είχαν όλοι τη διάθεση να ενεργήσουν αυτοβούλως, όπως έκαναν στο Σίσι, εκεί θα αναλάβει ο εργολάβος να εκτελέσει τις αποφάσεις, ως οφείλει.»
Στην ερώτηση, πώς μπορεί να εξελίσσεται όλη αυτή η διαδικασία των κατεδαφίσεων που αφήνει πίσω της απογυμνωμένη και αποξηλωμένη από λειτουργική υποδομή παραλιακή ζώνη, όπου επί δεκαετίες είχε αναπτυχθεί μια οικονομική δραστηριότητα, που υποστήριζε την τουριστική κίνηση της περιοχής, αλλά τι μέλλει γενέσθαι την επόμενη μέρα, η Γραμματέας μας παρέπεμψε να θέσουμε το ερώτημα στις δημοτικές αρχές που πέρασαν μέχρι σήμερα.
Ειδικά δε για την περίπτωση του Σισίου, η κ. Κοζυράκη επεσήμανε ότι για λόγους δικαιοσύνης οφείλει να αναφέρει ότι στην περίπτωση του Σισίου, το 2019 ο πρώην δήμαρχος Α. Ζερβός είχε μεταβεί στην περιοχή και επέδειξε στους καταστηματάρχες της παραλιακής ζώνης μελέτη έγκριτου τεχνικού γραφείου, για την αποκατάσταση και αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου στο Σίσι και στη Μίλατο, που προέβλεπε την κατεδάφιση των αυθαιρέτων ώστε στη συνέχεια να εφαρμοστούν οι μελέτες που τους πρότεινε. Οι καταστηματάρχες τότε είχαν απορρίψει την πρόταση αυτή, γιατί ήθελαν να δουλέψουν», ανέφερε η κ. Κοζυράκη.
Οι επαγγελματίες, στο Σίσι, κατόπιν αυτής της εξέλιξης, έχουν τη δυνατότητα να πάρουν άδεια της Κτηματικής Υπηρεσίας, για απλή χρήση του χώρου που θα τους παραχωρηθεί, τοποθετώντας απλά τραπεζοκαθίσματα με ομπρέλες. Στη συνέχεια, είτε πρέπει ο χώρος που θα παραχωρηθεί να διαμορφωθεί με ενέργειες της Κτηματικής Υπηρεσίας ή να προχωρήσει η διαδικασία μέσω του Δήμου, της εξομοίωσης του χώρου με χερσαία ζώνη λιμένος, για να τη διαχειριστεί το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, δηλαδή ο Δήμος.
Στην Ιεράπετρα έγινε εξομοίωση με χερσαία ζώνη λιμένος σε όλο το παραλιακό κομμάτι εκτός από το τμήμα όπου υπάρχουν αυθαίρετα και ακριβώς στο τμήμα αυτό εντοπίζονται και τα 52 πρωτόκολλα, η εκτέλεση των οποίων θα ακολουθήσει, είπε η Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Πηγή: anatolh.com
Νίκος Τραντάς