Αποκλεισμένα από θαλάσσης παραμένουν τα Κύθηρα μετά την πρόσκρουση του πλοίου «Aqua Jewel» το βράδυ της Τρίτης, στον κυματοθραύστη του λιμένος Διακοφτίου, κατά τον απόπλου του με προορισμό το Καστέλι.
Σύμφωνα με το kythera.news, η κατάσταση στο νησί δυσκολεύει, καθώς στα καταστήματα, και ιδίως των τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, τα αποθέματα δεν θα επαρκούν για αρκετές ημέρες.
Σημειώνεται ότι καμία μεταφορά προϊόντων δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί από και προς το νησί, δεδομένου ότι το πλοίο του προθμείου «Πορφυρούσα» δεν έχει επανέλθει στην γραμμή, μετά την ετήσια συντήρησή του.

Η μοναδική συγκοινωνία των Κυθήρων παραμένει η αεροπορική, με 4 δρομολόγια την εβδομάδα.
Ο Δήμαρχος Κυθήρων έχει ζητήσει από την ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας την άμεση αντικατάσταση του πλοίου στις γραμμές Πειραιάς – Κύθηρα – Αντικύθηρα – Κίσσαμος και Γύθειο.
Η επιστολή του Δημάρχου Κυθήρων
«Μετά τη χθεσινή πρόσκρουση του πλοίου AQUA JEWEL στον κυματοθραύστη λιμένος Διακοφτίου Κυθήρων και δεδομένης της συνεχιζόμενης ετήσιας ακινησίας του τοπικού πλοίου ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ, τα νησιά Κύθηρα και Αντικύθηρα είναι παντελώς αποκλεισμένα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους μόνιμους κατοίκους τους.
Παρακαλώ για άμεση αντικατάσταση του πλοίου AQUA JEWEL και σε περίπτωση που αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα, για διακοπή της ακινησίας του πλοίου ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ και επαναφορά του στα δρομολόγια Νεάπολη – Κύθηρα – Αντικύθηρα.
Παρακαλώ για επίλυση του ζητήματος εντός της σήμερον καθώς είναι παντελώς αδιανόητο να συνεχιστεί ο ακτοπλοϊκός αποκλεισμός των νησιών μας έστω και για λίγες ώρες. Τίθενται σοβαρά ζητήματα τροφοδοσίας, φαρμακευτικών και ιατρικών προμηθειών, ακύρωσης προγραμματισμένων μετακινήσεων με οικονομικό κόστος για τους πολίτες και ομαλής λειτουργίας της τοπικής κοινωνίας.
Παρακαλώ για άμεσες ενέργειές σας».
Η ανακοίνωση της εταιρείας
Ανακοίνωση για τα δρομολόγια του «Aqua Jewel» εξέδωσε η πλοιοκτήτρια εταιρεία, ΤΖΑΜΠΟ ΤΖΕΤ Ν.Ε.
«Eνημερώνουμε το επιβατικό κοινό ότι το Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο μας “AQUA JEWEL”, δεν θα εκτελέσει τα δρομολόγια του μέχρι και την Δευτέρα 12/2/24.
Με νεότερο δελτίο Τύπου θα σας πληροφορήσουμε για τη συνέχισή τους».
Πορφυρούσα: Δεν είναι εφικτή η άμεση διακοπή της ακινησίας του πλοίου
Με επιστολή της προς το Υπουργείο Ναυτιλίας, τους Βουλευτές της Περιφέρειας και το Δήμο Κυθήρων, την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου η πλοιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου «Πορφυρούσα» απάντησε στην χθεσινή επιστολή του Δημάρχου για το ενδεχόμενο διακοπής της ετήσιας ακινησίας του πλοίου και την άμεση επάνοδό του στα δρομολόγια.
Οπως αναφέρει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του το tsirigofm.blogspot.com, η εταιρεία έχει τη διάθεση να βοηθήσει, ωστόσο οι εκτεταμένες εργασίες συντήρησης του πλοίου που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, καθιστούν αδύνατη την άμεση δρομολόγησή του, με την εκτίμηση της εταιρείας να κάνει λόγο για 10 με 15 ημέρες ακόμα προκειμένου το πλοίο να είναι έτοιμο για δρομολόγηση.
Η επιστολή της πλοιοκτήτριας εταιρείας του «Πορφυρούσα»
Φωτογραφίες: tsirigofm.blogspot.com